- Αλεξάνδρα Καππάτου Ψυχολόγος – Παιδοψυχολόγος - https://akappatou.gr -

Εντοπίστηκαν γονίδια που σχετίζονται με το σύνδρομο ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας

Εντοπίστηκαν γονίδια που σχετίζονται με το σύνδρομο ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας

1/10/2010

Δυσκολίες συγκέντρωσεις αντιμετωπίζουν τα παιδιά, με αποτέλεσμα να επηρεάζονται οι σχολικές τους επιδόσεις

Λονδίνο: Τα πρώτα στοιχεία ότι το Σύνδρομο Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας έχει γενετική αιτία, προέκυψαν από νέα βρετανική έρευνα, που υποστηρίζει για πρώτη φορά ότι η πάθηση αποτελεί εγκεφαλικό πρόβλημα με γενετική αιτιολογία, όπως ο αυτισμός.

Η μελέτη της Δρ Ανίτα Θάπαρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κάρντιφ της Ουαλίας, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο The Lancet, ανέλυσε το γενετικό χάρτη άνω των 1.400 παιδιών (από αυτά τα 366 έπασχαν από το σύνδρομο).

Συμπέρανε ότι όσα παιδιά παρουσιάζουν τη συγκεκριμένη διαταραχή, έχουν περισσότερες πιθανότητες, σε σχέση με τα άλλα παιδιά, να εμφανίζουν στο DNA τους συγκεκριμένα τμήματα του γενετικού κώδικα (κυρίως τις λεγόμενες «παραλλαγές αριθμού αντιγράφων» ή CNV) που λείπουν ή που υπάρχουν δύο φορές.

Οι ερευνητές ανέφεραν ότι η μελέτη τους έρχεται να διαλύσει τον μύθο ότι το σύνδρομο ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας προκαλείται από κακή ανατροφή ή από κακή διατροφή.

Όπως δήλωσε η Δρ Θάπαρ, «τώρα μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι το σύνδρομο είναι μια γενετική ασθένεια και ότι οι εγκέφαλοι των παιδιών με αυτή τη διαταραχή αναπτύσσονται διαφορετικά από εκείνους των άλλων παιδιών». Πρόσθεσε ότι η γενετική αιτιολογία της διαταραχής, σημαίνει ότι οι γονείς των παιδιών δεν θα πρέπει πλέον να στιγματίζονται ως «κακοί».

Το σύνδρομο ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας, το οποίο, για άγνωστους λόγους, συναντάται πιο συχνά στα αγόρια παρά στα κορίτσια, είναι μια από τις πιο κοινές παιδικές νοητικές διαταραχές, εκτιμάται ότι υπάρχει στο 3% έως 5% των παιδιών διεθνώς και συχνά εμφανίζεται να είναι κληρονομική.

Τα πάσχοντα παιδιά είναι υπερβολικά ανήσυχα, παρορμητικά και η προσοχή τους αποσπάται εύκολα, με συνέπεια να δυσκολεύονται να συγκεντρωθούν και έτσι αντιμετωπίζουν προβλήματα στο σχολείο και στο σπίτι τους.

Δεν έχει βρεθεί θεραπεία μέχρι σήμερα, ενώ τα συμπτώματα μπορούν να τεθούν υπό έλεγχο μέσα από ένα συνδυασμό φαρμακευτικής αγωγής και συμπεριφορικής θεραπείας.

Οι Βρετανοί ερευνητές δήλωσαν ότι τα πορίσματά τους θα βοηθήσουν στην κατανόηση της βιολογικής βάσης του συνδρόμου και θα ανοίξουν το δρόμο για την ανάπτυξη νέων πιο αποτελεσματικών φαρμακευτικών θεραπειών στο μέλλον.

Προειδοποίησαν όμως ότι θα χρειαστεί ακόμα πολύς χρόνος μέχρι να κατανοηθεί πλήρως η διαταραχή και να βρεθεί θεραπεία γι’ αυτήν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η μελέτη εντόπισε μια «επικάλυψη» των γενετικών παραγόντων του συνδρόμου με αυτούς άλλων παθήσεων, όπως ο αυτισμός και η σχιζοφρένεια, παρέχοντας «ισχυρές ενδείξεις», σύμφωνα με τους ερευνητές, ότι και το σύνδρομο ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας είναι μια νευρο-αναπτυξιακή διαταραχή.

doctors.in.gr