Αλεξάνδρα Καππάτου

Ψυχολόγος - Παιδοψυχολόγος

Τετάρτη, 24 05 2017
Greek English French German Italian

Ο 3ετών γιός μου μετά τη γέννηση του αδερφού του , ξυπνάει και με φωνάζει...

Έχω ενα αγοράκι 3 ετών και ενα βρέφος 2 μηνών. Ενώ ο μεγάλος από 3 μηνών είναι στο δωμάτιό του, με τον ερχομό του μωρού ξυπνάει τη νυχτα και με φωνάζει να πάω στο δωμάτιό του να του κρατήσω το χέρι για να κοιμηθεί.

Αν δεν το κάνω κλαίει υπερβολικά και παίρνει το μαξιλάρι του και έρχεται στο κρεβάτι μου. Να προσθέσω πως και πριν το μωρό για να κοιμηθεί και μεσημέρι και βράδυ πρέπει να είμαι εγώ διπλα και να του τραγουδάω ή απλά να βρίσκομαι εκει. Επειδή είχα διαβάσει ότι τα παιδιά που μωρά είχαν γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση φοβούνται να κοιμηθούν μόνα τους το βράδυ και χρειάζονται τη μαμά τους, το επέτρεψα όλο αυτό με αποτέλεσμα τώρα που έχω και το μωρό να εξαντλούμαι αλλά και από την άλλη δε θέλω να δημιουργήσω πρόβλημα στο μεγάλο.

Πως να το χειριστώ ώστε ο μεγάλος να μπορέσει να ξανακοιμηθεί μόνος του? Νιώθει έτοιμος λόγω ερχομού του μωρού?
Σας ευχαριστώ πολύ!
Βασιλική

Απαντάει η ψυχολόγος – Παιδοψυχολόγος – Συγγραφέας κυρία Αλεξάνδρα Καππάτου

Καλησπέρα σας ,

Κατανοώ πλήρως τη κούρασή σας , αυτή τη περίοδο όμως οι ανάγκες του 3χρονου γιου σας για στοργή φροντίδα και προσοχή είναι αυξημένες. Η συνήθεια αυτή στον ύπνο μπορεί να αλλάξει αν το παιδί αισθανθεί ασφάλεια  .  Να είστε ήρεμη μαζί του , να ασχολείστε όσο μπορείτε περισσότερο χωρίς τη παρουσία του μωρού σας κάνοντας κάτι που του αρέσει .

Αφήνετε το μωρό στο πατέρα του προκειμένου να αφιερώνετε έστω λίγο χρόνο στο μεγάλο σας παιδί. Πρέπει να ξεκινήσετε από τη μέρα για να φθάσετε να επιλύσετε το θέμα με τον ύπνο.

Όταν ξυπνάει να σπεύδετε στο δωμάτιό του χωρίς να ανάβετε φώτα και να μένετε λίγο μαζί του καθιστή στη καρέκλα .. Όταν τον βάζετε για ύπνο να κάθεστε δίπλα του αλλά να σταματήσετε σταδιακά  να του κρατάτε το χεράκι . Μετά σιγά σιγά  θα μειώνετε το χρόνο παραμονής στο δωμάτιό του.

Απαραίτητη προυπόθεση για να προχωρήσετε σωστά είναι να ασχολείστε μαζί του , να βάλετε το μωρό στο δωμάτιό του και να μην δείχνετε κούραση ενόχληση , άγχος στο μεγάλο σας γιό .

Αυτά αποτελούν πρώτες σκέψεις ωστόσο όπως καταλαβαίνετε μέσα από ένα mail δεν επιλύονται αυτά τα ζητήματα χωρίς να έχεις αναλυτικές πληροφορίες. Θεωρώ ότι  είναι καλύτερα να απευθυνθείτε σε ψυχολόγο .





ΕΡΕΥΝΑ

Ποιος είναι ο κυριότερος λόγος που σας οδήγησε στο διαζύγιο