Εκτύπωση άρθρου

Ευάλωτες οι γυναίκες στο στρες

Πηγή: iatronet.gr

Παρασκευή, 18 Ιουνίου 2010

Σε σχέση με τους άνδρες, οι γυναίκες παρουσιάζουν διπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν νόσο οφειλόμενο στο στρες, όπως είναι για παράδειγμα η κατάθλιψη.

Ερευνητική ομάδα, σε πειράματα που πραγματοποίησε σε ποντίκια, ανακάλυψε ενδείξεις που υποδεικνύουν ότι τα αρσενικά ποντίκια ωφελούνται από την ύπαρξη πρωτεΐνης που ρυθμίζει και μειώνει τα σημάδια στρες του εγκεφάλου. Η πρωτεΐνη αυτή είναι απούσα από τα θηλυκά.

Η Debra Bangasser, από το Νοσοκομείο Παίδων της Φιλαδέλφεια, υποδεικνύει ότι αν η συγκεκριμένη ψυχοπαθολογία τελικά αφορά και τους ανθρώπους θα μπορούσε να οδηγήσει στην ανάπτυξη νέων σκευασμάτων.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι διαφορές στην πρωτεΐνη, σχετίζονται με τους διαφορετικούς τρόπους με τους οποίους αρσενικά και θηλυκά ποντίκια ανταποκρίνονται στην έκκριση από τον εγκέφαλο, μιας ουσίας που λέγεται παράγοντας απελευθέρωσης κορτικοτροπίνης. (CRF), η οποία ελέγχει την ανταπόκριση του οργανισμού στο στρες.

Όταν οι ερευνητές ενέχυσαν CRF στα ποντίκια χρειάστηκε λιγότερος χρόνος να ερεθίσει τα θηλυκά ποντίκια.

Οι ερευνητές το αποδίδουν σε πρωτεΐνη που ενώνεται με την CRF πιο αποτελεσματικά σε θηλυκά ποντίκια, αυξάνοντας την ευαισθησία τους στο στρες.

Τα αρσενικά ποντίκια, ήταν επίσης περισσότερο ικανά να αντιμετωπίζουν το στρες λόγω δεύτερης πρωτεΐνης η οποία είναι απούσα σε θηλυκά ποντίκια.

Η συγκεκριμένη πρωτεΐνη επιτρέπει στα αρσενικά ποντίκια να εσωτερικεύουν την έκθεση στο στρες.

Πηγή: iatronet.gr

Copy link
Powered by Social Snap