Εκτύπωση άρθρου

Ερωτήσεις στον ειδικό

24/09/2010

E: 
Καλημέρα. Εχω ένα αγοράκι 4,5 ετών και θα ήθελα να ρωτήσω σχετικά με τη συμπεριφορά του. Εχω παρατηρήσει ότι είναι υπερκινητικός, δεν μπορεί να σταθεί σε ένα σημείο και γενικά δεν μπορεί να δώσει προσοχή ή να συγκεντρωθεί εύκολα σε κάτι, εκτός βέβαια όταν παρακολουθεί κάτι στην τηλεόραση. Για παράδειγμα, στο μπάσκετ που πηγαίνει, δεν ακούει σχεδόν ποτέ τι λέει η προπονήτρια, συνέχεια χοροπηδάει και κάνει υπερκινητικές κινήσεις. Στον παιδικό σταθμό που έχω ρωτήσει δεν μου έχουν πει κάτι το ιδιαίτερο για τη συμπεριφορά του. Αυτό που θέλω να ρωτήσω αν αυτή η συμπεριφορά του είναι φυσιολογική για την ηλικία του ή μήπως πρέπει να πάμε σε κάποιον ειδικό για να τον δει από κοντά? Ευχαριστώ
Από: Εύη, Ηλιούπολη

Α: 
Η κινητική δραστηριότητα είναι μέσον έκφρασης και εκτόνωσης για τα παιδιά. Αυτό που ενδιαφέρει είναι η στάση του στο παιδικό σταθμό . Ρωτήστε αναλυτικά ποια είναι η συμπεριφορά του εκεί, αν συγκεντρώνεται σε δραστηριότητες που απαιτούν προσοχή και αν συμμετέχει. Επίσης αναλογιστείτε πως είναι η επικοινωνία σας με το παιδί. Με αυξημένη κινητικότητα αντιδρούν συχνά τα παιδιά για διάφορους λόγους πχ. όταν οι γονείς είναι αγχώδεις, χωρίς σταθερότητα, όταν υποδεικνύουν ή κάνουν παρατηρήσεις ή όταν δεν καλύπτονται οι συναισθηματικές του ανάγκες κλπ. Υπάρχουν περιπτώσεις που το παιδί παρουσιάζει συμπτώματα του συνδρόμου ελλειματικής προσοχής και υπερκινητικότητας (σύνδρομο ΔΕΠ-Υ). Οι ενδείξεις που αναφέρετε δεν είναι αρκετές. Σας προτείνω να απευθυνθείτε σε ψυχολόγο ή παιδοψυχίατρο. 
Απαντά: Αλεξάνδρα Καππάτου


E: 
Καλησπέρα. Είμαι μητέρα 2 παιδιών, ενός αγοριού (5 ετών) και ενός κοριτσιού (4 ετών). Το πρόβλημα που αντιμετωπίζω είναι ότι ο γιος μου είναι σε μια ηλικία που έπρεπε να είνια περιγραφικός και να μην χρησιμοποιεί στερεότυπες εκδράσεις. Δε μου λεει πως πέρασε στο σχολείο και τι έκαναν, σε αντίθεση με την κόρη μου. Γκρινιάζει συνέχεια και φωνάζει, είναι υπερευαίσθητος και στο σχολείο μου είπαν ότι είναι ντροπαλός και άλλες φορές συμμετέχει και άλλες όχι. Πολλές φορές είναι στον κόσμο του και παίζει πολύ συχνά μόνος του με τα παιχνίδια του. Ωστόσο με τα παιδάκια παίζει, και στο σπίτι ξέρει και γράφει όλα τα γραμματάκια και οι ζωγραφιές του είναι πολύ καλές, σύμφωνα με την ηλικία του. Η κόρη μου φέρεται πιο ώριμα απ’ αυτόν και με προβληματίζει ιδιαίτερα αυτό. Επίσης κάτι ακόμα είναι ότι γεννήθηκε με εμβρυουλκό και έχει μεγάλο κεφάλι. Ανησυχώ πολύ και δεν ξέρω τι να κάνω. Παρακαλώ πολύ θα ήθελα να απαντήσει η κυρία Καππάτου γιατί σέβομαι απόλυτα την αποψή της.
Από: ΑΓΓΕΛΙΚΗ, ΠΕΙΡΑΙΑΣ

Α: 
Αγαπητή φίλη καταλαβαίνω την ανησυχία σας ωστόσο πρέπει να σας πω ότι κάθε παιδί είναι διαφορετικό. Τα κορίτσια συνήθως είναι πιο ώριμα και πιο άνετα στην επικοινωνία από τα αγόρια. Οι πληροφορίες που γράφετε για το γιο δεν είναι επαρκείς για να σχηματίσω εικόνα. Ωστόσο επειδή αναφέρετε ότι συχνά απομονώνεται παίζοντας με τα παιχνίδια του και χρησιμοποιεί στερεότυπο λεξιλόγιο θεωρώ ότι χρειάζεται περαιτέρω διερεύνηση ο τρόπος της επικοινωνίας του με τους άλλους. Θα σας πρότεινα να απευθυνθείτε σε ψυχολόγο και αν χρειαστεί κάποια συμπληρωματική αξιολόγηση θα σας κατευθύνει.
Απαντά: Αλεξάνδρα Καππάτου, Ψυχολόγος

mommy kidsin .gr

Copy link
Powered by Social Snap