Αλεξάνδρα Καππάτου

Ψυχολόγος - Παιδοψυχολόγος

Τρίτη, 23 05 2017
Greek English French German Italian

Η επιστήμη κατέληξε: Γιατί οι άντρες παίρνουν κακές αποφάσεις;

Σύμφωνα με το Caltech, το Wharton School, το Western University και εργαστήριο ZRT

Τι έδειξε έρευνα σε 250 άντρες - Οι μισοί συμμετέχοντες είχαν λάβει εικονικά φάρμακα (placebo) και οι άλλοι μισοί σκευάσματα που περιείχαν τεστοστερόνη.
Την επόμενη φορά που θα ρωτήσετε κάτι έναν άντρα και θα πάρετε μία λάθος απάντηση, τότε πριν προλάβετε να τον κατηγορήσετε για το οτιδήποτε, σκεφτείτε ότι για όλα αυτά, μπορεί, να φταίει, απλά... μία ορμόνη.

Σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε το Caltech, το Wharton School, το Western University και εργαστήριο ZRT, η τεστοστερόνη, είναι η υπεύθυνη ορμόνη που απ' ότι φαίνεται κάνει τους άντρες να αισθάνονται σιγουριά και να παίρνουν αποφάσεις χωρίς να τις πολυσκεφτούν.

Στην έρευνα συμμετείχαν 250 άντρες στους οποίους χορηγήθηκαν είτε φάρμακα που περιείχαν τεστοστερόνη είτε ένα εικονικό φάρμακο (placebo). Έπειτα τους ζητήθηκε να λύσουν κάποια απλά μαθηματικά προβλήματα, όπως το παρακάτω:

Ένα ρόπαλο και μια μπάλα κοστίζουν συνολικά 1,10$. Το ρόπαλο κοστίζει 1$ περισσότερο από την μπάλα. Πόσο κοστίζει η μπάλα;

Πολλοί από αυτούς που τους είχε χορηγηθεί η τεστοστερόνη απάντησαν γρήγορα και λανθασμένα, λέγοντας ότι το ρόπαλο κοστίζει 10 σεντς, ενώ οι υπόλοιποι που είχαν λάβει το εικονικό φάρμακο έπαιρναν περισσότερο χρόνο στο να απαντήσουν και τελικά να δώσουν τη σωστή απάντηση. Η μπάλα κοστίζει 5 σεντς και το ρόπαλο 1,05$.
 
Οι συμμετέχοντες που είχαν λάβει τεστοστερόνη, απάντησαν κατά μέσο όρο 20% λιγότερες ερωτήσεις σωστά, απ' όσους είχαν λάβει το αδρανές σκεύασμα.

Οι ειδικοί και πιο συγκεκριμένα ο Colin Camerer της Caltech και ο καθηγητής συμπεριφοριστικής οικονομίας, Robert Kirby, κατέληξαν στο ότι η τεστοστερόνη, είτε έκανε τους άντρες λιγότερο ικανούς στο να κάνουν έναν διπλό έλεγχο διασταυρώνοντας την πληροφορία πριν δώσουν την τελική τους απάντηση, είτε απλά γιατί η χορήγησή της, τους καθιστούσε πολύ σίγουρους για τις γρήγορες αποφάσεις τους.

Όπως και να έχει, οι ερευνητές υποστηρίζουν, ότι τα νέα αυτά σίγουρα δεν είναι ευχάριστα για τα φάρμακα που χρησιμοποιούν την τεστοστερόνη προκειμένου να αυξήσουν τη σεξουαλική διάθεση. Γιατί αν υπάρχει ένα πράγμα, το οποίο ο κόσμος σίγουρα δεν χρειάζεται περισσότερο, είναι οι υπερβολικά βέβαιοι άνθρωποι που παίρνουν βιαστικές αποφάσεις.  

Protothema.gr

ΕΡΕΥΝΑ

Ποιος είναι ο κυριότερος λόγος που σας οδήγησε στο διαζύγιο