Εκτύπωση άρθρου

Ερευνητές διεξήγαν έρευνα σε ζευγάρια σε πολύχρονες σχέσεις, αλλά που βλέπονται σχεδόν σε καθημερινή βάση, προτιμούν να μη ζουν μαζί, αλλά ο καθένας στο σπίτι του.

Εντόπισαν τέσσερις τύπους ατόμων που επέλεξαν αυτόν τον τρόπο ζωής. Είναι οι κάτω των 25 χρόνων, χωρίς παιδιά και χωρίς να έχουν περάσει από τα δεσμά του γάμου, οι μεταξύ 25 και 34 χρόνων που υπήρξαν σε δεσμούς ντε φάκτο, δεν έχουν όμως παιδιά ούτε και γάμο στο… παθητικό τους, οι γονείς που είναι μόνοι, συνήθως άνω των 30 χρόνων, οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι διαζευγμένοι και με ένα τουλάχιστον παιδί και οι μεγαλύτεροι, άνω των 45 χρόνων, οι οποίοι έχουν δοκιμάσει το γάμο και τα συν αυτόν.

Η εν λόγω έρευνα την οποία διεξήγαγε το Αυστραλιανό Ινστιτούτο Μελετών Οικογενειών, αποκαλύπτει ότι 24% από το σύνολο των ατόμων που επίσημα θεωρούνται μόνοι, στην πραγματικότητα έχουν δεσμό. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν στοιχεία από μία άλλη έρευνα, στην οποία για πρώτη φορά οι ερωτώμενοι έπρεπε να απαντήσουν αν είχαν κάποιο σταθερό δεσμό.

Eνδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι αυτού του είδους οι δεσμοί κερδίζουν με ταχείς ρυθμούς έδαφος σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, το φαινόμενο ενδέχεται να οφείλεται στην αύξηση του αριθμού των διαζυγίων, στο ότι οι άνθρωποι σήμερα ζούνε περισσότερο, επομένως αυτού του είδους οι δεσμοί τους ταιριάζουν περισσότερο. Τα νεότερα ζευγάρια, σύμφωνα με την έρευνα, δήλωσαν ότι σχεδιάζουν να ζήσουν μαζί στα επόμενα τρία χρόνια και μετά, σε κάποιο στάδιο να παντρευτούν.

Από την ίδια έρευνα προκύπτει ότι η κοινωνική πίεση στα ζευγάρια σήμερα να ζήσουν μαζί ή να παντρευτούν δεν είναι όσο δυνατή ήταν άλλοτε. Το αντίθετο, μάλιστα, υπάρχει μια κοινωνική προτροπή, θα έλεγε κανείς, να μη συζήσουν.

newsbomb.gr

Copy link
Powered by Social Snap