Αλεξάνδρα Καππάτου

Ψυχολόγος - Παιδοψυχολόγος

Τρίτη, 23 05 2017
Greek English French German Italian

Έχω ενα αγοράκι 3 ετών και ενα βρέφος 2 μηνών. Ενώ ο μεγάλος από 3 μηνών είναι στο δωμάτιό του, με τον ερχομό του μωρού ξυπνάει τη νυχτα και με φωνάζει να πάω στο δωμάτιό του να του κρατήσω το χέρι για να κοιμηθεί.

Αν δεν το κάνω κλαίει υπερβολικά και παίρνει το μαξιλάρι του και έρχεται στο κρεβάτι μου. Να προσθέσω πως και πριν το μωρό για να κοιμηθεί και μεσημέρι και βράδυ πρέπει να είμαι εγώ διπλα και να του τραγουδάω ή απλά να βρίσκομαι εκει. Επειδή είχα διαβάσει ότι τα παιδιά που μωρά είχαν γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση φοβούνται να κοιμηθούν μόνα τους το βράδυ και χρειάζονται τη μαμά τους, το επέτρεψα όλο αυτό με αποτέλεσμα τώρα που έχω και το μωρό να εξαντλούμαι αλλά και από την άλλη δε θέλω να δημιουργήσω πρόβλημα στο μεγάλο.

Πως να το χειριστώ ώστε ο μεγάλος να μπορέσει να ξανακοιμηθεί μόνος του? Νιώθει έτοιμος λόγω ερχομού του μωρού?
Σας ευχαριστώ πολύ!
Βασιλική

Ο 3ετών γιός μου μετά τη γέννηση του αδερφού του , ξυπνάει και με φωνάζει...

Περισσότερα...


“Έχω ένα αγοράκι 19 μηνών. Ο προβληματισμός μου είναι αναφορικά με το ότι στο σπίτι όπου ζούμε δεν έχω παιδικό δωμάτιο και ακόμα τον έχω στον κρεβατάκι του στο δικό μας δωμάτιο. Το αποτέλεσμα είναι ότι για να τον κοιμίσω το βράδυ τον βάζω αρχικά στο δικό μας κρεβάτι και όταν αποκοιμηθεί στο δικό του. Όμως ο μικρός πονηρούλης ξυπνάει και στέκεται όρθιος στο κρεβατάκι του και εγώ προσπαθώ να τον κοιμίσω πάλι από την αρχή. Το κάνει αρκετές φορές μέσα στο βράδυ και πολλές φορές απλά επειδή κουράζομαι πολύ τον αφήνω ανάμεσά μας. Γενικά είναι αναστατωμένος τις τελευταίες μέρες. Πετάει πράγματα, φαγητά και κλαίει σπαρακτικά όποτε τον αφήνω στο πάρκο του ή στο κρεβάτι του κατά τη διάρκεια της ημέρας. Όλο μαμά και μαμά. Είναι μέγα λάθος να τον έχουμε στο δωμάτιό μας; Αυτό με ανησυχεί. Να τον βγάλω στο σαλόνι μέχρι να μετακομίσω σε άλλο σπίτι; Οι εκρήξεις θυμού δείχνουν κάτι κακό, ότι κάνουμε κάτι λάθος; Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για το χρόνο σας”.

"Το 19 μηνών αγοράκι μου το έχω ακόμα στο κρεβατάκι του στο δικό μας δωμάτιο..."

Περισσότερα...


“Με λένε Αγγελική και έχω δύο παιδιά, ένα αγόρι 13 και ένα κορίτσι 9. Το πρόβλημά μου είναι με τον γιο μου, η συμπεριφορά του είναι απαράδεκτη, όταν του μιλάω με ειρωνεύεται, μιλάει με κακία και με φέρνει κάθε μέρα στα άκρα! Με την αδερφή του τσακώνεται συνέχεια και βρίζει άσχημα! Ο άντρας μου δουλεύει όλη μέρα και είμαι σχεδόν μόνη στο σπίτι, πώς να χειριστώ την συμπεριφορά του;”

“ Ο μεγάλος μου γιός που είναι 13 έχει απαράδεκτη συμπεριφορά όταν του μιλάω με ειρωνεύεται, μιλάει με κακία.."

Περισσότερα...


“Αγαπητή κ. Καππάτου είμαι 35 ετών και έχω 4 παιδιά, ο μεγάλος είναι 14 και πηγαίνει δευτέρα γυμνασίου. Τα δύο παιδιά μου είναι από τον πρώτο γάμο μου και δυστυχώς χώρισα με άσχημη κατάληξη. Κακοποίηση και εγώ και τα παιδιά. Έχουμε επισκεφτεί ψυχολόγο και εγώ ήδη πηγαίνω. Βέβαια δυσκολεύομαι πολύ να το ξεπεράσω και ξέρω ότι δεν γίνεται αυτό εύκολα. Ο νέος άντρας μου μας προσφέρει ασφάλεια τρυφερότητα και αγάπη πολύ. Όμως δυσκολεύομαι τώρα αυτό το διάστημα να κάνω τον μεγάλο να με ακούει και να μην είναι αντιδραστικός. Δηλαδή δεν διαβάζει όσο πρέπει τώρα που ξεκινάνε οι εξετάσεις και θέλει να πηγαίνει στην παρέα του συνεχώς. Είναι μαθητής του 17 αυτό όμως δεν θέλω να με κάνει να μην είμαι αυστηρή. Πώς να βάλω όρια χωρίς να μαλώνουμε; Υπάρχει τιμωρία ή κάποια λύση να ακούει στην εφηβεία τώρα που είναι; Σας ευχαριστώ πολύ”.

"Είμαι 35 ετών και έχω 4 παιδιά, ο μεγάλος είναι 14 και πηγαίνει δευτέρα γυμνασίου. Τα δύο παιδιά μου είναι από τον πρώτο γάμο μου και δυστυχώς χώρισα με άσχημη κατάληξη.."

Περισσότερα...


“Κ. Καππάτου γεια σας. Έχω ένα παιδάκι 3 ετών και είμαι σε διάσταση με τον πατέρα του, λόγω της συναισθηματικής κακοποίησής μου από αυτόν. Θα ήθελα να ρωτήσω αν υπάρχει πιθανότητα να επιδεικνύει ανάλογη (κακοποιητική) συμπεριφορά και στο παιδί μας και πώς μπορώ εγώ να το καταλάβω δεδομένου ότι το παιδί μας δεν μιλάει ακόμη πολύ καλά για να μου το πει το ίδιο. Σας ευχαριστώ πολύ”.

"Έχω ένα παιδάκι 3 ετών και είμαι σε διάσταση με τον πατέρα του, λόγω της συναισθηματικής κακοποίησής μου.."

Περισσότερα...


“Κυρία Καππάτου χαίρετε, ονομάζομαι Χαρίτα είμαι θαυμάστριά σας και έχω τελειώσει παιδοψυχολογία. Έχω συνεργαστεί μαζί σας σε κάποια σεμινάρια δυσλεξίας στο παρελθόν. Έχω ένα γιο 16 χρονών. Από τότε που μπήκε στην εφηβεία είναι άλλο παιδί. Νευρικό απότομο και συνέχεια θέλει να με μειώνει. Διαβάζω και το βιβλίο σας για τους έφηβους. Όμως από την μία μπαίνει η λογική μου και τον καταλαβαίνω από την άλλη στεναχωριέμαι γιατί θα χαλάσουν οι σχέσεις μας. Πιστεύω ότι για να είναι ευχαριστημένος θέλει πάντα να με βλέπει να “σέρνομαι στα πατώματα”. Τον αντιμετωπίζω με χιούμορ και όταν βρω ευκαιρία του μιλάω βάζοντάς τον να έρθει στην θέση μου. Βοηθήστε με. Ευχαριστώ”.

"Έχω ένα γιο 16 χρονών. Από τότε που μπήκε στην εφηβεία είναι άλλο παιδί. Νευρικό απότομο και συνέχεια θέλει να με μειώνει"

Περισσότερα...


“Γεια σας! Είμαι 7 χρόνια παντρεμένη και τους τελευταίους μήνες είμαστε σε διάσταση. Το θέμα είναι ότι ο μεγαλύτερος γιος μου άρχισε ξαφνικά να τραυλίζει και να γίνεται επιθετικός απέναντί μου. Καταλαβαίνει με τον μπαμπά του τι γίνεται αφού έχει κατά καιρούς ακούσει να μαλώνουμε άσχημα και το χειρότερο ότι τον είδε να σηκώνει χέρι πάνω μου! Είναι ευαίσθητο παιδί (6.5 ετών σχεδόν) και αγχώνεται με το παραμικρό. Φταίει η κατάσταση του σπιτιού και το κλίμα που υπάρχει και άλλαξε ξαφνικά η ομιλία του και τραυλίζει; Τι να κάνω για να το βοηθήσω και για το άγχος που έχει; Σας ευχαριστώ!”

O μεγαλύτερος γιος μου άρχισε ξαφνικά να τραυλίζει και να γίνεται επιθετικός απέναντί μου...

Περισσότερα...


"Πρόσφατα σε μια συνάντηση που είχα με τη κόρη μου, γύρισε και μου είπε «Μπαμπά, η μαμά φιλιέται με τον Νίκο μπροστά μου και δεν μου αρέσει σιχαίνομαι που το βλέπω και μου είπε να μην σου τα λέω αυτά γιατί θα με βάζει τιμωρία» (ο Νίκος είναι ο νέος σύντροφος της πρώην γυναίκας μου). Επίσης η μικρή εδώ και καιρό είναι μαλωμένη με τη μαμά της η οποία λέει στο παιδί να μην της μιλάει, γιατί δεν θα την αγαπάει. Τα παραπάνω είναι λόγια που μου μετέφερε η κόρη μου.

Έχω άριστες σχέσεις με τους γονείς της πρώην γυναίκας μου και με τα αδέρφια της. Μίλησα μαζί τους και μου είπαν να κάνω ό,τι είναι καλύτερο για το παιδί. Έφτασα σε σημείο να σκεφτώ να της απαγορέψω να παίρνει το παιδί σε οποιαδήποτε έξοδο με τον φίλο της. Δεν θέλω και δεν είχα κανένα σκοπό να πάρω το παιδί μου με το μέρος μου. Φοβάμαι όμως, μήπως γίνονται και άλλα λάθη που δεν τα καταλαβαίνω και κυρίως αυτό είναι κάτι που δεν μπορώ να το ανεχτώ. Τι να κάνω;"

Όταν ο γονιός φιλιέται με τον νέο σύντροφο μπροστά στο παιδί

Περισσότερα...


ΕΡΕΥΝΑ

Ποιος είναι ο κυριότερος λόγος που σας οδήγησε στο διαζύγιο