Επιμέλεια: Ρούλα Τσουλέα
Έφηβοι και νεαροί ενήλικες πεθαίνουν πρόωρα εξαιτίας της βίας, της αυτοκτονίας και των τροχαίων ατυχημάτων, σύμφωνα με μία νέα παγκόσμια έκθεση.
Έτσι, ενώ πριν από πέντε δεκαετίες τα παιδιά ηλικίας 1 έως 4 ετών ήταν αυτά που κινδύνευαν περισσότερο να πεθάνουν πρόωρα (κυρίως εξαιτίας των μεταδοτικών νοσημάτων), από το 2000 και μετά κινδυνεύει περισσότερο η ηλικιακή ομάδα 15-24 ετών.
Στην πραγματικότητα, η θνητότητα των αγοριών και των νεαρών ανδρών αυτής της ηλικιακής ομάδας είναι πλέον δύο έως τρεις φορές υψηλότερη απ’ ότι στα μικρά παιδιά, ενώ αντίστοιχα στις έφηβες και στις νεαρές γυναίκες είναι ίση με αυτήν των μικρών κοριτσιών.
Η έκθεση δημοσιεύεται στην έγκυρη ιατρική επιθεώρηση «The Lancet» και αναλύει στοιχεία για τα παιδιά, τους εφήβους και τους νέους (ηλικίες έως 24 ετών) από το 1955 έως και το 2004, από 50 χώρες (πλούσιες, μεσαίου εισοδήματος και φτωχές).
Το γενικό συμπέρασμά της είναι πως η θνησιμότητα της νέας γενιάς σε όλο τον κόσμο μειώνεται. Ενώ, όμως, στα βρέφη και στα νήπια η μείωση αγγίζει το 93%, χάρη κυρίως στην εκπληκτική πρόοδο της Ιατρικής στον τομέα των λοιμωδών νοσημάτων, στις ηλικίες 15-24 ετών η μείωση μετά βίας φτάνει το 48% – και πάλι χάρη στους εμβολιασμούς και στα άλλα μέτρα κατά των λοιμωδών νοσημάτων.
Την ίδια στιγμή, τα κάθε είδους «τραύματα» – είτε οφείλονται στη βία και στα τροχαία, είτε στους ακούσιους τραυματισμούς (αυτοκτονίες) – έχουν αυξηθεί κατακόρυφα στις ίδιες ηλικίες, με συνέπεια να ακυρώνουν σε μεγάλο βαθμό το όφελος από τη μάχη εναντίον των λοιμωδών νοσημάτων.
Τα «τραύματα» είναι πλέον ο κύριος φονιάς των ανδρών σε όλα τα κράτη, καθώς και των γυναικών στα εύπορα κράτη και στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης.
«Ο σύγχρονος τρόπος ζωής αποδεικνύεται πολύ πιο τοξικός για τους εφήβους και τους νεαρούς ενήλικες», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Ράσελ Βάινερ, από το University College του Λονδίνου.
«Έχουν αυξηθεί κατακόρυφα οι θάνατοί τους σε τροχαία, οι θάνατοί τους λόγω ωμής βίας, οι θάνατοί τους λόγω αυτοκτονιών – και αυτό δεν το βλέπουμε στα παιδιά. Η εφηβεία ήταν κάποτε τα καλύτερα χρόνια της ζωής μας, αλλά αυτό δεν ισχύει πια», πρόσθεσε.
Τα Νέα