Αλεξάνδρα Καππάτου

Ψυχολόγος - Παιδοψυχολόγος

Τρίτη, 23 05 2017
Greek English French German Italian

Yπάρχουν φορές που τα εφηβάκια νιώθουν ανία μαζί μας

Ενώ μέχρι πρότινος με το παιδί σας είχατε μια πολύ στενή σχέση και μοιραζόσασταν τα πάντα, το τελευταίο διάστημα έχει αρχίσει να απομακρύνεται. Θέλει μόνο να είναι παρέα με τους φίλους του και ακόμα κι όταν είναι σπίτι είτε μιλάει μαζί τους στο τηλέφωνο, είτε περνάει ώρες κλεισμένο στο δωμάτιό του ακούγοντας μουσική ή σερφάροντας στο διαδίκτυο. Αναρωτιέστε τι συμβαίνει;

Στην εφηβεία είναι πολύ φυσικό τα παιδιά να απομακρύνονται από τους γονείς και να πλησιάζουν τους φίλους τους. Το ανησυχητικό, όπως επισημαίνει η κυρία Καππάτου, είναι όταν το παιδί περνάει την εφηβεία απομονωμένο στο σπίτι, παρέα με τους γονείς του ή μόνο στο δωμάτιό του και όχι όταν επικοινωνεί με τους φίλους του.

Λόγοι απομάκρυνσης

Οι έφηβοι νιώθουν συχνά ανία με τους γονείς και γενικά με όλους τους μεγάλους, επειδή αισθάνονται πως δεν έχουν τίποτα πραγματικά ενδιαφέρον να συζητήσουν μαζί τους, ειδικά αν οι γονείς είναι ελεγκτικοί, υπερπροστατευτικοί ή αγχώδεις.

Παράλληλα, θέλουν να επισπεύσουν την ανεξαρτησία τους.

Οι φίλοι δε δεσμεύουν τον έφηβο και επιπλέον τον κάνουν να περνάει όμορφα γιατί έχουν τα ίδια ενδιαφέροντα. Είναι λογικό, λοιπόν, να προτιμά τους φίλους του παρά ένα "ανακριτικό" δεκάλεπτο με τους γονείς του.

akappatou.gr

ΕΡΕΥΝΑ

Ποιος είναι ο κυριότερος λόγος που σας οδήγησε στο διαζύγιο