aytoktonia e
Εκτύπωση άρθρου


Θεσσαλονίκη: 55χρονος προσπάθησε να καεί “πνιγμένος” από τα χρέη έξω από Τράπεζα  Ειδήσεις
Αυτοκτόνησε ο Μιχάλης Κριάδης- επικεφαλής της διαφημιστικής Vitamin 

Σε μια περίοδο που, όπως παραδέχεται ο ίδιος ο υπουργός Υγείας, οι αυτοκτονίες στη χώρα έχουν αυξηθεί έως και κατά 40% τους πρώτους μήνες του 2011, σε σχέση με τα αντίστοιχα περσινά νούμερα.
Η ηλεκτρονική έκδοση του BBC News φιλοξενεί ένα άρθρο με τρεις από τις χαρακτηριστικότερες περιπτώσεις Ελλήνων που σκέφτηκαν πρόσφατα να βάλουν τέλος στη ζωή τους, τσακισμένοι οικονομικά, αλλά και ψυχολογικά από την οικονομική κρίση.

Ο Γιώργος Μπάρκουρης έμαθε για την Κλίμακα και την πολύτιμη υποστήριξή της ψάχνοντας έναν τρόπο να αυτοκτονήσει, πληκτρολογώντας τη λέξη “suicide” στο Google. Για καλή του τύχη, ο κ. Μπάρκουρης έπεσε πάνω στο site της “Κλίμακας” και στον “χρυσό” αριθμό 1018. Τυχαίο γεγονός που δεν θα ήταν υπερβολή να υποστηρίξουμε ότι του έσωσε τη ζωή.

Οι εθελοντές που εργάζονται στη μη κυβερνητική οργάνωση “Κλίμακα” δηλώνουν ότι δέχονται 4 φορές περισσότερες “απεγνωσμένες” κλήσεις σε καθεστώς οικονομικής κρίσης, με την πλειοψηφία των τηλεφωνημάτων να προέρχεται από ανθρώπους με σοβαρά οικονομικά προβλήματα.

Σύμφωνα με την Ελένη Μπεκιάρη, ψυχολόγο που εργάζεται στην “Κλίμακα”, πιθανότατα η αύξηση των αυτοκτονιών στη χώρα είναι μεγαλύτερη από το 40% που παραδέχεται ο κ. Λοβέρδος, εφόσον το θέμα “αυτοκτονία” παραμένει ένα ταμπού στην ελληνική κοινωνία, με την εκκλησία να αρνείται να κηδέψει τους αυτόχειρες.

“Πολλοί από αυτούς που μας τηλεφωνούν μας λένε ότι σκέφτονται να πέσουν με το αμάξι τους σε κάποιο γκρεμό, ώστε ο θάνατός του να μοιάζει με ατύχημα και να μην αντιληφθεί ο κοινωνικός τους κύκλος ότι πρόκειται για αυτοκτονία”, λέει η ψυχολόγος επαληθεύοντας τα κενά που ενδεχομένως να υπάρχουν στις επίσημες μετρήσεις για τις αυτοκτονίες.

Το άρθρο του BBC κάνει ιδιαίτερη αναφορά και στον επιχειρηματία από τη Θεσσαλονίκη, Απόστολο Πολυζώνη που αυτοπυρπολήθηκε  έξω πό την τράπεζα που είχε μόλις αποσύρει το δάνειο που είχε δώσει στην εταιρία του, με συνέπεια να τη στείλει και επισήμως στην πτώχευση. Ο κ. Πολυζώνης μην έχοντας να πληρώσει για τις σπουδές της κόρης του ομολόγησε πως “θόλωσε”, περιλούστηκε με βενζίνη και επεχείρησε να καεί ζωντανός.

Ευτυχώς, ο απελπισμένος επιχειρηματίας μεταφέρθηκε έγκαιρα στο νοσοκομείο, η ζωή του σώθηκε, αλλά όπως δηλώνει ο ίδιος “τα μεγαλύτερα τραύματα βρίσκονται μέσα του και δεν μπορούν να γιατρευτούν με τίποτα”.

Μνεία γίνεται και στην περίπτωση του Μιχάλη Κριάδη, του διευθυντή της διαφημιστικής Vitamin που που έπεσε από τον τέταρτο όροφο της εταιρίας του, αφήνοντας σημειώματα στην οικογένεια και τους συναδέλφους του για να εξηγήσει γιατί αυτοκτόνησε.

Ο δημοσιογράφος Κώστας Καββαθάς, που γνώριζε προσωπικά τον κ. Κριάδη, υποστήριξε ότι ολοένα και περισσότεροι Έλληνες επιχειρηματίες μετατρέπονται σε αυτόχειρες λόγω του οικονομικού τους αδιεξόδου. “4 στην Κρήτη, ένας στην Καλαμάτα και άλλος ένας στην Σπάρτη αυτοκτόνησαν γιατί δεν μπορούσαν να ξεπληρώσουν τα χρέη τους”, επισημαίνει ο δημοσιογράφος.

Η κ. Μπεκιάρη θυμίζει ότι πριν λίγα χρόνια, η Ελλάδα ήταν πολύ χαμηλά στη λίστα των χωρών με τις περισσότερες αυτοκτονίες, ενώ τονίζει πως οι άνθρωποι που χρήζουν πλέον ψυχολογικής στήριξης είναι πολύ περισσότεροι από αυτούς που μπορεί να βοηθήσει μόνη της η “Κλίμακα”. “Ίσως χρειαζόμαστε ένα εθνικό πλάνο στήριξης”, δηλώνει και κανείς δεν μπορεί να την χαρακτηρίσει υπερβολική. Δυστυχώς.

Στην περίπτωση του κ. Μπάρκουρη, η “Κλίμακα” έδωσε ένα νέο νόημα στη ζωή του. Στον ραδιοφωνικό σταθμό της οργάνωσης (απ’ όπου και η κεντρική φωτογραφία) βρήκε το μέσο να μοιραστεί την εμπειρία του και με άλλους τσακισμένους από την κρίση Έλληνες, μπορώντας να χαμογελάσει ξανά.

“Ξέρω ότι υπάρχουν χιλιάδες Έλληνες που πέρασαν τα ίδια και χειρότερα με εμένα και θέλω να τους διαβεβαιώσω ότι τα προβλήματά τους δεν είναι ψυχολογικά, αλλά κοινωνικά”, λέει ο ίδιος θέτοντας το θέμα στην σωστότερη βάση.

cosmo. gr

Copy link
Powered by Social Snap