borbi
Εκτύπωση άρθρου

Γονείς εν δράσει

 

Από την Κατερίνα Βορβή

Πέρασαν οι εποχές όπου οι άνθρωποι πίστευαν ότι μόνο το δεξί χέρι είναι το «καλό»! Γι’ αυτό αν το παιδί σας επιλέγει να χρησιμοποιεί το αριστερό του χέρι για τις καθημερινές του δραστηριότητες, απλά μην το αποτρέψετε!

 

 

Με τη συνεργασία της ψυχολόγου – παιδοψυχολόγου, συγγραφέως, Αλεξάνδρας Καππάτου.

 

Kάποτε θεωρούνταν «κουσούρι» το να είναι κάποιος αριστερόχειρας. Πλέον όμως οι επιστήμονες βεβαιώνουν ότι μπορεί να πρόκειται για κάτι που δεν παρουσιάζεται και τόσο συχνά, όμως σίγουρα δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση ελάττωμα. Γι’ αυτό και αν παρατηρήσετε ότι το παιδί σας επιλέγει να χρησιμοποιεί πιο πολύ το αριστερό χεράκι του από το δεξί, μην ανησυχήσετε και φυσικά μην προσπαθήσετε να το αποτρέψετε ή να το καταπιέσετε!

 

Να ξέρετε ότι…

 

Αρχικά…

• Τα παιδιά μέχρι την ηλικία των 2 ή και 3 ετών συνηθίζουν να χρησιμοποιούν και τα δύο τους χέρια. Έτσι για να παίξουν, να πιάσουν κάποιο αντικείμενο ή ναδείξουν κάτι με το δάχτυλό τους, μπορεί να χρησιμοποιούν εξίσου είτε το δεξί είτε το αριστερό τους χέρι.

Αργότερα…

• Από αυτήν την ηλικία των 2-3 και έπειτα, τα παιδιά ξεκινούν να αποκτούν μεγαλύτερη επιδεξιότητα σε ένα από τα δύο τους χέρια, που είναι αυτό που ουσιαστικά τα «βολεύει» περισσότερο! Μπορεί τις περισσότερες φορές να πρόκειται για το δεξί χέρι, όμως για κάποια παιδιά το «καλό» χέρι είναι το αριστερό!

Τελικά…

• Στην ηλικία των 5-6 ετών όπου τα παιδιά μαθαίνουν να γράφουν και να διαβάζουν, τότε θα γίνει πια και η τελική επιλογή!

 

Γνωρίζετε ότι…

 

… ο εγκέφαλος του ανθρώπου περιλαμβάνει δύο ημισφαίρια; Το δεξιό που είναι υπεύθυνο για τις κινήσεις του αριστερού τμήματος του ανθρώπινου σώματος και το αριστερό που κατευθύνει τις κινήσεις του δεξιού τμήματος. Τα δύο ημισφαίρια επικοινωνούν μεταξύ τους με το μεσολόβιο, δίνοντας τη δυνατότητα στον εγκέφαλο να λειτουργεί ως σύνολο. Στους αριστερόχειρες κυριαρχεί το δεξιό ημισφαίριο, με αποτέλεσμα να κυριαρχεί το αριστερό τμήμα του σώματος και φυσικά το αριστερό χέρι. Στους δεξιόχειρες, το αντίθετο. Είναι διαπιστωμένο ότι κάποιος γεννιέται δεξιόχειρας ή αριστερόχειρας. Δεν πρόκειται λοιπόν για κάποιο είδος αναπηρίας! Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα 1 στους 10 ανθρώπους είναι αριστερόχειρας. Ωστόσο, τα πράγματα φαίνεται να αλλάζουν και πλέον ο αριθμός των αριστερόχειρων αυξάνεται σταδιακά.

 

Πώς θα το καταλάβετε;

 

Εύκολα! Απλά ζητήστε από το παιδάκι σας να κάνει κάποια πράγματα και παρατηρήστε ποιο χέρι θα επιλέξει να χρησιμοποιήσει.

• Μπορείτε για παράδειγμα καθώς παίζετε μαζί του να του δώσετε να πετάξει την μπάλα και έτσι θα δείτε με ποιο χέρι θα επιλέξει να την πετάξει μακριά!

• Παρατηρήστε με ποιο χέρι θα σπεύσει να πιάσει το… γλυκάκι που του δίνετε για να φάει!

• Δώστε του έναν μαρκαδόρο για να ζωγραφίσει κάτι και παρατηρήστε με ποιο χέρι θα τον πιάσει και θα ξεκινήσει να ζωγραφίζει!

• Αν θέλετε περισσότερα για να καταλάβετε αν είναι αριστερόχειρας, τότε δοκιμάστε και άλλα κόλπα! Βάλτε το να κοιτάξει μέσα από μία κλειδαρότρυπα ή πείτε του να βάλει το ρολόι στο αφτί του για να ακούσει τους χτύπους από τον δείκτη των δευτερολέπτων. Έτσι θα δείτε ποια πλευρά του σώματος θα επιλέξει.

 

Ο ρόλος των γονιών!

 

Να θυμάστε ότι οι αριστερόχειρες δεν αντιμετωπίζουν καμία μαθησιακή δυσκολία και δεν πρέπει να ανησυχείτε για το παιδί σας και τις επιδόσεις του! Ίσα ίσα που αν εσείς το πιέσετε να αφήσει το αριστερό του χεράκι και να μάθει να γράφει με το δεξί, μπορεί να το μπερδέψετε και να του προκαλέσετε σύγχυση και άγχος, αφού θα πρέπει να μάθει να χρησιμοποιεί περισσότερο το χέρι που δεν είναι επιδέξιο! Καλό θα ήταν να προσπαθήσετε να βρείτε τρόπους για να διευκολύνεται την καθημερινότητα του αριστερόχειρα παιδιού σας, σε έναν κόσμο που το «πάνω χέρι» το έχει το δεξί! Έτσι λοιπόν, ακολουθήστε τις συμβουλές μας:

• Ενημερώστε το δάσκαλο ή τη δασκάλα στο σχολείο του ότι το παιδί σας γράφει με το αριστερό, προκειμένου να πάρει τα απαραίτητα μέτρα ή να το βοηθήσει να κάθεται πιο άνετα στο θρανίο, ώστε και να σημειώνει πολύ πιο εύκολα.

• Μπορείτε να του αγοράσετε αντικείμενα που προορίζονται για χρήση μόνο από αριστερόχειρες, όπως για παράδειγμα γραφική ύλη!

• Βοηθήστε το παιδί σας να βρει έναν σωστό και ξεκούραστο τρόπο για να κρατήσει το μολύβι.

• Τοποθετήστε τη λάμπα στο γραφείο του από τα δεξιά, για να μη δημιουργείτα σκιά πάνω στο γραπτό του. Αλλιώς, δεν θα βλέπει καλά και θα κουράζεται.

• Τέλος, βοηθήστε το παιδί σας να αποκτήσει σωστή στάση του σώματος όταν γράφει, ούτως ώστε ούτε να καμπουριάζει, ούτε να καταπονεί τον καρπό του και φυσικά να βλέπει τι γράφει, προκειμένου να αποφεύγονται και τα ορθογραφικά λάθη!

 

Δεκέμβριος 2010

Copy link
Powered by Social Snap