Αλεξάνδρα Καππάτου

Ψυχολόγος - Παιδοψυχολόγος

Δευτέρα, 29 05 2017
Greek English French German Italian

Αντιμετώπιση και πρόληψη

Αντιμετώπιση

- Μόλις παρατηρήσετε αλλαγή στη διατροφική συμπεριφορά του παιδιού, ζητείστε βοήθεια από ειδικό .

- Πλησιάστε το παιδί σας, χωρίς να το κριτικάρετε για την συγκεκριμένη στάση του.  

- Τονώστε την εμπιστοσύνη στον εαυτό του.
- Προτρέψτε το να επικεντρώσει το ενδιαφέρον του και σε άλλα πράγματα εκτός από την εξωτερική του εμφάνιση όπως πχ. στην ακαδημαϊκή του πορεία, ή σε ένα άθλημα, στις φιλίες του, στις κοινωνικές σχέσεις  κ.λπ.
- Παράλληλα είναι απαραίτητο όλη η οικογένεια να καλλιεργήσει κλίμα αποδοχής για όλους τους ανθρώπους με βάση τη συμπεριφορά τους και όχι τα κιλά τους. Ο ρατσισμός εναντίον του πάχους προάγει τις διατροφικές διαταραχές.
- Εξηγείστε στο παιδί ότι στη διάρκεια της εφηβείας είναι πολύ φυσικό να παίρνει προσωρινά βάρος –για παράδειγμα αναπτύσσονται οι μαστοί και αυξάνει ο σκελετός.

- Αν το παιδί τείνει να υποσιτίζεται, εξηγείστε του έστω και με τη βοήθεια του παιδίατρου ή του παθολόγου ή του γυναικολόγου  ότι μπορεί να παρουσιάσει  υστέρηση στην σωματική του  ανάπτυξη,  προβλήματα στα κόκαλά του, διαταραχές στην περίοδό  του και στην ανάπτυξή του ως γυναίκα κ.λπ.
- Ενισχύστε  τους οικογενειακούς δεσμούς και μοιραστείτε εμπειρίες και σκέψεις με τα άλλα μέλη.
- Τρώτε μαζί με τα παιδιά σας, γιατί το κοινό γεύμα ενδυναμώνει  τη σχέση των μελών και  καθιερώνει με έμμεσο τρόπο πιο ισορροπημένο τρόπο διατροφής. Αν το παιδί δεν τρώει τίποτε ή τρώει πάρα πολύ, μην παρεμβαίνετε την ώρα του φαγητού, γιατί τότε απλούστατα το παιδί θα σηκωθεί και θα φύγει από το τραπέζι. Στο εξής θα καθιερώσει να τρώει μόνο του για να μην του δημιουργούν ενοχές οι άλλοι.
- Στην ψυχογενή  βουλιμία η μητέρα πρέπει να έχει πάντα στο σπίτι τρόφιμα που δεν παχαίνουν ώστε αν το παιδί αποφασίσει να φάει πολύ, να καταναλώσει τουλάχιστον τροφές που δεν έχουν πολλές θερμίδες. Μην του απαγορεύετε το φαγητό, γιατί θα πάει να φάει στο σπίτι μίας φίλης του.
- Αν το παιδί παρουσιάζει κρίση βουλιμίας, «ρίξτε» την ιδέα να πάτε σινεμά. Μην απαγορεύσετε το φαγητό γιατί θα το κάνετε πιο ελκυστικό, αλλά βρείτε άλλες ευχάριστες και χαλαρωτικές δραστηριότητες.
- Τα ίδια μπορούν να βοηθήσουν και στην ψυχογενή ανορεξία γιατί το παιδί θα νιώσει ότι όλα τα ευχάριστα της ζωής δεν επικεντρώνονται στα κιλά τα δικά του ή των άλλων ανθρώπων.
- Το πρόβλημα θα λυθεί μόνον όταν ο έφηβος μπορέσει να λύσει τις εσωτερικές διαμάχες του. Τότε έχει ελπίδες να πάψει να «ζυγίζει» τη ζωή και τον εαυτό του ακατάπαυστα. Μόνον τότε θα  απαλλαγεί από την έμμονη ιδέα του φαγητού ή της δίαιτας.

Πρόληψη

- Να εστιάζετε στα ουσιαστικά και σημαντικά επιτεύγματα της ζωής και όχι στην εμφάνιση.
- Το παιδί πρέπει να μάθει από μικρό ότι  το φαγητό αποτελεί  μια συγκεκριμένη απόλαυση, σε συγκεκριμένες ώρες και ποσότητες.
- Μην  αφήνετε το παιδί να τρώει με τις ώρες για να αποφύγει να κάνει τα μαθήματά του, διότι έτσι θα μάθει να χρησιμοποιεί το φαγητό  σαν άλλοθι
- Όταν είναι στενοχωρημένο, μην του λέτε   «πάμε να σου πάρω ένα παγωτό» αλλά «πάμε μια βόλτα» ή «πάμε σινεμά».
- Μην τσιμπολογάτε συνεχώς όταν παρακολουθείτε τηλεόραση ή πηγαίνετε βόλτα.
- Αποφεύγετε να ασκείτε κριτική στα κιλά του παιδιού σας  ή των άλλων ανθρώπων. 
- Το παιδί πρέπει από μικρό να αποσυνδέει την προσωπικότητα των άλλων ατόμων από τα κιλά τους, διαφορετικά θα κάνει το ίδιο και με τα δικά του κιλά.
- Ο πατέρας και η μητέρα πρέπει να καλλιεργείτε  κλίμα αλληλοσεβασμού και αλληλοϋποστήριξης στην οικογένεια. Να μην ασκούν σκληρή κριτική στο παιδί και να μην το προσβάλλουν.
- Να επιτρέπετε στο παιδί από μικρή ηλικία να αντιμετωπίζει και να λύνει μόνο του τα προβλήματα που είναι στα μέτρα του.
- Να αναγνωρίζει και να ελέγχει τα συναισθήματά του χωρίς να τα καταπνίγει.  Να εκφράζει τις επιθυμίες του.
- Δεν ξέρουμε αν η δίαιτα είναι πρόδρομο σύμπτωμα της διαταραχής αλλά τα παιδιά που κάνουν συχνά δίαιτες (κυρίως χωρίς καθοδήγηση ειδικών), έχουν  πενταπλάσιες πιθανότητες να παρουσιάσουν κάποια στιγμή στη συνέχεια διατροφικές διαταραχές-είτε ψυχογενή βουλιμία είτε ψυχογενή ανορεξία. Αν λοιπόν το παιδί είναι αποφασισμένο παρά τις αντιρρήσεις των γονιών να κάνει δίαιτα, τότε οι γονείς θα πρέπει τουλάχιστον να το στρέψουν σε μία  δίαιτα υγιεινή και μετρημένη. Αν είναι πολύ στερητική το παιδί θα αποτύχει και θα απογοητευθεί. Η αποτυχημένη δίαιτα θα μειώσει  ακόμα περισσότερο την αυτοεκτίμησή του Για την κατάλληλη δίαιτα απευθυνθείτε σε διατροφολόγο και σε παιδίατρο.