- Αλεξάνδρα Καππάτου Ψυχολόγος – Παιδοψυχολόγος - https://akappatou.gr -

Δεν θέλει να κοιμάται μόνο του

Ελεύθερος Τύπος
Glam
27 Φεβρουαρίου 2011-02-28

Γράφει η Αλεξάνδρα Καππάτου, Ψυχολόγος , Παιδοψυχολόγος , Συγγραφέας  www. akappatou.gr

Πότε πρέπει το παιδί να βγει από την κρεβατοκάμαρα του μπαμπά και της μαμάς και πως θα του κόψω αυτή τη …γλυκιά συνήθεια;

Μετά την επιστροφή από το μαιευτήριο οι περισσότεροι γονείς κρατούν τα βρέφη για κάποιο διάστημα στο δωμάτιο μαζί τους λόγω του θηλασμού και για να τα επιβλέπουν. Προτείνω στους γονείς η αλλαγή δωματίου να γίνεται από το πρώτο εξάμηνο της ζωής του βρέφους. Ωστόσο, ακόμη κι αν το παιδί έχει μεγαλώσει και κοιμάται μαζί σας, ποτέ δεν είναι αργά για να μάθει να κοιμάται στο δωμάτιο του. Ο ύπνος του παιδιού με τους γονείς συμβολίζει τη  διατήρηση του αδιαίρετου μεταξύ της μητέρας και του βρέφους, το οποίο υπήρχε κατά τη διάρκεια της ενδομήτριας ζωής , γεγονός που παρεμποδίζει την αυτονομία του παιδιού. Οι γονείς πρέπει να κόψουν σταδιακά τον «ομφάλιο λώρο» που τους ενώνει με το παιδί και να ενισχύσουν την ανεξαρτησία, που είναι απαραίτητη  για την ωρίμανσή του. Πηγαίνοντας, λοιπόν, το παιδί στο δωμάτιο του, αφενός, αποδέχεται κάποια όρια, δηλαδή ότι τα παιχνίδια και η συντροφιά των γονιών κάποια στιγμή παίρνουν τέλος, αφετέρου, προσαρμόζεται στην εναλλαγή της τρυφερότητας με την ανεξαρτησία και τον κόσμο του ονείρου. Αυτό αποτελεί βασικό βήμα για τη συναισθηματική του εξέλιξη.

Πως θα το …στείλω στο κρεβάτι του;

Το ζευγάρι πρέπει να συζητήσει με ειλικρίνεια και να αποφασίσει τους λόγους που θέλει να βγάλει το παιδί από το δωμάτιο . Θα προχωρήσουν μόνο όταν νιώσουν προετοιμασμένοι να αποχωριστούν το παιδί. Να καθιερώσουν, αν δεν το έχουν ήδη κάνει, συγκεκριμένες συνήθειες για την ώρα του ύπνου, όπως σταθερή ώρα, βραδινό μπάνιο, διήγηση μιας ιστορίας κ.λπ. Όταν το βάζουν για ύπνο να του λένε ότι πρέπει να μείνει στο δωμάτιο του μέχρι το πρωί. Αν το παιδί δεν έχει συνηθίσει το δωμάτιο και κλαίει, πρέπει να κάνουν προοδευτικά βήματα, π.χ. να καθίσουν δίπλα του κάποια ώρα και να αποχωρίσουν σταδιακά. Αν τους φωνάζει, να του απαντούν χωρίς να πηγαίνουν εκεί κάθε φορά. Αν κλαίει, να το καθησυχάζουν με ψυχραιμία. Να είναι σταθεροί και σύντομοι σε κάθε επίσκεψη μετά τη βασική. Κυρίως όμως να μην έχουν ενοχές. Αν το βράδυ τους επισκέπτεται, να φροντίσουν να το πηγαίνουν στο δωμάτιο του, όσες φορές χρειαστεί, με ηρεμία και αποφασιστικότητα. Σε περίπτωση που ξυπνήσει τη νύχτα κλαίγοντας, να το ηρεμήσουν, χωρίς όμως να το πάρουν στο κρεβάτι τους. Να μη ξεχνούν ότι ο ύπνος με τα παιδιά δεν αποτελεί ένδειξη της αγάπης τους. Αν εφαρμόσουν όλα αυτά με ηρεμία, σταθερότητα, αποφασιστικότητα και τρυφερότητα, σε μερικές μέρες το παιδί θα έχει προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα.