Εκτύπωση άρθρου

Τα ΝΕΑ/ THE INDEPENDENT – Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2009

Της Rachel Sields

Λίγη αυστηρότητα στο σπίτι δεν βλάπτει τα παιδιά

Έρευνα προτείνει συνδυασμό αγάπης και πειθαρχίας για τη διαπαιδαγώγηση

Χαλαροί ή αυστηροί με τα παιδιά;  Ακολουθώντας την τάσης της εποχής, πολλοί γονείς επιλέγουν το πρώτο. Σύμφωνα όμως με νέα μελέτη, τα παιδιά που μεγαλώνουν σε πειθαρχημένο περιβάλλον έχουν περισσότερες πιθανότητες  να αναπτύξουν σημαντικές δεξιότητες όπως η κατανόηση, η αυτοπειθαρχία και η  εργατικότητα. Με άλλα λόγια, να γίνουν  πιο επιτυχημένα στην ενήλικη ζωή τους.

Η αυστηρή διαπαιδαγώγηση άρχισε να περνάει σιγά σιγά στην Ιστορία από τη δεκαετία  του 1950. Σήμερα, με βάση μια μελέτη που διενεργήθηκε  σε 9000 οικογένειες, οι ειδικοί λένε ότι οι αυστηροί κανόνες εφοδιάζουν τα παιδιά για το μέλλον. Από τη μελέτη προέκυψε επίσης ότι τα παιδιά των παντρεμένων  γονέων είναι πιο ευνοημένα από τα παιδιά των χωρισμένων ή αυτών που έχουν  ξαναπαντρευτεί. Γενικώς, το συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι ο τρόπος με τον οποίο μεγαλώνουν οι γονείς τα παιδιά είναι ο πιο σημαντικός παράγων που καθορίζει την ανάπτυξη του χαρακτήρα του παιδιού, εκμηδενίζοντας οποιαδήποτε διαφορά στην ανάπτυξη ανάμεσα στα παιδιά που προέρχονται από πιο πλούσιες ή πιο φτωχές οικογένειες.

Επιπλέον άγχος
Κάποιοι επισημαίνουν ωστόσο ότι αυτές οι μελέτες προκαλούν επιπλέον άγχος σε εκείνους  τους γονείς που προσπαθούν να είναι τέλειοι, αντί να τους παρέχουν  χρήσιμες συμβουλές. « Τα μέλη μας θα ακούσουν άλλη μια μελέτη που θα τους λέει τι πρέπει να κάνουν. Συχνά δίνονται στις μητέρες αντιφατικές υποδείξεις από τους ειδικούς για τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να μεγαλώσουν τα παιδιά τους», επισημαίνει η Τζάστιν Ρόμπερτς, ιδρύτρια της εξειδικευμένης ιστοσελίδας Mumsnet.  Σύμφωνα με τη νέα μελέτη, πάντως, η οποία έθεσε στο μικροσκόπιο τη διαπαιδαγώγηση σε σχέση με την ανάπτυξη του χαρακτήρα , ο συνδυασμός αγάπης και πειθαρχίας βοηθά περισσότερο ένα παιδί να αναπτύξει κοινωνικές δεξιότητες. Από αυτή την άποψη, λιγότερα ευνοημένα είναι τα παιδιά που μεγαλώνουν σε χαλαρό περιβάλλον όπως και τα παιδιά που ανατρέφονται από αυστηρούς γονείς.

Το συμπέρασμα
Ο τρόπος που μεγαλώνουν οι γονείς το παιδί  είναι σημαντικός παράγων για το χαρακτήρα του.   
Οι χαλαροί
«Είναι καλό να τους κάνουμε τα χατίρια»
«Δεν ανησυχούμε για το πόσο χαλαροί είμαστε ή για τον τρόπο που διαπαιδαγωγούμε τα παιδιά μας, γιατί μας φαίνεται ότι πηγαίνουμε  καλά. Από τότε που γεννήθηκαν τα παιδιά μας ακούμε διάφορες συμβουλές. Τις λαμβάνουμε υπόψη μας, αλλά την ίδια στιγμή σκεφτόμαστε εάν μια γενική συμβουλή είναι κατάλληλη για  τα δικά μας παιδιά. Κατά την γνώμη μας, δεν υπάρχει ένας σωστός τρόπος  για να μεγαλώσεις παιδιά. Θεωρούμε ότι είναι καλό να κάνουμε στον μεγάλο μας     γιο κάθε τόσο τα χατίρια , χωρίς να σημαίνει ότι πρέπει να ικανοποιούμε πάντα τις απαιτήσεις του. Ξέρουμε ότι κάποιες  φορές το «όχι’ πρέπει να σημαίνει «όχι».

Οι αυστηροί

«Υπάρχουν φορές που πρέπει να πεις «όχι»

Έχουμε συνήθειες που είναι σταθερές , όπως το να τρώμε όλοι μαζί το βράδυ. Ο Χοσέ πηγαίνει στο σχολείο και στους προσκόπους και εμείς είμαστε στη δουλειά.  Επομένως το τραπέζι μας δίνει την ευκαιρία να χαμογελάσουμε ο ένας στον άλλον και να πούμε πως περάσαμε την ημέρα μας. Είναι περισσότερο συζήτηση παρά ανάκριση.  Ο Χοσέ συμπεριφέρεται καλά , αλλά υπάρχουν φορές που θέλει να σηκωθεί από το τραπέζι . Σε αυτές τις περιπτώσεις λέμε «όχι».  Από το σχολείο του μας λένε ότι πρέπει να διαβάζει μιάμιση ώρα στο σπίτι. Επιστρέφουμε από τη δουλειά μετά τις 5 π. μ. Δεν τον βάζουμε  να διαβάσει αμέσως.  Αλλά μετά το απογευματινό κολατσιό, η θέση του είναι στο γραφείο του».

Οι τέσσερις τύποι γονιών
Σύμφωνα με νέα   έρευνα ο τύπος των γονέων μπορεί να επηρεάσει τον χαρακτήρα των παιδιών αργότερα στη ζωή τους.

ΟΙ ΑΥΣΤΗΡΟΙ
Αυτός ο τύπος γονέων συνδυάζει την στοργική στάση  απέναντι στα παιδιά με σταθερούς κανόνες και σαφή όρια στην ανατροφή.

ΟΙ ΧΑΛΑΡΟΙ
Είναι εκδηλωτικοί ως προς τα αισθήματα αγάπης  απέναντι στα παιδιά τους και δεν δίνουν ιδιαίτερη σημασία στην πειθαρχία και το πρόγραμμα.

ΟΙ ΑΥΤΑΡΧΙΚΟΙ
Δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα στην πειθαρχία και στους κανόνες που θέτουν στο σπίτι, αλλά χωρίς να ενδιαφέρονται ιδιαίτερα (ή πολλές φορές καθόλου) για τον συναισθηματικό κόσμο των παιδιών.

ΟΙ ΑΔΙΑΦΟΡΟΙ
Η διαπαιδαγώγηση δεν περιλαμβάνεται στις προτεραιότητές τους . Η στοργή απουσιάζει από τη σχέση τους με τα παιδιά τους σχεδόν όπως και η πειθαρχία.

Copy link
Powered by Social Snap