Εκτύπωση άρθρου

Η νευρική ανορεξία ξεκινά από τα δέκα

11.10.2010

Η νευρική ανορεξία δεν είναι καν «έφηβη». Σοκ προκαλούν τα στοιχεία μελέτης της οργάνωσης «Overeaters Anonymous», που έγινε για τις διατροφικές διαταραχές, η οποία δείχνει ότι η ανορεξία δεν αποτελεί πλέον πρόβλημα μόνο των εφήβων αλλά και των μικρών παιδιών! Επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου στους γονείς, καθώς, όπως φαίνεται, στις περισσότερες περιπτώσεις το πρόβλημα ξεκινάει από το σπίτι, προτού καλά-καλά τα παιδιά κλείσουν τα δέκα τους χρόνια.

Αν και το 29% των ερωτηθέντων ανορεξικών υποστηρίζει πως αιτία για το διατροφικό του πρόβλημα αποτελούν τα λανθασμένα πρότυπα και η μανία που υιοθετεί από διάσημες προσωπικότητες για το τέλειο σώμα, το υπόλοιπο ποσοστό οδηγείται στην ανορεξία ή τη βουλιμία επειδή αντιμετωπίζει διαφορετικής φύσης ψυχολογικά προβλήματα. Κατά τη διάρκεια της έρευνας που διεξήγαγε το βρετανικό τμήμα της οργάνωσης, 250 άτομα με προβλήματα διατροφής μίλησαν για τον εφιάλτη τους και τον καθημερινό πόλεμο για τη ζωή.

Το σοκ για τους ειδικούς ήρθε από τα ευρήματα, που έδειξαν πως συνολικά το 53% των περιπτώσεων άρχισε να αναπτύσσει διατροφικό πρόβλημα από τα δέκα του χρόνια ή και σε μικρότερη ηλικία. Το 29% των συμμετεχόντων, από την άλλη πλευρά, απάντησε ότι η μάχη του με την ανορεξία ξεκίνησε κατά την εφηβεία, δηλαδή μεταξύ έντεκα και δεκαπέντε ετών. Οι υπόλοιποι παρουσίασαν πρόβλημα σε μεγαλύτερη ηλικία.

Αυτό ωστόσο που ανησυχεί τα μέλη της επιστημονικής κοινότητας είναι ότι βασικότερη αιτία εμφάνισης του προβλήματος δεν αποτελεί, όπως πίστευαν, η «εικόνα» και πώς αυτή προβάλλεται από τον χώρο του θεάματος. Δεν άρχισαν όλοι να έχουν προβλήματα επειδή ήθελαν να μοιάσουν στα αγαπημένα τους είδωλα. Αντίθετα, το μεγαλύτερο ποσοστό ατόμων ανέπτυξε το πρόβλημα ύστερα από κάποια σημαντική αλλαγή στη ζωή του. Οσοι ξεκίνησαν λοιπόν από την ηλικία των επτά, για παράδειγμα, να πάσχουν από ανορεξία, υποστηρίζουν ότι αφορμή στάθηκε το διαζύγιο των γονιών τους ή η απώλεια ενός αγαπημένου τους προσώπου.

Τέλος, υπάρχουν και τα παιδιά που αποκτούν διατροφικές ανησυχίες εξαιτίας χαμηλής αυτοεκτίμησης ή γενικότερα της πίεσης που νιώθουν από το ευρύτερο περιβάλλον. Σε κάθε περίπτωση, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι οι γονείς πρέπει να βρίσκονται σε επιφυλακή!

ΣΠΥΡΙΔΟΥΛΑ ΣΚΟΥΡΑ

espresso

Copy link
Powered by Social Snap