Αλεξάνδρα Καππάτου

Ψυχολόγος - Παιδοψυχολόγος

Δευτέρα, 22 05 2017
Greek English French German Italian

Η συνδυαστική έκθεση στα διάφορα είδη ρύπανσης προάγει τον καρκίνο

Κυρίως του προστάτη και του μαστού

Οι άνθρωποι που εκτίθενται συνδυαστικά σε διάφορα είδη ρύπανσης κινδυνεύουν περισσότερο να εμφανίσουν καρκίνο, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Cancer.

Προηγούμενες μελέτες έχουν συσχετίσει τις επιμέρους μορφές ρύπανσης με κινδύνους για την υγεία, αλλά η νέα έρευνα δείχνει με ποιον τρόπο η συνδυαστική έκθεση ενός ανθρώπου στα διάφορα είδη ρύπανσης τον καθιστά πιο ευάλωτο στον καρκίνο.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Ιλινόις στο Σικάγο, με επικεφαλής την επιδημιολόγο Δρ Τιότσνα Τζαγκάι, συσχέτισαν τα επίπεδα ρύπανσης με τα ποσοστά καρκίνου ανά κομητεία στις ΗΠΑ.

Οι περιοχές με τη χειρότερη ποιότητα περιβάλλοντος και τη μεγαλύτερη ρύπανση της γης, του αέρα και των υδάτων, είχαν κατά μέσο όρο 39 περισσότερα ετήσια περιστατικά καρκίνου ανά 100.000 άτομα, σε σχέση με τις περιοχές που είχαν την μικρότερη ρύπανση. Η επίπτωση της συνολικής ρύπανσης ήταν μεγαλύτερη στους άνδρες από ό,τι στις γυναίκες.

Από τους επιμέρους καρκίνους, αυτοί του προστάτη και του μαστού ήταν που σχετίζονται περισσότερο με τη ρύπανση. Περίπου δέκα περισσότερες διαγνώσεις ανά 100.000 άτομα για κάθε ένα από αυτά τα δύο είδη καρκίνου καταγράφονταν κάθε χρόνο στις περιοχές με την χειρότερη ποιότητα περιβάλλοντος.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΕΡΕΥΝΑ

Ποιος είναι ο κυριότερος λόγος που σας οδήγησε στο διαζύγιο