child horce
Εκτύπωση άρθρου

ΔΗΜΗΤΡΑ ΚΑΡΟΥΖΑΚΗ Πρόεδρος του Συνδέσμου Θεραπευτικής Ιππασίας Ελλάδας (ΣΘΙΕ)
20 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: ΕΥΗ ΣΑΛΤΟΥ
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Πέμπτη 07 Ιουλίου 2011

Στους αγώνες των Special Olympics έξι μετάλλια στο άθλημα της ιππασίας προστέθηκαν στη συλλογή του Συνδέσμου Θεραπευτικής Ιππασίας Ελλάδας. Κι όπως εξηγεί η πρόεδρός του Δήμητρα Καρουζάκη, ήταν μία σημαντική διάκριση για τα ίδια τα παιδιά. Αν και η θεραπευτική ιππασία αντιμετωπίστηκε αρνητικά από μερίδα ανθρώπων στη χώρα μας, σήμερα αναγνωρίζεται ως μία συμπληρωματική μέθοδος αποκατάστασης για συγκεκριμένες παθήσεις. Γι’ αυτό και του χρόνου θα φιλοξενηθεί στην Ελλάδα το Παγκόσμιο Συνέδριο Θεραπευτικής Ιππασίας.

1 Μετάλλια στα Special Olympics για παιδιά του Συνδέσμου…
Τρία από τα παιδιά μας έλαβαν μέρος στην ιππασία για τα Special Olympics και τα τρία διακρίθηκαν με δύο χρυσά, ένα αργυρό και τρία χάλκινα μετάλλια.
2 Πόσο σημαντική είναι μία τέτοια διάκριση;
Τα ίδια τα παιδιά χαίρονται και νιώθουν ότι μπορούν να γίνουν αποδεκτά γι’ αυτό που καταφέρνουν. Οι εκπαιδευτές τους δικαιώνονται και βέβαια όλοι εμείς στον Σύνδεσμο προσπαθούμε να βγάλουμε από τα παιδιά αυτά τον καλύτερό τους εαυτό.
3 Η θεραπευτική ιππασία έχει και αθλητικό χαρακτήρα…
Οποιος από τους συμμετέχοντες επιθυμεί να προχωρήσει στην αθλητική ιππασία, φυσικά και έχει τη δυνατότητα αυτή.
4 Πόσα παιδιά κάνουν θεραπευτική ιππασία στον Σύνδεσμο;
Για τη σχολική χρονιά που πέρασε περισσότερα από 120 άτομα (παιδιά και ενήλικοι) πήραν μέρος στα προγράμματά μας. Κάποια παιδιά και στο αθλητικό τμήμα.
5 Για ποιες παθήσεις ενδείκνυται;
Η θεραπευτική ιππασία ενδείκνυται για σωματικές, νοητικές και ψυχολογικές παθήσεις. Υπάρχει μεγάλος αριθμός ατόμων με ειδικές ανάγκες που θα μπορούσε να ωφεληθεί.
6 Ποια τα οφέλη;
Αξιοποιώντας την κίνηση του αλόγου, τη θερμότητά του, την ικανότητά του για επαφή κι επικοινωνία με τον άνθρωπο η θεραπευτική ιππασία, σύμφωνα με παγκόσμιες επιστημονικές έρευνες, μπορεί να αυξήσει τη συμμετρία, να βελτιώσει την ισορροπία, τη στάση και τον έλεγχο του κεφαλιού, να μειώσει τη σπαστικότητα, να αυξήσει το εύρος κίνησης αλλά και να αυξήσει την οπτικοκινητική ικανότητα προσανατολισμού.
7 Στην ψυχολογία των παιδιών;
Η χαρά που νιώθουν τα παιδιά όταν ανεβαίνουν στο άλογο και καταφέρνουν να οδηγούν μόνα τους ένα τόσο μεγάλο ζώο, τα επηρεάζει θετικά.
8 Υπάρχουν αντενδείξεις;
Βέβαια, γι’ αυτό όταν έρθει κάποιος στον Σύνδεσμο για συνεδρίες, πρέπει να μας φέρει τις γνωματεύσεις που θα του ζητηθούν ώστε η ιππασία να γίνεται προς όφελός του.
9 Κι αυτοί που λένε ότι η ιππασία δεν είναι μέθοδος αποκατάστασης;
Στα 21 χρόνια που ασχολούμαι με τη θεραπευτική ιππασία θεωρώ ότι οι σωστά εξειδικευμένοι εκπαιδευτές δίνουν τα καλύτερα αποτελέσματα αποκατάστασης στα άτομα εκείνα στα οποία ενδείκνυται η θεραπευτική ιππασία.
10 Τα άλογα του ΣΘΙΕ περνούν ειδική εκπαίδευση;
Τα άλογά μας διαλέγονται να είναι κατάλληλα για θεραπευτική ιππασία και εκπαιδεύονται συνεχώς από την προπονήτριά μας, ώστε να δίνουν τα καλύτερα και σωστότερα αποτελέσματα.
11 Υπάρχουν στόχοι που δεν έχετε ακόμη καταφέρει να υλοποιήσετε;
Ενας μεγάλος στόχος είναι να στεγαστεί το ιπποδρόμιό μας, ώστε να μη χάνονται συνεδρίες είτε από τη βροχή είτε από τον ήλιο και τη ζέστη.
12 Του χρόνου θα φιλοξενήσετε στην Ελλάδα το Παγκόσμιο Συνέδριο Θεραπευτικής Ιππασίας…
Εχουμε ψηφιστεί εδώ και έξι χρόνια από τα μέλη – κράτη της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Θεραπευτικής Ιππασίας να διοργανώσουμε αυτό το μεγάλο γεγονός, το οποίο πραγματοποιείται κάθε τρία χρόνια. Και θα δοθεί η ευκαιρία στους Ελληνες και όχι μόνο, να παρακολουθήσουν τα επιστημονικά αποτελέσματα πολλών ειδικών.
13 Ο ρόλος των εθελοντών;
Οι εθελοντές βοηθοί μας είναι απαραίτητοι, είτε ως οδηγοί των αλόγων είτε ως πλαϊνοί βοηθοί για την ασφάλεια των αναβατών.
14 Θα πρέπει να παρακολουθήσουν ειδικά σεμινάρια;
Στην αρχή της σχολικής χρονιάς τον Σεπτέμβριο, αλλά και κατά τη διάρκεια του χρόνου, παρακολουθούν σεμινάρια ή καθοδηγούνται από τους εκπαιδευτές.
15 Η Πολιτεία συμβάλλει στο έργο σας;
Το υπουργείο Αμύνης και ο Δήμος Αθηναίων μάς βοηθάνε σταθερά. Κατά τα άλλα δεν έχουμε υποστήριξη.
16 Η οικονομική κρίση σάς έχει επηρεάσει;
Οπωσδήποτε επηρέασε και τον Σύνδεσμο. Οι χορηγίες εταιρειών και προσώπων, στις οποίες στηριζόμαστε, δίνονται πλέον με δυσκολία.
17 Πώς μπορεί να βοηθήσει ο κόσμος;
Ακόμη και ένα μικρό ποσό θα ήταν μεγάλη βοήθεια για μας, όπως και με τη φυσική του παρουσία ως εθελοντής – βοηθός.
18 Δελφίνια, σκύλοι, άλογα, κουνέλια: στην «υπηρεσία» των ειδικών για να βοηθήσουν στην υγεία των παιδιών…
Πράγματι όλα τα ζώα μπορούν να βοηθήσουν τον άνθρωπο σε συνάρτηση με τις γνώσεις και τις παρατηρήσεις των ειδικών.
19 Στην Ελλάδα είμαστε «ανοιχτοί» σε εναλλακτικές μεθόδους αποκατάστασης;
Πριν από 20 χρόνια δεν σκεφτόντουσαν ότι η θεραπευτική ιππασία μπορεί να βοηθήσει. Τώρα μας τηλεφωνούν απ’ όλη την Ελλάδα, γιατί πιστεύουν σε μια «συμπληρωματική» μέθοδο αποκατάστασης.
20 Στο εξωτερικό;
Η θεραπευτική ιππασία άρχισε στο εξωτερικό αρκετά χρόνια πριν, ακολουθώντας τη ρήση του Ιπποκράτη ότι «η ιππασία στον καθαρό αέρα δυναμώνει τους μυς και τους κρατά σε καλή κατάσταση».

Τα Νέα

Copy link
Powered by Social Snap