Οπως επιβεβαιώνει νέα αμερικανική έρευνα
Πλούτος, μόρφωση και επιτυχία είναι η συνταγή της… κοινωνικής «αναισθησίας»
Με τις χρηματιστηριακές αγορές να κατακρημνίζονται ελάχιστοι απλοί πολίτες εκφράζουν συμπάθεια προς τους πλούσιους που χάνουν εκατομμύρια. Αλλά, όπως αποκαλύπτει νέα αμερικανική έρευνα, και τους πλούσιους λίγο τους απασχολούν τα προβλήματα των βιοπαλαιστών.
Σύμφωνα με τον αμερικανό ψυχολόγο και κοινωνικό επιστήμονα Ντάκερ Κέλτνερ από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Μπέρκλεϊ, οι πλούσιοι συνήθως ασχολούνται μόνο με τον εαυτό τους και ανησυχούν μόνο για τη δική τους ευημερία. Τα πολλά χρήματα, υποστηρίζει ο ειδικός, τους κάνουν «να μην δείχνουν κατανόηση για τα προβλήματα των υπολοίπων, να είναι λιγότερο αλτρουιστές και γενικά πιο εγωιστές».
Αντίθετα, όσοι έχουν λιγότερα χρήματα φαίνεται να δείχνουν μεγαλύτερη προθυμία να βοηθήσουν όσους έχουν ανάγκη σε σχέση με τους πλούσιους. «Διενεργήσαμε 12 διαφορετικές έρευνες, εκτιμώντας τη συναισθηματική ταύτιση με κάθε τρόπο που μπορέσαμε να σκεφτούμε, το ίδιο και την κοινωνική συμπεριφορά. Ασχοληθήκαμε και με τη συμπόνια και διαπιστώσαμε ακριβώς το ίδιο. Τα άτομα των χαμηλότερων κοινωνικών στρωμάτων δείχνουν μεγαλύτερη συναισθηματική ταύτιση, θετική κοινωνική συμπεριφορά, αλτρουισμό και συμπόνια από κάθε άποψη» είπε ο Κέλτνερ, συμπληρώνοντας ότι οι πλούσιοι τείνουν να ενδιαφέρονται μόνο για τον εαυτό τους.
Ο πλούτος, η μόρφωση, το κύρος και η κοινωνική τους τάξη, τους προσφέρει την «ελευθερία» να είναι περισσότερο εγωιστές και ατομιστές. Διαπιστώθηκε επίσης ότι οι πλούσιοι ήταν πιο αφηρημένοι, τσέκαραν τα κινητά τους τηλέφωνα, μουτζούρωναν τα χαρτιά τους και απέφευγαν την οπτική επαφή. Τα άτομα χαμηλότερων εισοδημάτων διατηρούσαν οπτική επαφή με τον συνομιλητή τους, ενώ έγνεφαν με το κεφάλι ή χρησιμοποιούσαν περισσότερο τα χέρια τους για να δείξουν ότι τους ενδιέφερε η συζήτηση.
Σε ένα από τα τεστ οι επιστήμονες μελέτησαν τις αντιδράσεις των πλουσίων και των ατόμων από χαμηλότερα κοινωνικά στρώματα σε εικόνες πεινασμένων παιδιών από την Αφρική με ηλεκτρόδια που τοποθέτησαν στο στήθος τους. Διαπίστωσαν ότι η δραστηριότητα του πνευμονογαστρικού νεύρου, το οποίο βοηθάει τον εγκέφαλο να καταγράφει και να αντιδρά στις συναισθηματικές εικόνες, ήταν εντονότερη στους λιγότερο εύπορους συμμετέχοντες. Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν στην επιθεώρηση Current Directions in Psychological Science.
to vima