sxinias
Εκτύπωση άρθρου

 

Γόπες, μπουκάλια, πλαστικά, ακόμα και πεταμένες κάλτσες ή βρεφικές πάνες βρέθηκαν μέσα στην περιοχή natura που κατέληξε… σκουπιδότοπος

Ένα πολύχρωμο πλήθος με “όλες τις φυλές του κόσμου” ανέλαβε να καθαρίσει το πευκόδασος και την παραλία του Σχινιά-Μαραθώνα.

Ανθρωποι κάθε ηλικίας, φυλής και εθνικότητας, οικογενειάρχες με τα παιδιά τους, φοιτητές, μαθητές – όλοι τους εθελοντές – έχουν αναλάβει εδώ και δεκαπέντε ημέρες να φέρουν εις πέρας αυτό που οι κρατικές και δημοτικές υπηρεσίες δεν κατάφεραν: να καθαρίσουν το πευκοδάσος και την παραλία του Εθνικού Πάρκου Σχινιά – Μαραθώνα. Πρόκειται για ένα φιλόδοξο σχέδιο που υλοποιήθηκε με τη συνεργασία της ΜΚΟ «Ελιξ» και της εταιρίας «LG Electronics Ελλάς», χάρη στο οποίο συγκεντρώθηκαν μέσα σε δεκαπέντε ημέρες πάνω από… 160 μεγάλες σακούλες σκουπιδιών σε μία από τις ελάχιστες περιοχές natura που έχουν απομείνει στην Αττική.

Από την Κορέα και τις ΗΠΑ ως τον… Σχινιά

Οι λουόμενοι της παραλίας του Σχινιά αντίκριζαν επί σειρά ημερών ένα παράξενο πολύχρωμο πλήθος από ανθρώπους κάθε εθνικότητας που μάζευαν γόπες, πλαστικά, μπουκάλια, ακόμα και πεταμένα εσώρουχα ή… βρεφικές πάνες από το πευκοδάσος και την παραλία του Σχινιά. Εθελοντές από τη Ρωσία, την Ουκρανία, τις ΗΠΑ και το Βέλγιο, στελέχη της LG Ελλάς από την Κορέα με τις οικογένειές τους, έλληνες εθελοντές της ΜΚΟ «Ελιξ» εργάστηκαν συστηματικά υπό συνθήκες καύσωνα και «σάρωσαν» ολόκληρη την έκταση συγκεντρώνοντας μεγάλο όγκο σκουπιδιών.
«Ηταν συγκινητικό να βλέπεις “όλες τις φυλές του κόσμου” να εργάζονται ομαδικά για την προστασία του ελληνικού φυσικού πλούτου. Ο συντονισμός της ομάδας έγινε φυσικά στα αγγλικά, ωστόσο δημιουργήθηκε και ένα γκρουπ που ανέλαβε να ενημερώνει όλους τους λουόμενους για το έργο των εθελοντών. Οι άνθρωποι αρχικά ξαφνιάζονταν αλλά στη συνέχεια μας υποστήριζαν ενεργά. Κάποιοι μάλιστα σηκώθηκαν και άρχισαν να μαζεύουν σκουπίδια μαζί μας!» λέει στο «Βήμα» η συντονίστρια του προγράμματος, κυρία Ελενα Παπαλάμπρου, η οποία βρισκόταν στο σημείο από την πρώτη ημέρα.

Ελλειψη ευαισθησίας

«Η δουλειά ήταν επίπονη και διήρκεσε δεκαπέντε ολόκληρες ημέρες, αλλά το αποτέλεσμα μας έδωσε ηθική ικανοποίηση. Αυτό που μας άφησε μία πικρή αίσθηση, ωστόσο, είναι το γεγονός ότι όλα αυτά τα σκουπίδια αποδεικνύουν μια πλήρη έλλειψη σεβασμού προς το περιβάλλον. Αν και δεν το επικροτώ, μπορώ να καταλάβω πώς έφτασε μια γόπα στην παραλία. Ωστόσο κάλτσες, ρούχα, πάνες και κάθε είδους πλαστικά είναι άξιον απορίας πώς βρέθηκαν μέσα στο πευκοδάσος, μια κατοχυρωμένη περιοχή natura! Τέτοια έλλειψη συνείδησης είναι σοκαριστική», καταλήγει η κυρία Παπαλάμπρου.

Αλλάζουν συνειδήσεις

Στο ερώτημα αν είναι θεμιτό οι εθελοντές να αναλαμβάνουν ένα ρόλο που θα όφειλε να διεκπεραιώνει το κράτος ή ο Δήμος, οι γνώμες των πολιτών διχάζονται. Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι εν μέσω κρίσης καλλιεργείται μια εσφαλμένη νοοτροπία ότι η προστασία του φυσικού και του αστικού περιβάλλοντος είναι έργο των εθελοντών, με το κράτος να αποποιείται των ευθυνών του. Σε τελική ανάλυση, ισχυρίζονται, χωρίς κρατική μέριμνα, το πευκοδάσος – και οποιοσδήποτε άλλος κοινόχρηστος χώρος – είναι καταδικασμένο να ξαναγεμίσει σκουπίδια σε βάθος χρόνου. Ωστόσο, οι άνθρωποι που ασχολούνται ενεργά με τον εθελοντισμό αντιτείνουν ότι ακόμα και αν το πρακτικό αποτέλεσμα μιας εθελοντικής δράσης είναι παροδικό, η ουσιαστική επίδρασή του στις συνειδήσεις των ανθρώπων αποφέρει μακροχρόνιες αλλαγές.
«Τώρα που ξέρω πόσο δύσκολο είναι να μαζευτεί έστω και μία γόπα από την παραλία, δεν πρόκειται ποτέ να ξαναπετάξω σκουπίδια!» Τα λόγια αυτά ανήκουν στον επτάχρονο γιο εθελοντή που συμμετείχε στον καθαρισμό του δάσους και της παραλίας του Σχινιά και φανερώνουν, αν μη τι άλλο, ότι ακόμα και αν οι εθελοντικές δράσεις δε μπορούν να προστατεύουν εσαεί μια περιοχή, μπορούν σίγουρα να διαμορφώσουν τη συνείδηση των ανθρώπων ώστε να περιορίσουν τις επιβαρυντικές για το περιβάλλον συνήθειές τους.
«Πρόκειται για μια σημαντική πρωτοβουλία, καθώς αναγνωρίζει την αξία της εθελοντικής προσφοράς και παράλληλα ευαισθητοποιεί και ενημερώνει τους ανθρώπους για περιβαλλοντικά ζητήματα που αφορούν όλους μας, μέσα από την ενεργή συμμετοχή μας στα κοινά», δήλωσε χαρακτηριστικά η πρόεδρος του ΔΣ της «Ελιξ», κυρία Ελένη Γαζή.

to vima

Copy link
Powered by Social Snap