FinalHeader1200 300

Κίνδυνος ηπατοπάθειας

Ακόμα και ένα γεύμα με πολλά λιπαρά είναι ικανό να διαταράξει την ομαλή λειτουργία του ήπατος, υποστηρίζουν γερμανοί ερευνητές σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσαν στο επιστημονικό έντυπο Journal of Clinical Investigation.

Επιστημονική ομάδα του Γερμανικού Διαβητολογικού Κέντρου στο Πανεπιστήμιο «Heinrich Heine» του Ντίσελντορφ, με επικεφαλής τον Δρ Μικαελ Ροντεν, διαπίστωσαν ότι τα υψηλά επίπεδα κορεσμένου λίπους αλλάζουν άμεσα τη λειτουργία του ήπατος, αυξάνονταν τον κίνδυνο σοβαρών επιπλοκών μακροπρόθεσμα.

Στο πλαίσιο της μελέτης, οι ερευνητές ζήτησαν από 14 υγιείς νεαρούς άνδρες με φυσιολογικό σωματικό βάρος να καταναλώσουν είτε εικονικό σκεύασμα, είτε μια δόση φοινικέλαιου που καθορίστηκε ανάλογα με το βάρος των συμμετεχόντων. Το φοινικέλαιο περιείχε κορεσμένα λιπαρά ίσα με αυτά που περιέχει μια πίτσα οκτώ τεμαχίων ή ένα μπεργκερ με τυρί και τηγανητές πατάτες.

Το λιπαρό αυτό φορτίο ώθησε το ήπαρ να παράγει 70% περισσότερη γλυκόζη, που με την πάροδο του χρόνου αύξησε τα επίπεδα του σακχάρου του αίματος. «Αυτό ίσως συντελεί σε βάθος χρόνου σε αντίσταση στην ινσουλίνη, ένα στάδιο πριν την εκδήλωση διαβήτη τύπου 2», εξηγεί ο Δρ Ροντεν.

Επίσης, τα λιπαρά έκαναν τα ηπατικά κύτταρα να εργάζονται σκληρότερα, προκαλώντας τους στρες και στην συνέχεια ηπατοπάθεια.

Ακόμα, το κορεσμένο λίπος μείωσε την ηπατική ικανότητα να αποθηκεύει γλυκόζη, «γεγονός που με την πάροδο του χρόνου συντελεί υπέρ της λιπώδους ηπατοπάθειας», προσθέτει ο ερευνητής.

Κι ενώ τα υγιή άτομα ενδεχομένως να μπορούν εύκολα να ξεπεράσουν αυτές τις ανεπιθύμητες ενέργειες ενός πολύ λιπαρού γεύματος, τα άτομα που συστηματικά σιτίζονται με λιπαρά τρόφιμα ενδεχομένως να μην είναι τόσο τυχερά.

«Αν αντικαταστήσουμε τα κορεσμένα λιπαρά, με τα λεγόμενα υγιεινά λίπη, όπως το ελαιόλαδο, το ηπατικό λίπος μειώνεται μέσα σε λίγες ημέρες», υπογραμμίζει ο Δρ Ροντεν.

Επόμενος στόχος των ερευνητών είναι να δουν πόσο χρόνο διαρκούν οι επιπτώσεις ενός λιπαρού γεύματος και να το συγκρίνουν με άλλα διατροφικά στοιχεία, όπως οι πρωτεΐνες και οι υδατάνθρακες.

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

ΠΑΙΔΙΑ

Oι φόβοι των παιδιών
  • 06.03.2017
  • 72
Μεγαλώνοντας παιδιά αθλητές
  • 16.06.2017
  • 80
Ύπνος
  • 06.11.2010
  • 6428
Ο παιδικός σταθμός
  • 29.12.2016
  • 179
Το άγχος αποχωρισμού
  • 15.02.2017
  • 33

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ

Ο ρόλος του πατέρα
  • 16.02.2017
  • 132
Aνύπαντρη μητέρα
  • 16.02.2017
  • 80
H επιθυμία απόκτησης παιδιού
  • 16.02.2017
  • 121
Συνέντευξη της κας Καππάτου για τη μητρότητα
  • 30.11.-0001
  • 3635
Υιοθετημένο παιδί
  • 16.02.2017
  • 86

ΕΝΗΛΙΚΕΣ

Ο δρόμος για την αυτοεκτίμηση
  • 09.02.2017
  • 83
Βάλτε στόχους και ζήστε περισσότερο
  • 07.02.2017
  • 95
Ανατρέψτε τα στερεότυπα για τον γάμο
  • 09.02.2017
  • 87
Η αισιοδοξία είναι έμφυτη στην ανθρώπινη φύση
  • 22.03.2017
  • 52
Tα 10 χαρακτηριστικά της αληθινής φιλίας
  • 22.03.2017
  • 43

Ψυχολογια - Υγεια

Σας ενδιαφερει

   forwoman logo

Εφηβοι

Ο ντροπαλός έφηβος
  • 20.03.2017
  • 48
Υπερβολική ή προβληματική χρήση του διαδικτύου
  • 06.11.2010
  • 5863
Διαταραχές στη πρόσληψη τροφής
  • 24.02.2017
  • 63
Tι σημαίνει το σχολείο για τους εφήβους
  • 23.02.2017
  • 79
Γιατί έχει άγχος;
  • 13.01.2014
  • 9899

VIDEO ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

ΕΞΟΔΟΣ ΜΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ...

Σας απαντα η Α.Καππατου

tip of the day HMEROL small

  • Ιουν 25 2017

    H φανταστική ελπίδα μπορεί ν’ αρπάξει το ίδιο γερά έναν άνθρωπο όσο κι η πραγματικότητα.

Facebook

Δημοσκοπηση

Ποιος είναι ο κυριότερος λόγος που σας οδήγησε στο διαζύγιο ?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Αναζήτηση με λέξεις κλειδιά

 

Εγγραφειτε στο Newsletter μας

Μπορείτε να κάνετε εγγραφή στο Newsletter της Α.Καππάτου και να λαμβάνετε μηνιαία ενημέρωση για θέματα που σας απασχολούν.

Η Α.Καππατου στα social media

strogili photo kappatou

joomla social media module