Εκτύπωση άρθρου

Μια πρωτοποριακή μέθοδος (που βρίσκεται ακόμα σε δοκιμαστικό στάδιο) για να βοηθηθούν παιδιά με αυτισμό στο να αναγνωρίζουν συναισθήματα μέσα από DVD με κινούμενα σχέδια εκδόθηκε στην Μεγάλη Βρετανία και μέσα από την αρχική έρευνα αποδείχθηκε η μεγάλη αποτελεσματικότητά της. Η μέθοδος χρησιμοποιεί κινούμενα σχέδια τα οποία μαθαίνουν στα παιδιά τις εκφράσεις του ανθρώπινου προσώπου.

Ενήλικες και παιδιά με αυτισμό πολλές φορές αγωνίζονται να καταλάβουν και να αναγνωρίσουν τα συναισθήματα και να κοιτάξουν άλλους στα μάτια.
Ο μικρός Dennis, έξι ετών είναι ένα από τα παιδιά που πήραν μέρος στην έρευνα και οι γονείς του ήδη έχουν προσέξει αλλαγές στη συμπεριφορά του.

Είναι ένα τυπικό παιδί που έχει αυτισμό – του αρέσουν τα τραίνα και τα αυτοκίνητα αλλά βρίσκει πολύ πιο δύσκολο να καταλάβει τα ανθρώπινα συναισθήματα – αυτό μπορεί να συμβαίνει επειδή τα οχήματα αυτά έχουν πολύ προβλεπόμενες κινήσεις ενώ οι άνθρωποι είναι πολύ λιγότερο προβλέψιμοι.

Η σειρά των DVD με κινούμενα σχέδια με ονομασία The Transporters μεταχειρίζεται αυτή την αδυναμία όσων έχουν αυτισμό, με το να τοποθετήσει ανθρώπινα πρόσωπα σε φιγούρες των οχημάτων που εμφανίζονται. 

Κάθε επεισόδιο περιγράφει την ιδέα ξεχωριστών συναισθημάτων όπως ευτυχία, θυμός, φόβος, ευγένεια και περηφάνια.
Συμπεριλαμβάνουν ένα κουίζ το οποίο βοηθάει τα παιδιά να μάθουν για τα συναισθήματα. Η μητέρα του, Alex Murphy εντυπωσιάστηκε με τα αποτελέσματα.
«Πρόσεξα ότι όταν διαβάζουμε ιστορίες όταν ένας χαρακτήρας είναι στεναχωρημένος διακόπτει για να εξηγήσει το γιατί. Για ένα παιδί το οποίο δεν το ενδιαφέρουν τα συναισθήματα ή δεν μπορεί να τα αναγνωρίσει καλά είναι ευχάριστο να τα βλέπει να καταλαβαίνουν αυτή την πλευρά της ζωής.»
Τα DVD δημιουργήθηκαν για λογαριασμό του Υπουργείου Πολιτισμού Μέσων Ενημέρωσης και Αθλητισμού και δίδονται τώρα σε 30.000 οικογένειες με αυτιστικά παιδιά στην ηλικία των 2 εώς και 8 ετών.

zougla.gr

Copy link
Powered by Social Snap