family conversasion
Εκτύπωση άρθρου


«Πώς να κρυφτείς απ’ τα παιδιά, έτσι κι αλλιώς τα ξέρουν όλα», τραγούδησε ο Διονύσης Σαββόπουλος. Στην περίοδο της ύφεσης, ολοένα και περισσότερες οικογένειες βρίσκονται αντιμέτωπες με οικονομικές δυσκολίες. Ειδικοί συμβουλεύουν τους γονείς να μην κρύβουν, αλλά με συγκεκριμένο τρόπο να μιλούν στα παιδιά για τα προβλήματα

Βλέπουν τους γονείς τους να αγχώνονται γιατί δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στα πάγια έξοδα του σπιτιού. Εχουν διαπιστώσει πως το χαρτζιλίκι τους δεν είναι πια τόσο γενναιόδωρο όσο ήταν, ενώ η βόλτα κάθε Σάββατο σε κινηματογράφο και αίθουσες μπόουλινγκ γίνεται πλέον όλο και πιο σπάνια. Είναι γεγονός ότι η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει και τα παιδιά, κάποια από τα οποία, μάλιστα, βιώνουν ακόμη πιο έντονα την κατάσταση, καθώς ο ένας ή και οι δύο γονείς τους είναι χωρίς δουλειά.

Η οικογένεια της Μαρίας έχει βιώσει τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης. Ο μοναδικός μισθός που μπαίνει στο σπίτι, αυτός του πατέρα της, έχει μειωθεί σημαντικά, παρ’ όλο που τα πάγια έξοδα, όχι μόνο δεν μειώνονται, αλλά αντίθετα παίρνουν την ανηφόρα. «Υπάρχουν μήνες που τα βγάζουμε πέρα ίσα ίσα. Κι όπως είναι φυσικό, πολλά πράγματα – εκτός από τη μόρφωση της κόρης μας – έχει χρειαστεί να τα περιορίσουμε ή να τα κόψουμε εντελώς. Και είναι λογικό που αυτή η κατάσταση στο σπίτι περνάει και στο παιδί», εξηγεί στα «ΝΕΑ» η μητέρα της μαθήτριας της Α’ Γυμνασίου, Νατάσσα Γλυνού.

Είναι ενδεικτικό πως το 43% των γονέων στην Αττική, όπως προέκυψε από πρόσφατη έρευνα της εταιρείας Pulse RC με την επιστημονική συνεργασία του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ), έχει αναγκαστεί να περιορίσει ή και να περικόψει εντελώς κάποια παροχή προς το παιδί. Οι εξωσχολικές δραστηριότητες, τα ιδιαίτερα μαθήματα, η ψυχαγωγία και το χαρτζιλίκι φαίνεται πως σβήνονται πρώτα από τη λίστα με τα έξοδα. «Μην ξεχνάμε πως στο πλαίσιο της οικονομικής κρίσης τα ποσοστά φτώχειας αυξάνονται, πλήττοντας κυρίως μονογονεϊκές και πολύτεκνες οικογένειες.

Βλέπουμε πως οι γονείς προσπαθούν να μη στερήσουν τα υλικά αγαθά από τα παιδιά τους, αλλά πλέον κάνουν οικονομία σε πολύ βασικά πράγματα. Ολη αυτή την κατάσταση, όπως είναι φυσικό, τα παιδιά την αντιλαμβάνονται. Αλλωστε, ο τρόπος ζωής της οικογένειας αλλάζει και τα παιδιά θα πρέπει να το γνωρίζουν», επισημαίνει η κοινωνιολόγος και ερευνήτρια του ΕΚΚΕ, Λάουρα Αλιμπράντη.

Οπως εξηγούν οι ειδικοί, τα παιδιά θα πρέπει να είναι ενήμερα για την οικονομική κατάσταση και να εξοικειώνονται όσο το δυνατόν περισσότερο με τα θέματα οικονομικής φύσης της οικογένειας. Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, το 19% των παιδιών, τα οποία ζουν σε οικογένειες με δύσκολη ή πολύ δύσκολη οικονομική κατάσταση, έχει συμπτώματα έντονου άγχους. Τα παιδιά δεν μπορούν και δεν θα πρέπει, όπως υποστηρίζουν, να ζουν κλεισμένα σε μια γυάλα. Ωστόσο, η συζήτηση μαζί τους θα πρέπει να γίνεται προσεκτικά και ανάλογα με την ηλικία, καθώς διαφορετικά διαχειρίζονται και προσαρμόζονται σε μια νέα κατάσταση τα μικρά παιδιά και διαφορετικά οι έφηβοι.

«Μιλήσαμε ανοιχτά στη Μαρία. Θέλαμε να ξέρει τα πάντα για την οικονομική κατάσταση της οικογένειας, κι αυτό γιατί θέλαμε να καταλάβει τον λόγο που αναγκαστήκαμε να περιορίσουμε ή και να κόψουμε κάποια πράγματα. Είναι ενήμερη ότι τα χρήματα που μπαίνουν στο σπίτι είναι σαφώς λιγότερα από αυτά που είχαμε κάθε μήνα. Ευτυχώς, όχι μόνο το κατάλαβε, αλλά αυτό που διαπιστώνουμε είναι πως γίνεται πιο υπεύθυνο και συνειδητοποιημένο παιδί με τα χρήματα. Πολλές φορές, μάλιστα, μας βάζει η ίδια φρένο σε αγορές που δεν θα πρέπει να γίνουν. Πλέον πριν πει το “θέλω” θα το έχει σκεφτεί καλά», προσθέτει η Νατάσσα Γλυνού, σημειώνοντας πως μια σωστή και υπεύθυνη κουβέντα με το παιδί είναι η καλύτερη επιλογή για έναν γονέα.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ Εύη Σαλτού

Tα Νέα

Copy link
Powered by Social Snap