vrefos
Εκτύπωση άρθρου


ΛΟΝΔΙΝΟ Το οσφρητικό μας σύστημα διαμορφώνεται κατά την ενδομήτρια ζωή σύμφωνα με το τι έτρωγε ή έπινε η μητέρα μας στην εγκυμοσύνη, σύμφωνα με νέα μελέτη βιολόγων από το Πανεπιστήμιο του Κολοράντο. Ηταν γνωστό ότι οι διαφορετικές προτιμήσεις της εγκύου σε ό,τι αφορά τις τροφές επιδρούν και στα γούστα που θα έχει το παιδί της όταν γεννηθεί. Ωστόσο η νέα μελέτη που διεξήχθη σε ποντίκια εξηγεί για ποιον λόγο συμβαίνει αυτό, καθώς και πώς τα γούστα της εγκύου επιδρούν στη φυσική ανάπτυξη του οσφρητικού συστήματος του τέκνου της. Σύμφωνα με τα καινούργια ευρήματα, η ενδομήτρια έκθεση σε κάποιες οσμές ενεργοποιεί ορισμένες σφαιρικές δομές (σπειράματα) στον οσφρητικό βολβό που μεταφέρουν τα σήματα από τη ρινική κοιλότητα στον εγκέφαλο και τις κάνει να αναπτύσσονται περισσότερο από άλλες.

Μεταξύ των πιο ισχυρών οσμών που οσφραίνεται το έμβρυο είναι εκείνη της ίδιας της μητέρας του. Η αναπτυξιακή αυτή διαδικασία είναι άκρως σημαντική καθώς επιτρέπει στο βρέφος να μπορεί να αναγνωρίσει τη μυρωδιά της μητέρας του μόλις γεννηθεί, αναφέρουν οι ερευνητές στην επιστημονική επιθεώρηση «Ρroceedings of Τhe Royal Society Β».

Το Βήμα

Copy link
Powered by Social Snap