Ιδιαίτερα για τα παιδιά
Μικρός αλλά υπαρκτός ο κίνδυνος λευχαιμίας και καρκίνου του εγκεφάλου για τα παιδιά που έχουν υποβληθεί σε πολλαπλές αξονικές τομογραφίες εγκεφάλου
Τα παιδιά που υποβάλλονται σε αξονικές τομογραφίες εγκεφάλου αντιμετωπίζουν έως και τριπλάσιο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του εγκεφάλου ή λευχαιμίας μετέπειτα στην ζωή τους, σύμφωνα με διεθνή έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο The Lancet.
Πρόκειται για την μεγαλύτερη μελέτη στο είδος και οι επιστήμονες τονίζουν ότι εφόσον οι αξονικές τομογραφίες γίνονται όταν θεωρούνται απολύτως επιβεβλημένες, τότε το όφελος είναι μεγαλύτερο από τους κινδύνους.
Οι ερευνητές με επικεφαλής τον Δρ Μαρκ Πιρς από το Πανεπιστήμιο του Νιουκάστλ στη Μ.Βρετανία και την Δρ Έιμι Μπέρινγκτον ντε Γκονζάλες του Εθνικού Αντικαρκινικού Ινστιτούτου των ΗΠΑ διαπίστωσαν ότι αν και ο κίνδυνος αυξάνεται λόγω της έκθεσης στην ακτινοβολία, τελικά παραμένει μικρός, δηλαδή μία περίπτωση καρκίνου ανά 10.000 αξονικές τομογραφίες εγκεφάλου.
Οι επιστήμονες μελέτησαν στοιχεία για σχεδόν 180.000 Βρετανούς ασθενείς κάτω των 22 ετών, οι οποίοι στο παρελθόν, ως παιδιά (κάτω των 15 ετών), είχαν υποβληθεί σε αξονικές τομογραφίες. Οι ερευνητές συσχέτισαν τον αριθμό και τη σωρευτική δόση της ακτινοβολίας που δέχτηκαν οι ασθενείς, με τα μετέπειτα περιστατικά καρκίνου του εγκεφάλου (135) και λευχαιμίας (74).
Οι επιστήμονες υπολόγισαν ότι ο σχετικός κίνδυνος για λευχαιμία αυξάνει κατά 0,036 για κάθε πρόσθετο milli-Gray (μονάδα ακτινοβολίας) και ο κίνδυνος καρκίνου του εγκεφάλου κατά 0,023 για κάθε πρόσθετο milli-Gray.
Επίσης, συμπέραναν ότι μία αξονική τομογραφία στο κρανίο πριν την ηλικία των δέκα ετών σχετίζεται με ένα επιπλέον περιστατικό εμφάνισης λευχαιμίας και ένα πρόσθετο περιστατικό καρκίνου του εγκεφάλου ανά 10.000 ασθενείς, κατά την επόμενη δεκαετία μετά την έκθεση στην ακτινοβολία.
Αν τα παιδιά έχουν κάνει δύο ή τρεις αξονικές τομογραφίες, ο κίνδυνος καρκίνου του εγκεφάλου τριπλασιάζεται, ενώ για να υπάρξει τριπλασιασμός του κινδύνου λευχαιμίας, πρέπει να έχουν γίνει πέντε έως δέκα αξονικές τομογραφίες στο ίδιο παιδί.
Με δεδομένο ότι ο κίνδυνος λευχαιμίας σε ένα παιδί είναι περίπου 1 στα 2.000, ο αυξημένος κίνδυνος είναι 1 στα 600 περίπου, δηλαδή και πάλι παραμένει σχετικά μικρός, αν και όχι αμελητέος.
Τα παιδιά είναι πιο ευαίσθητα από τους ενήλικες στην ακτινοβολία, σύμφωνα με τους ερευνητές, οι οποίοι δήλωσαν ότι η αξονική τομογραφία πρέπει να γίνεται όταν υπάρχει σαφής ανάγκη και, επίσης, τα μηχανήματα να είναι κατάλληλα ρυθμισμένα για τα παιδιά, ώστε να μην εκτίθενται σε υπερβολική δόση ακτινοβολίας.
Άλλες απεικονιστικές εξετάσεις όπως οι υπέρηχοι και οι μαγνητικές τομογραφίες δεν έχουν τον ίδιο κίνδυνο λόγω έλλειψης ακτινοβολίας.
Τα σύγχρονα μηχανήματα αξονικών τομογραφιών εκπέμπουν περίπου 80% λιγότερη ακτινοβολία σε σχέση με τα παλιά μηχανήματα. Όπως όμως εξηγεί ο Δρ Πιρς, αν και σταδιακά οι δόσεις της ακτινοβολίας στις αξονικές τομογραφίες έχουν μειωθεί σημαντικά, πρέπει να μειωθούν κι άλλο.
Οι αξονικές τομογραφίες, που εισήχθησαν πριν από περίπου 30 χρόνια, θεωρούνται «βολικές» εξετάσεις για παιδιά, καθώς δεν απαιτούν νάρκωση. Χρησιμοποιούνται συνήθως σε περιστατικά σοβαρών ατυχημάτων όπου υπάρχει περίπτωση εσωτερικών τραυμάτων, σε πιθανή ασθένεια των πνευμόνων κ.α.
health.in.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ