fight
Εκτύπωση άρθρου

Γονείς  σε ΔΡΑΣΗ

Απρίλιος 2011

Από την Αλεξάνδρα Καππάτου Ψυχολόγος – Παιδοψυχολόγος

Η επιθετικότητα του παιδιού είναι ένα θέμα που προβληματίζει τους γονείς, καθώς τις περισσότερες φορές δεν ξέρουν πώς να την χειριστούν.

Η επιθετικότητα του παιδιού εκδηλώνεται με τους εξής τρόπους: κλαίει γοερά, πετάει ή σπάει αντικείμενα, αρνείται να κάνει αυτό που θα του πουν, δαγκώνει ή βρίζει. Μπροστά σε αυτές τις καταστάσεις, οι γονείς αναρωτιούνται τι φταίει και άλλοτε αντιδρούν με ψυχραιμία, ενώ άλλες φορές το τιμωρούν, ελπίζοντας ότι θα συμμορφωθεί. Ωστόσο, την αμέσως επόμενη φορά, το παιδί παρουσιάζει την ίδια συμπεριφορά. Η δυσφορία και η αντίδραση εμφανίζονται από τους πρώτους κιόλας μήνες της γέννησης του παιδιού, όταν
κάτι δεν του πηγαίνει καλά ή δεν ικανοποιούνται άμεσα οι ανάγκες του, για παράδειγμα η ανάγκη του για φαγητό.Τα έντονα ξεσπάσματα κορυφώνονται μέχρι τα 2 έτη του παιδιού, ενώ περίπου από τα 3 σταδιακά ελαττώνονται. Σε αυτήν την ηλικία το παιδί υιοθετεί συχνά μια αντιθετική συμπεριφορά. Χτυπά, χαστουκίζει, τραβά τα μαλλιά και δαγκώνει τα παιδιά της ηλικίας του στο πάρκο ή και μέσα στην οικογένεια, χτυπιέται στο πάτωμα, κρατά την αναπνοή του. Προς τα 4 χρόνια το παιδί εκφράζει την επιθετικότητά του λεκτικά, χωρίς όμως χειρονομίες. Οι φαντασιώσεις του είναι συχνά «πλούσιες» και πολυάριθμες, όπως μαρτυρούν άλλωστε τα παιχνίδια του. Ταυτόχρονα εμφανίζονται τα αγχώδη όνειρα.

Γιατί είναι επιθετικό;

Ο κατάλογος με τις αιτίες είναι πολύ μεγάλος. Έχουν διατυπωθεί αρκετές απόψεις σχετικά με τους παράγοντες που δημιουργούν την επιθετικότητα. Είναι γεγονός ότι όλοι αντιδρούμε επιθετικά κάποιες φορές. Άλλοτε, πάλι, άθελά μας, μερικές φορές ενισχύουμε με τη στάση μας αυτή τη συμπεριφορά στα παιδιά μας. Έτσι, αντί να τους μάθουμε τον τρόπο που θα τιθασεύσουν αυτές τις πρωτόγνωρες ορμές τους, συντελούμε στην ενίσχυσή τους, με αποτέλεσμα η αρνητική συμπεριφορά τους να γίνει τρόπος αντίδρασης των παιδιών σε κάθε δυσκολία που αντιμετωπίζουν.

Το παιδί αντιδρά με επιθετικότητα όταν:

 Θέλει να διεκδικήσει κάτι.

 Κάποιος ή κάτι το ενοχλεί.

 Καταλάβει ότι έτσι πετυχαίνει να αποκτήσει τελικά αυτό που επιθυμεί.

Από την πλευρά τους, οι γονείς ενισχύουν ή προκαλούν την επιθετικήσυμπεριφορά του παιδιού, όταν:
 Του κάνουν διαρκώς παρατηρήσεις του τύπου «μην το κάνεις αυτό».
 Το τιμωρούν με το παραμικρό.
 Δεν έχουν σταθερή συμπεριφορά, π.χ. τη μια είναι ανεκτικοί με κάτι που έκανε και την άλλη το τιμωρούν για το ίδιο πράγμα.
 Είναι πολύ αυταρχικοί και δεν του επιτρέπουν να αναπτύξει πρωτοβουλίες.
 Το συγκρίνουν με άλλα παιδιά και το υποτιμούν σε καθημερινή βάση.
 Δεν καλύπτουν τις συναισθηματικές του ανάγκες.
 Οι ίδιοι είναι πολύ περισσότερο επιθετικοί αλλά κι απορριπτικοί από όσο νομίζουν, με αναμενόμενο αποτέλεσμα το παιδί να μιμείται τη δική τους συμπεριφορά.
 Δείχνουν μεγάλη ανοχή και δεν αντιδρούν στα επιθετικά ξεσπάσματα του παιδιού προς τους ίδιους ή προς τους γύρω του κ.ά.

Τι πρέπει να κάνουνοι γονείς;

 Να δεχθούν ότι η επιθετικότητα είναι μια φυσιολογική αντίδραση κάθε παιδιού. Αυτό που έχει, όμως, σημασία είναι να μπορούν να τη χειρίζονται κάθε φορά ανάλογα.
 Να παρατηρήσουν σε ποιες περιπτώσεις το παιδί τους αντιδρά επιθετικά ώστε να εξαλείψουν την πιθανότητα να ξανασυμβεί.
 Να το βοηθήσουν ώστε σταδιακά να αποκτήσει όρια και αυτοέλεγχο.
 Να αποφεύγουν τη σωματική τιμωρία σε κάθε περίπτωση. Αντίθετα, να συζητούν μαζί του και να δείχνουν κατανόηση.
 Να γνωρίζουν πως όταν είναι θυμωμένο, είναι μάταιο εκείνη τη στιγμή να προσπαθήσουν να του μιλήσουν. Πρέπει πρώτα να ηρεμήσει και ύστερα να συζητήσουν μαζί του.
 Να έχουν υπόψη τους ότι κάποιες φορές αποδεικνύεται καλή λύση η απομάκρυνση του αδιάλλακτου παιδιού από τη συντροφιά για λίγο.
 Να του αναθέτουν πρωτοβουλίες.
 Να επαινούν και να ενισχύουν τη συνεργατική συμπεριφορά, ενώ αντίθετα να αγνοούν τις αρνητικές του πράξεις.
 Να ζητούν τη βοήθεια ειδικού κάθε φορά που το παιδί τους παρουσιάζει γενικευμένη άρνηση, προκλητικότητα και έντονη επιθετικότητα και η επικοινωνία του με τους γύρω του, είτε ενήλικες είτε συνομηλίκους του, καθίσταται δύσκολη.

Copy link
Powered by Social Snap