- Αλεξάνδρα Καππάτου Ψυχολόγος – Παιδοψυχολόγος - https://akappatou.gr -

Ερώτηση για διαζύγιο

Ερώτηση για διαζύγιο

E:

Με τον σύζυγό μου αποφασίσαμε να χωρίσουμε. Το μωρό μας ειναι οκτώ μηνών και ο σύζυγος θέλει να το έχει 3 μερες την βδομάδα στο σπίτι του. Φοβάμαι ότι το μωρό δεν θα έχει εστία και θα μπερδευτεί. Ποιά θα ήταν μια ιδανική κατάσταση επισκέψεων?
Από: Maria, Αθηνα
Ψυχολογία
Λέξεις κλειδιά: διαζύγιο 

Α: 
Σε κάθε διαζύγιο στόχος είναι να μη διαταραχθεί η ψυχική ισορροπία του παιδιού και να δοθεί η δυνατότητα στο γονιό που απουσιάζει να αναπτύξει τη σχέση με το παιδί του. Ο καθορισμός της επικοινωνίας εξαρτάται από πολλές παραμμέτρους όπως από την ηλικία του παιδιού και το στάδιο ανάπτυξης που διανύει, την σχέση του με τον απόντα γονιό, την επικοινωνία των δυο γονιών κλπ. Το βρέφος σας είναι μόλις 8 μηνών έχει λοιπόν σημασία από τη μια να βρίσκεται σε ένα σταθερό περιβάλλον που να του καλύπτει τις ανάγκες του και από την άλλη να δημιουργήσει συναισθηματικό δεσμό με το κάθε γονιό του. Οι πληροφορίες που μας γράφετε, δεν μου επιτρέπουν να έχω πλήρη εικόνα. Πρέπει να απαντηθούν ερωτήματα όπως ποια ακριβώς είναι η συμφωνία με το σύζυγό σας για την επικοινωνία του με το παιδί. Μιλάτε για 3 φορές την εβδομάδα ,δεν προσδιορίζετε όμως πόσο χρόνο κάθε φορά , αν θα είναι μόνος του, αν μπορεί να εξυπηρετεί τις ανάγκες του κλπ. Δεν αναφέρετε πως είναι η σχέση του κάθε γονιού με το βρέφος . Επίσης αναρωτιέμαι πως θα περιγράφατε τη σχέση των δυο συζύγων στη παρούσα φάση, τι είδους προβλήματα σας οδήγησαν στο χωρισμό κλπ . κλπ. Θα σας πρότεινα λοιπόν να ζητήσετε βοήθεια από κάποιον ψυχολόγο , με τη βοήθεια του οποίου θα καταλήξετε στο καλύτερο πλαίσιο επικοινωνίας πάντα με γνώμονα το συμφέρον του παιδιού σας. 

Απαντά: Αλεξάνδρα Καππάτου, Ψυχολόγος

 

 

Ερώτηση:

Τον τελευταίο χρόνο αντιμετωπίζω πρόβλημα με τον 15χρονο γιο μου. Είμαι 41 χρονών και χωρισμένη από τα 3 του. Ξαναπαντρεύτηκα όταν ήταν στην πρώτη δημοτικού και έχω σήμερα ακόμα ένα πεντάχρονο αγόρι. Η σχέση του με τον πατέρα του (δεν έχει παντρευτεί ξανά) πάρα πολύ καλή, τον βλεπει συχνά, χωρίς περιορισμούς έτσι το είχαμε διευθετήσει καθώς καταφέραμε να έχουμε μια πολύ καλή σχέση. Το ίδιο καλή ήταν και η σχέση του με τον δεύτερο μου άντρα. Η σχέση του με τον αδελφό του ξεπέρασε κάθε μας προσδοκία καθώς δείχνει χαρά που τον έχει και τον προσέχει αφάνταστα. Όλη αυτή η κατάσταση ανατράπηκε ξαφνικά με ξεσπάσματα έντονου θυμού σε μένα. Απόρριψη για οτιδήποτε κάνω, ανυπακοή, κλείνεται με τις ώρες στο δωμάτιο του με κόπο καταφέρνω να τον προσεγγίσω. Δεν θέλει όμως να πηγαίνει πουθένά που είναι και ο άντρας μου, δεν θέλει να έχει καμιά σχέση μαζί του μόνο εμένα ή τον πατέρα του. Δείχνει συνεχώς θυμωμένος και άκεφος σαν να έχει ατονία. Κατά την διάρκεια της περσινής σχολικής χρονιάς ο διπλανός του στην τάξη έπαθε επιληπτική κρίση. Αυτό επηρέασε τον γιο μου πάρα πολύ έβλεπε φρικτούς εφιάλτες, έκλαιγε στον ύπνο του και επέμενε ότι πάθαινε το ίδιο. Του κάναμε εγκεφαλογράφημα και MRI τα οποία ήταν καθαρά. Στο τέλος της χρονιάς δεν ήθελε να πηγαίνει σχολείο ένοιωθε ζάλη και εμετό. Στις τελικές εξετάσεις τον έβαλαν σε τάξη μόνο του δεν μπορούσε μαζί με τα άλλο παιδιά. Πήγαμε σε παιδοψυχίατρο 2-3 φορές αλλά αρνείται να συνεχίσει. Του προκαλεί πανικό να βρίσκεται στην τάξη ενώ βγαίνει σε καφετέριες το απόγευμα. Ο γιός μου ήταν από πάντα ένα πολύ ευαίσθητο και ήσυχο παιδί, καλός μαθητής. Είναι μάλλον ντροπαλός αλλά έχει λίγους και σταθερούς φίλους. Εγώ είμαι υπερπροστατευτική δυστυχώς και ιδιαίτερα συνδεδεμένη μαζί του. Παρά την επιθετικότητά του επιζητά ακόμα την άποψη μου. Λες και προσπαθούμε να κόψουμε τώρα τον ομφάλιο λώρο πράγμα που έπρεπε να το είχαμε κάνει πολύ νωρίτερα. Ανησυχώ πολύ που είναι άκεφος και θλιμμένος, που έχει φοβίες και ανησυχεί υπερβολικά για τα πάντα. Πρόσφατα άρχισα να παθαίνω κρίσεις πανικού και πέρνω cipralex 20mg. Θέλω απεγνωσμένα να βοηθήσω τον γιο μου. Θέλω να τον δω χαρούμενο και δυνατό. Ανησυχώ και για το σχολείο αν πάθει και φέτος τα ίδια. Βοηθήστε με.
Από: Maria Nicolaou, Nicosia, Cyprus

Α:Θα ξεκινήσω την απάντηση μου από εσάς. Πρέπει να σταθείτε στα πόδια σας, οι κρίσεις πανικού που σας παρουσιάστηκαν είναι αντιμετωπίσιμες. Έχετε ήδη ζητήσει βοήθεια παίρνετε την φαρμακευτική σας αγωγή και θα νιώσετε καλύτερα. Είναι απαραίτητο να έχετε και ψυχολογική βοήθεια, φαντάζομαι θα έχετε ήδη ξεκινήσει, αν όχι συζητείστε το με το ψυχίατρο σας. Είναι απαραίτητη η ψυχοθεραπεία αφενός για να αντιμετωπίσετε τις κρίσεις πανικού αφετέρου για να μπορέσετε να διαχειριστείτε τις δυσκολίες που έχει ο 15χρονος γιός σας. Ο γιος σας έχει στραμμένα τα μάτια πάνω σας αν αισθανθεί ότι έχετε λυγίσει θα νιώσει μεγαλύτερη απογοήτευση. Είναι απαραίτητο να τον πείσετε να συνεχίσει τις επισκέψεις στον ειδικό που πηγαίνατε για όσο διάστημα χρειαστεί . Αν το αρνηθεί συζητείστε το με το πατέρα του και απο κοινού πείτε του με ηρεμία αυτά που παρατηρείτε στη συμπεριφορά του και σας ανησυχούν. Διαβεβαιώστε τον ότι είστε δίπλα του και ότι μαζί θα τα ξεπεράσετε. Δώστε πρωτοβουλία στο πατέρα εφόσον όπως λέτε είναι δίπλα στο παιδί. Ίσως μαζί του δεχθεί να πηγαίνει στο παιδοψυχίατρο. Αν όχι σας προτείνω να κάνετε με το πρώην σύζυγο σας κάποιες συναντήσεις με τον ειδικό που παρακολουθεί το παιδί για να καθορίσετε από κοινού την στάση σας. Συνήθως τα παιδιά αρνούνται να ζητήσουν βοήθεια όταν είναι φοβισμένα ή αρνητικά με τους γονείς τους ή οι γονείς έχουν διαφορετικές απόψεις ή δεν έχουν επίγνωση τι τους χρειάζεται. Μην παραιτείσετε από την προσπάθεια. Είναι μια ευκαιρία επαναδιαπραγμάτευσης των σχέσεων με το γιο σας σε νέα βάση ειλικρινή χωρίς υπερπροστασία.

Απαντά: Αλεξάνδρα Καππάτου, Ψυχολόγος

Πηγή : mommy kids in gr