Οι μη μεταδιδόμενες ασθένειες (ΜΜΑ) αποτελούν μια μείζονος σημασία πρόκληση για την ανάπτυξη στον 21ο αιώνα, με την πρόληψη να αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο για την καταπολέμηση της μάστιγας αυτής, υπογραμμίζεται σε σχέδιο διακήρυξης που θα υιοθετηθεί κατά τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.
Το κείμενο, το πρώτο του είδους αυτού που κατατίθεται ποτέ στη Γενική Συνέλευση, υπογραμμίζει ότι οι μη μεταδιδόμενες ασθένειες συνιστούν την πρώτη αιτία θανάτου στον κόσμο, με έναν ιδιαίτερα ταχύ ρυθμό ανάπτυξης στην Αφρική, τη Μέση Ανατολή και την Ασία.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), 36 εκατομμύρια από 57 εκατομμύρια θανάτους που καταγράφονται στον κόσμο ετησίως, οφείλονται στις ΜΜΑ, όπως οι καρδιοαγγειακές παθήσεις, ο καρκίνος, οι χρόνιες αναπνευστικές νόσοι και ο διαβήτης. Μεταξύ των θανάτων αυτών, εννέα εκατομμύρια επέρχονται σε άτομα ηλικίας κάτω των 60 ετών και σχεδόν το 80% των θανάτων καταγράφονται στις αναπτυσσόμενες χώρες.
Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των 193 κρατών μελών του ΟΗΕ συναντώνται στη Νέα Υόρκη, στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, από τις 20 Σεπτεμβρίου για την ετήσια Γενική Συνέλευση. Εκείνη την ημέρα αναμένεται να υιοθετήσουν το κείμενο αυτό.
Τα κράτη μέλη «αναγνωρίζουν ότι οι πιο συχνές από τις ΜΜΑ έχουν σχέση με παράγοντες επικινδυνότητας, όπως το κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοόλ σε επικίνδυνες ποσότητες, η κακή διατροφή, η έλλειψη σωματικής άσκησης.
Ανάμεσα στους κινδύνους που συμβάλλουν στο αυξανόμενο ποσοστό κρουσμάτων των ΜΜΑ, το κείμενο του ΟΗΕ επικαλείται τη φτώχεια, την ανισομερή κατανομή του πλούτου, την έλλειψη παιδείας, την ταχεία αστικοποίηση και τη γήρανση του πληθυσμού.
«Οι φτωχοί πληθυσμοί και οι άνθρωποι που ζουν σε ευάλωτες καταστάσεις, κυρίως στις αναπτυσσόμενες χώρες φέρουν ένα δυσανάλογο βάρος» τονίζεται στο κείμενο.
«Οι ΜΜΑ είναι στο εξής μια πρώτιστης σημασίας πρόκληση για τον κόσμο καθώς έχουν λάβει διαστάσεις ενδημικού φαινομένου», εκτιμά η Αν Κίλινγκ, πρόεδρος της Ένωσης για τις ΜΜΑ.
Συνεπώς όσον αφορά τον διαβήτη, σήμερα υπάρχουν 344 άνθρωποι που πάσχουν και σύντομα θα ανέλθουν σε 500 εκατομμύρια, τόνισε. «Είναι ήδη ένα σοβαρότατο πρόβλημα για όλο τον κόσμο».
Τα κράτη μέλη «αναγνωρίζουν ότι η πρόληψη πρέπει να είναι ο ακρογωνιαίος λίθος» της μάχης κατά των ασθενειών αυτών. Σύμφωνα με το κείμενο που αναφέρει ότι επί του παρόντος οι πόροι που χορηγούνται για την αντιμετώπιση των ασθενειών αυτών δεν ανταποκρίνονται στο μέγεθος του προβλήματος.
Συνολικά, η βοήθεια που δίδεται για τις ΜΜΑ συνιστά λιγότερο από το 3% της επίσημης βοήθειας των χωρών μελών του ΟΗΕ στην ανάπτυξη, δηλαδή πολύ λιγότερο από τη βοήθεια που δίδεται για την καταπολέμηση των μεταδιδόμενων ασθενειών όπως η ελονοσία, υπογραμμίζει ο Αλα Αλουάν, ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής για τις ΜΜΑ στον ΠΟΥ.
Στο κείμενο συνιστάται η λήψη πρωτοβουλιών για την προώθηση της υγιούς διατροφής με λιγότερο αλάτι, λιγότερη ζάχαρη και λιγότερα κεκορεσμένα λίπη, η αύξηση της σωματικής άσκησης για όλο τον πληθυσμό, με προτεραιότητα στα σχολεία.
Η βελτίωση της κατάστασης προϋποθέτει επίσης έναν τακτικό έλεγχο για την έγκαιρη διάγνωση και την κατάλληλη θεραπεία των ΜΜΑ, την ασφαλή και με χαμηλό κόστος πρόσβαση στα φάρμακα.
zougla. gr