Εκτύπωση άρθρου

Σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στην Ελλάδα, τα θέματα ψυχικής υγείας είναι ο κύριος λόγος (περίπου το ήμισυ των περιπτώσεων) για τον οποίον τα παιδιά και οι έφηβοι καλούν την Ευρωπαϊκή Γραμμή Στήριξης (116111), ενώ προβλήματα σχέσεων με τους γονείς, συνομήλικους και τρίτους είναι ο δεύτερος και ο τρίτος λόγος αντίστοιχα.

Εξάλλου, στο 10% σχεδόν των περιπτώσεων, οι κλήσεις αφορούν θέματα σεξουαλικότητας. Αυτά προκύπτουν από την απάντηση της αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Κρους έπειτα από ερώτηση του ευρωβουλευτή της Ν.Δ. κ. Γ. Παπανικολάου.

Επισημαίνεται ότι η συγκεκριμένη τηλεφωνική γραμμή (116111) λειτουργεί με πρωτοβουλία της Ε.Ε. σε πανευρωπαϊκή κάλυψη και αποσκοπεί στη στήριξη των παιδιών και των εφήβων που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας ψυχοκοινωνικής φύσης. Απευθυνόμενος προς την Επιτροπή ο Ελληνας ευρωβουλευτής ζήτησε να πληροφορηθεί κατά πόσο το οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον και οι επιπτώσεις τους στην ψυχολογία των πολιτών και του οικογενειακού περιβάλλοντος έχουν αυξήσει την ανάγκη των παιδιών να αναζητήσουν κάποιο ψυχολογικό στήριγμα.

Από τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προκύπτει ότι ο ετήσιος αριθμός κλήσεων σε επιμέρους αριθμούς 116 είναι σημαντικός και κυμαίνεται από περίπου 1.300 έως και σχεδόν 70.000. Το πρώτο εξάμηνο του 2010 πραγματοποιήθηκαν στην Ελλάδα περίπου 1.400 κλήσεις προς το 116111. Πρέπει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι τυπικό χαρακτηριστικό των υπηρεσιών βοηθείας που παρέχονται μέσω τηλεφώνου είναι ο σχετικά μεγάλος αριθμός άσχετων κλήσεων (δοκιμαστικές κλήσεις, όταν τα παιδιά συγκεντρώνουν το κουράγιό τους πριν μιλήσουν με τον εκάστοτε σύμβουλο ή φάρσες).

enet.gr

Copy link
Powered by Social Snap