Εκτύπωση άρθρου

Από τον Ιανουάριο έως τον Ιούνιο του 2011 το πρόγραμμα πρόληψης παιδικής παχυσαρκίας ΠΑΙΔΕΙΑΤΡΟΦΗ by Epode έχει θέσει σε εφαρμογή τη θεματική ενότητα του απλού, υγιεινού και οικονομικού τρόπου διατροφής με το σύνθημα ‘ΜΑΓΕΙΡΕΨΤΕ! Είναι εύκολο: Απλά αφήστε ελεύθερη τη φαντασία σας!’. Προωθώντας τη συστηματική κατανάλωση ισορροπημένων γευμάτων, το πρόγραμμα ΠΑΙΔΕΙΑΤΡΟΦΗ επιδιώκει να βάλει μικρούς και μεγάλους στην κουζίνα και να τους δείξει πως η μαγειρική είναι απλή, εύκολη, οικονομική και διασκεδαστική, ενώ μας επιτρέπει να ελέγχουμε την ποιότητα και την ποσότητα των τροφών που καταναλώνουμε.

Μέσα από μια σειρά εργαλείων και ενεργειών, η εθνική συντονιστική ομάδα του ΠΑΙΔΕΙΑΤΡΟΦΗ σε συνεργασία με τις τοπικές ομάδες των 13 συμμετεχόντων δήμων (Αγία Παρασκευή, Άμφισσα, Ανάβυσσος, Αργυρούπολη, Γαλάτσι, Θήβα, Κηφισιά, Κόρινθος, Νέα Φιλαδέλφεια, Μαρούσι, Παλαιό Φάληρο, Πέραμα και Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης) προωθούν τα μηνύματα της ενότητας με στόχο να διδάξουν στα παιδιά και τους γονείς, τη σημασία του να συμμετέχουμε στην προετοιμασία του φαγητού χρησιμοποιώντας σωστά και οικονομικά υλικά.

Στόχος της νέας θεματικής ενότητας είναι να υπενθυμίσει σε μικρούς και μεγάλους τη χαρά και την αξία της μαγειρικής και του σπιτικού φαγητού. Λαμβάνοντας υπόψη χρονικούς και οικονομικούς περιορισμούς, το ΠΑΙΔΕΙΑΤΡΟΦΗ καλεί μικρούς και μεγάλους να γίνουν σεφ και να απολαύσουν διατροφικά ισορροπημένα σπιτικά πιάτα. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται επίσης στους κανόνες ασφάλειας και συντήρησης των τροφίμων σε όλα τα στάδια προετοιμασίας τους από την αγορά μέχρι το τελικό σερβίρισμα και την αποθήκευσή τους. Τα μηνύματα της ενότητας υποστηρίζονται από σχετικά φυλλάδια και αφίσες για τους γονείς, παιδαγωγικές μεθόδους για τους εκπαιδευτικούς, ενημερωτικές επιστολές για τους τοπικούς επαγγελματίες υγείας κ.α.

Οι συμμετέχοντες δήμοι έχουν ήδη λάβει την απαραίτητη εκπαίδευση πάνω στη νέα ενότητα, έχουν ξεκινήσει να διανέμουν τα σχετικά ενημερωτικά υλικά στους δημότες, ενώ σχεδιάζουν μαζικές δράσεις που θα μπορέσουν να προσεγγίσουν τους πολίτες τους άμεσα και αποτελεσματικά. Ήδη οργανώνονται εργαστήρια μαγειρικής για επίδοξους μικρούς Chef, θεατρικά δρώμενα, ενημερωτικές ημερίδες, καλλιτεχνικοί διαγωνισμοί, εξορμήσεις σε λαϊκές αγορές και μια σειρά ευφάνταστων ενεργειών με θέμα πάντα τον απλό, υγιεινό και οικονομικό τρόπο διατροφής.

www.paidieatrofi.org.  

Copy link
Powered by Social Snap