Το ένα πέμπτο των χρηστών δοκιμάζει «λευκές σκόνες»
Αλλάζει άρδην το προφίλ των χρηστών ναρκωτικών στη Βρετανία και τις ΗΠΑ, σύμφωνα με έρευνα της εφημερίδας «Guardian» και του μουσικού περιοδικού «Mixmag».
Σύμφωνα με την μελέτη, ο νέος χρήστης απομακρύνεται από το στερεότυπο του κακόμοιρου και φτωχού ηρωινομανή ή «χαπάκια» που κλέβει σπίτια και σπάει αυτοκίνητα για να εξασφαλίσει τη δόση του. Ο νέος χρήστης κοκαΐνης και χαπιών είναι συχνά εύπορος, έχει σχετικά υψηλό κοινωνικό και επαγγελματικό στάτους, γι’ αυτό και η έρευνα τον ονομάζει «κρυφό χρήστη», που δεν «σου γεμίζει το μάτι» με την πρώτη ότι θα μπορούσε να κλείνεται στις τουαλέτες και να ρουφάει κοκαΐνη από διπλωμένα χαρτονομίσματα.
Σε ένα δείγμα 15.500 χρηστών ναρκωτικών από τη Βρετανία και τις ΗΠΑ, το 1/5 εξ’ αυτών παραδέχονται ότι δοκιμάζουν «λευκές σκόνες», χωρίς να έχουν ιδέα τι ακριβώς περιέχουν, ενώ όσοι είναι «κλάμπερ» και περνάνε τα βράδια τους χορεύοντας μέχρι το πρωί μέσα σε σκοτεινά κλαμπ, είναι πιθανότερο να πάρουν χάπια «έκσταση», παρά να καπνίσουν.
Οι νεώτεροι χρήστες κινδυνεύουν περισσότερο καθώς κάνουν χρήση άγνωστης προέλευσης ουσιών, με το 1/5 των ερωτηθέντων από 18 έως 25 ετών, να αποκαλύπτουν πως έχουν δοκιμάσει κοκαΐνη. «Είναι εκπληκτικό το πόσοι πολλοί άνθρωποι κάνουν χρήση της λευκής σκόνης. Η αλήθεια είναι ότι κανείς δεν συνειδητοποιεί το ρίσκο και τον κίνδυνο λήψης ανεξέλεγκτων ουσιών», δήλωσε ο Τζον Ράμσεϊ, τοξικολόγος στην Ιατρική Σχολή του Σεν Τζορτζ στο Λονδίνο, προσθέτοντας ότι οι περισσότεροι δηλώνουν βέβαιοι ότι μπορούν να ισορροπήσουν τη χρήση ναρκωτικών με τη επαγγελματική τους σταδιοδρομία και τις διαπροσωπικές τους σχέσεις.
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη έρευνα συμφωνεί με τα συμπεράσματα μιας άλλης πρόσφατης βρετανικής μελέτης που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «The Lancet», ότι δηλαδή το αλκοόλ είναι πιο επιζήμιο ακόμα και από τα σκληρότερα παράνομα ναρκωτικά, ενώ το κάπνισμα τσιγάρου είναι πιο επικίνδυνο από την κάνναβη. Για το λογο αυτό άλλωστε, το 36% των χρηστών παραδέχτηκαν πως η ουσία που θέλουν να περιορίσουν ή να κόψουν δραστικά είναι το αλκοόλ.
Το βήμα