- Αλεξάνδρα Καππάτου Ψυχολόγος – Παιδοψυχολόγος - https://akappatou.gr -

Από την εφηβεία ξεκινά ο εθισμός σε ναρκωτικά και αλκοόλ


Νωρίτερα από το αναμενόμενο

Η επαφή με τις ουσίες αυξάνει τον κίνδυνο εθισμού από την εφηβεία   

Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν κάνει χρήση αλκοόλ και ναρκωτικών πριν την ενηλικίωση, γεγονός που σημαίνει ότι πολλοί έφηβοι αποκτούν εθισμό στις εν λόγω ουσίες πολύ νωρίτερα.

Σύμφωνα με στοιχεία έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 10.000 Αμερικανών εφήβων και δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Archives of General Psychiatry, σχεδόν τέσσερις στους πέντε εφήβους έχουν δοκιμάσει αλκοόλ και τουλάχιστον το 15% έχει κάνει κατάχρηση μέχρι να ενηλικιωθεί. Ποσοστό σχεδόν 16% των εφήβων έκαναν υπερβολική χρήση ναρκωτικών μέχρι να συμπληρώσουν τα 18 τους χρόνια.

«Στην εφηβεία είναι που αρχίζουν οι διαταραχές από τις καταχρήσεις ουσιών για τα περισσότερα άτομα και τότε εδραιώνεται το πρόβλημα», εξηγεί ο επικεφαλής της μελέτης Τζόελ Σουέντσεν, διευθυντής στο Εθνικό Κέντρο Επιστημονικής Έρευνας του Μπορντό στη Γαλλία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, σχεδόν το 18% των ενηλίκων πληροί τις προδιαγραφές για «κατάχρηση» αλκοόλ στη διάρκεια της ζωής και το 11% πληροί τα κριτήρια για «υπερβολική χρήση» ναρκωτικών, γεγονός που καταδεικνύει την πρώιμη έναρξη χρήσης ουσιών για τουλάχιστον ορισμένους από τους χρήστες.

Η μελέτη βασίζεται σε συνεντεύξεις 10.123 εφήβων στις ΗΠΑ, ηλικίας 13 έως 18 ετών, την περίοδο Φεβρουαρίου 2001-Ιανουαρίου 2004. Από σχεδόν 3.700 εφήβους, ηλικίας 13 και 14 ετών, σχεδόν το 10% έπιναν τακτικά αλκοόλ, που σημαίνει 12 ποτά σε ένα χρόνο, αριθμός που αυξήθηκε περίπου στο 50% των σχεδόν 2.300 εφήβων, ηλικίας 17 με 18 ετών που ερωτήθηκαν.

Σύμφωνα με τον Δρ Σουέντσεν, σχεδόν ένας στους τρεις τακτικούς χρήστες στη μεγαλύτερη ηλικιακή ομάδα πληροί τα κριτήρια για την κατάχρηση αλκοόλ στη ζωή του. Η μέση ηλικία για την έναρξη χρήσης αλκοόλ, με ή χωρίς εξάρτηση ήταν τα 14. Όσον αφορά τα ναρκωτικά, σχεδόν το 60% των εφήβων είπαν ότι είχαν την ευκαιρία να κάνουν χρήση ναρκωτικών, όπως η ινδική κάνναβη, η κοκαΐνη, τα ηρεμιστικά, τα διεγερτικά και τα παυσίπονα.

Σχεδόν ένας στους δέκα εφήβους, ηλικίας 13 και 14 ετών, είπαν ότι έκαναν χρήση τουλάχιστον ενός τέτοιου είδους ναρκωτικού, και το ποσοστό αυτό αυξήθηκε στο 40% στη μεγαλύτερη ηλικιακή ομάδα. Η ινδική κάνναβη είναι το πιο σύνηθες ναρκωτικό για χρήση και ακολουθούν τα συνταγογραφούμενα φάρμακα. Η μέση ηλικία για την έναρξη της χρήσης ναρκωτικών ήταν τα 14 με εξάρτηση και τα 15 χωρίς εξάρτηση.

«Ο λόγος για τον οποίο ανησυχούμε είναι ότι όσο νωρίτερα αρχίζει η χρήση τέτοιων ουσιών, τόσο νωρίτερα αρχίζει ο εθισμός σε αυτές», υπογραμμίζει η Σούζαν Φόστερ αντιπρόεδρος και διευθύντρια στο τομέα έρευνας πολιτικής και ανάλυσης του Εθνικού Κέντρου για τον Εθισμό και τη Χρήση Ουσιών στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης.

Η Δρ Φόστερ, η οποία δεν μετείχε στη μελέτη, σημειώνει ότι η έναρξη της χρήσης ουσιών που προκαλούν εθισμό είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη για τα νεότερης ηλικίας άτομα γιατί ο εγκέφαλός τους ακόμη αναπτύσσεται.

Η ομάδα του Δρ Σουέντσεν επισημαίνει την αναγκαιότητα ειδικής στρατηγικής που θα απευθύνεται στους εφήβους και στην οποία πρέπει να συμμετέχουν και άλλες δυνάμεις που ασκούν επιρροή σε αυτούς ώστε να αποφεύγεται η χρήση αλκοόλ και ναρκωτικών.

«Δεν πρέπει να βομβαρδίζουμε τους εφήβους με ενημέρωση που δεν μπορούν ακόμη να συνειδητοποιήσουν στην ηλικία τους. Ωστόσο δεν πιστεύω ότι ένας 13χρονος δεν ξέρει τί είναι η κάνναβη», τονίζει ο Δρ Σουέντσεν.

health.in.gr, ΑΠΕ