FinalHeader1200 300

Η ανεπάρκεια βιταμίνης D αυξάνει τον κίνδυνο διαβήτη

Τα άτομα με 25-υδροξυβιταμίνη D κάτω από 30 ng/ml θεωρείται ότι έχουν ανεπάρκεια και από τη μελέτη προέκυψε ότι είχαν πενταπλάσιο κίνδυνο εκδήλωσης διαβήτη

Μαίρη Μπιμπή 


Αμερικανική επιδημιολογική μελέτη υποστηρίζει ότι τα άτομα με ανεπάρκεια βιταμίνης D διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εκδήλωσης διαβήτη.

Σύμφωνα με άρθρο του επιστημονικού εντύπου PLOS One, ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο συνεργάστηκαν με ειδικούς του Εθνικού Πανεπιστημίου της Σεούλ και μελέτησαν 903 υγιή άτομα (κατά μέσο όρο 74 ετών) χωρίς ενδείξεις προδιαβήτη ή διαβήτη, την περίοδο 1997-1999, έως και το 2009. Κατά τη διάρκεια της έρευνας μετρούσαν τα επίπεδα της βιταμίνης D καθώς και τη γλυκόζη νηστείας αλλά και την ανοχή στη γλυκόζη.

Στην πορεία της μελέτης, καταγράφηκαν 47 νέες περιπτώσεις διαβήτη και 337 προδιαβήτη, δηλαδή τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα ήταν υψηλότερα του φυσιολογικού αλλά όχι σε τόσο ώστε να θεωρηθεί ότι έπασχαν από διαβήτη τύπου 2.

Οι ερευνητές καθόρισαν ως το ελάχιστο υγιές επίπεδο της 25-υδροξυβιταμίνης D στο πλάσμα αίματος στα 30 νανογραμμάρια ανά χιλιοστό του λίτρου.

«Παρατηρήσαμε ότι όσοι είχαν επίπεδα 25-υδροξυβιταμίνης D στο αίμα τους πάνω από 30 ng/ml είχαν το ένα τρίτο του κινδύνου εκδήλωσης διαβήτη και εκείνοι με πάνω από 50 ng/ml είχαν το ένα πέμπτο του κινδύνου νόσησης», λέει η πρώτη συγγραφέας της μελέτης Σου Παρκ.

Ο Κέντρικ Γκαρλαντ, επίκουρος καθηγητής στο αμερικανικό πανεπιστήμιο εξηγεί ότι τα άτομα με 25-υδροξυβιταμίνη D κάτω από 30 ng/ml θεωρείται ότι έχουν ανεπάρκεια και από τη μελέτη προέκυψε ότι είχαν πενταπλάσιο κίνδυνο εκδήλωσης διαβήτη συγκριτικά με αυτούς που είχαν επίπεδα τη βιταμίνης στο αίμα πάνω από 50 ng/ml.

Συμπληρώνει πάντως ότι απαιτείται περαιτέρω έρευνα του θέματος με έμφαση στο αν η βιταμίνη D μπορεί να προλάβει τη εκδήλωσης του διαβήτη τύπου 2 ή τη μετάβαση από τον προδιαβήτη στον διαβήτη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κανείς για να έχει 30 ng/ml 25-υδροξυβιταμίνης D θα πρέπει να λαμβάνει διατροφικά συμπληρώματα της τάξης των 3.000-5.000 IU την ημέρα.

Σύμφωνα με τις διεθνείς συστάσεις η μέση ημερήσια ποσότητα βιταμίνης D είναι 400 IU για βρέφη έως ενός έτους, 600 IU για άτομα 1-70 ετών και 800 IU για άτομα άνω των 70 ετών. Η υψηλότερη ποσότητα γενικά θεωρείται ασφαλής, αλλά όταν τα επίπεδα στο αίμα είναι άνω των 125 ng/ml αναφέρονται παρενέργειες, όπως, ναυτία, δυσκοιλιότητα, απώλεια βάρους, νεφρική βλάβη και προβλήματα καρδιακού ρυθμού.

Εγγραφειτε στο Newsletter μας

Μπορείτε να κάνετε εγγραφή στο Newsletter της Α.Καππάτου και να λαμβάνετε μηνιαία ενημέρωση για θέματα που σας απασχολούν.

Η Α.Καππατου στα social media

strogili photo kappatou