Εκτύπωση άρθρου

Ερώτηση στον ειδικό

3 Σεπτεμβρίου 2010

E:

Έχω ενα αγοράκι έξι μηνών και σε λίγους μήνες επιστρέφω στην εργασία μου. Αυτό που με απασχολεί είναι η φροντίδα του όσο εγώ θα λείπω. Με τον άντρα μου σκεφτόμαστε να τον αναλάβουν και οι δύο γιαγιάδες (η καθε μια στον χώρο της) δηλάδη 3 φορες η μια (την εβδομάδα) 2 η άλλη ώστε να μην παρεξηγηθεί καμία τους. Ποιό είναι το σωστό όμως για το παιδί? Μήπως μπερδευτεί? Προτείνετε κάποιο άλλο πρόγραμμα? Σας ευχαριστώ πολύ.
Από: ΠΕΝΥ, ΑΘΗΝΑ

Α: 
Είναι μια καλή λύση για τη φύλαξη του βρέφους σας η ιδέα να το κρατήσουν οι γιαγιάδες του που αναμφίβολα θα το αγαπούν και θα το προσέχουν. Είναι απαραίτητη προυπόθεση όμως οι δυο γιαγιάδες να είναι συνεργάσιμες ώστε να υπάρξει όσο είναι εφικτό μια κοινή γραμμή στη διαπαιδαγώγηση του παιδιού την οποία θα καθορίσετε οι δυο γονείς. Αναλογιστείτε λοιπόν τι ακριβώς ζητάτε από τις γιαγιάδες και συζητείστε το μαζί τους. Επίσης θα σας πρότεινα να εξετάσετε το ενδεχόμενο να παραμένει το μωρό σας στο σπίτι και οι γιαγιάδες να έρχονται εκεί, ώστε να εξασφαλιστεί η σταθερότητα που έχει ανάγκη.


Απαντά: Αλεξάνδρα Καππάτου, Ψυχολόγος

 

E: 
Καλησπέρα,είμαι ο Κωνσταντίνος απο το Περιστέρι, 15 ετών και θέλω να ζητήσω την βοήθεια σας. Εγώ είμαι πολύ ντροπαλός και δεν έχω ακόμα επαφές με κορίτσια. Αυτό όχι μόνο προβληματίζει εμένα αλλά και τους γονείς μου που προσπαθούν διακρτιτικά να βοηθήσουν την κατάσταση. Νιώθω πολύ άσχημα όταν βλέπω τον κατα 2 μικρότερο αδερφό μου να ασχολείτε με τα κορίτσια και εγώ να κάθομαι ντροπαλός σα να μην συμβαίνει τίποτα. Επίσης,τα Σάββατα βγαίνουμε μαζί με τους γονείς μου (πράγμα που με βασανίζει) και αναγκάζομαι να το κάνω διότι δεν έχω κοινωνικότητα. Ελπίζω να έγινα όσο πιο πολύ κατανοητός. Θα ήθελα την άποψη σας. Ευχαριστώ ,Κωσταντίνος 15 Περιστέρι
Από: Κωσταντίνος, Αθήνα

Α: 
Κωνσταντίνε έκανες ένα μεγάλο βήμα με την πρωτοβουλία που πήρες να στείλεις αυτό το mail που αποδεικνύει ότι επιθυμείς να αλλάξεις. Αντι να στενοχωριέσαι παρατηρώντας τι κάνει ο αδελφός σου ή οι συμμαθητές σου προσπάθησε να αντιδράσεις. Θα σε βοηθούσε αν κατέγραφες σε ένα χαρτί ποιά είναι τα δυνατά σου σημεία και ποια τα αδύνατα. Φρόντισε μετά να βάλεις μικρούς στόχους καθημερινά ώστε να βελτιώσεις τα αρνητικά. Είμαι βέβαιη ότι μπορείς να τα καταφέρεις. Αρχικά δοκίμασε να απευθύνεις το λόγο σε κάποιους συμμαθητές σου έστω για λίγο ακόμη και αν νιώθεις άβολα. Βρες θέματα που πιθανά σας ενδιαφέρουν και προετοιμάσου να τα συζητήσεις έστω για 5-10 λεπτά (πχ. για ένα ποδοσφαιρικό αγώνα, για κάποιο ηλεκτρονικό, για τις διακοπές σας κλπ.). Είναι σημαντικό όμως να το εφαρμόσεις κάθε μέρα. Το σχολείο θα αρχίσει σε μερικές μέρες οπότε ανοίγεται μπροστά σου μια προοπτική για μια καινούργια διαφορετική αρχή. Πρώτα θα εξοικειωθείς με τα αγόρια που ίσως είναι πιο εύκολο για εσέ και σταδιακά με τα κορίτσια. Είναι καλό να ενταχθείς σε κάποια ομαδική δραστηριότητα. Κωνσταντίνε αυτές οι συμβουλές είναι πρώτες βοήθειες που αν τις εφαρμόσεις θα νιώσεις καλύτερα. Επειδή όμως μέσα από ένα μήνυμα δεν μπορούν να επιλυθούν προβλήματα που σε απασχολούν χρόνια, σου προτείνω να απευθυνθείς σε κάποιο ψυχολόγο που θα σε βοηθήσει να απαλλαγείς από αυτή τη συμπεριφορά.


Απαντά: Αλεξάνδρα Καππάτου, Ψυχολόγος

mommy kids in.gr

Copy link
Powered by Social Snap