uimos k
Εκτύπωση άρθρου


Όσοι έχουν υποστεί καρδιακή προσβολή και θυμώνουν εύκολα ή που εμφανίζουν στρες συχνά μπορεί να προδιαθέτουν τον εαυτό τους σε δεύτερη, ενδεχομένως μοιραία καρδιακή προσβολή, υποδεικνύει νέα έρευνα.

Σε διάστημα 10 ετών, περισσότεροι από τους μισούς επιζώντες από καρδιακή προσβολή που είχαν υψηλές επιδόσεις σε ψυχολογικά τεστ, σχεδιασμένα να εντοπίζουν ανθρώπους με προβλήματα θυμού, είχαν μοιραία ή όχι καρδιακή προσβολή σε σύγκριση με λιγότερους από 1 στους 4 ανθρώπους με χαμηλές επιδόσεις.

Ο ερευνητής Franco Bonaguidi, από το Ινστιτούτο Κλινικής Φυσιολογίας, στην Πίζα, ανέφερε ότι άνθρωποι με υψηλό σκορ στην κλίμακα θυμού είχαν 2,30 φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν δεύτερη καρδιακή προσβολή σε σύγκριση με όσους είχαν χαμηλό σκορ.

Ομοίως, όσοι επιβιώνουν από καρδιακή προσβολή και εμφανίζουν υψηλές επιδόσεις στην κλίμακα στρες έχουν 1,90 φορές μεγαλύτερες πιθανότητες για δεύτερη καρδιακή προσβολή, σε σύγκριση με όσους έχουν χαμηλές επιδόσεις.

Η ανάλυση έλαβε υπόψη γνωστούς παράγοντες κινδύνου για καρδιοπάθεια, όπως ηλικία, φύλο, υπέρταση και υψηλή χοληστερόλη.

Η έρευνα περιέλαβε 228 ανθρώπους που είχαν καρδιακή προσβολή, 200 από τους οποίους ήταν άντρες. Σε διάστημα 10 ετών που διήρκεσε η έρευνα, 51 άνθρωποι υπέστησαν δεύτερη καρδιακή προσβολή και 28 από αυτούς πέθαναν.

Τα ευρήματα παρουσιάστηκαν στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Καρδιολογίας.

Ο Bonaguidi δήλωσε ότι ο θυμός είναι πρωτόγονο συναίσθημα που δεν μπορεί να σβήσει με τη θέληση κάποιου. Μπορεί να έχει εποικοδομητική λειτουργία όταν ξεπερνούμε εμπόδια και φτάνουμε ορισμένους στόχους.

Πέρα από ένα σημείο, ωστόσο, ή σε ανθρώπους που είναι ήδη ευάλωτοι στην καρδιοπάθεια ο θυμός μπορεί να προκαλέσει ανεπιθύμητες σωματικές αλλαγές και να συμβάλει σε αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές καθώς και εξάρτηση από τρόφιμα και αλκοόλ.

Τα καλά νέα είναι ότι οι άνθρωποι μπορούν να αλλάξουν τη συμπεριφορά τους

iatronet. gr

Copy link
Powered by Social Snap