momy day
Εκτύπωση άρθρου

Έθνος της Κυριακής
8 Μαίου 2011

Η γιορτή κρατάει  μία μέρα

Του Χαράλαμπου Νικολόπουλου

Η γιορτή της μητέρας είναι κινητή. Στην Ελλάδα, ο εορτασμός της συμπίπτει με τη δεύτερη Κυριακή του Μαίου (δηλαδή σήμερα). Για πρώτη φορά εορτάστηκε στις 2/2/1929 μαζί με τη χριστιανική γιορτή της Υπαπαντής, όμως τελικά ο μαγιάτικος εορτασμός  της καθιερώθηκε στα μέσα του 60. Το αξιοσημείωτο είναι ότι σε όλους τους πολιτισμούς υπήρχαν μέρες αφιερωμένες στη «γλυκύτερη λέξη του κόσμου» (Αλ. Δουμά).
Στο μεταξύ, ο ρόλος της μητέρας στη ανατροφή των παιδιών και στην ανάπτυξη της οικογένειας παραμένει ο πιο σημαντικός, παρά τις αξιέπαινες προσπάθειες του «μοντέρνου» πατέρα, που αναλαμβάνει όλο και περισσότερες ευθύνες. Το ζήτημα δεν είναι να πάρει περισσότερες πρωτοβουλίες ο πατέρας, η γιαγιά ή η κουβερνάντα, αλλά το πως η μητέρα θα διευκολυνθεί ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί στον υπέρτατο ρόλο της, που κανείς επιστήμονας δεν αρνείται : Η ισχυρή παρουσία της στα πρώτα, τουλάχιστον, πέντε χρόνια της ζωής του παιδιού είναι απολύτως απαραίτητη για την αρμονική ανάπτυξή του.
Στον αντίποδα, βλέπουμε την  Ελληνίδα να απολαμβάνει λιγοστά μητρικά και οικογενειακά προνόμια (επιδόματα, άδειες, φοροαπαλλαγές, μόρια), τα οποία ωχριούν μπροστά σε αυτά που απολαμβάνει λ.χ. Η Σουηδέζα που αντί να αυξάνονται βαίνουν μειούμενα. Είναι χαρακτηριστικό ότι φέτος οι βρεφονηπιακοί σταθμοί δεν μπόρεσαν  να ανταποκριθούν ούτε στο 60%των αιτήσεων, ενώ η αναγγελθείσα  εδώ και χρόνια εξομοίωση τριτέκνων και πολυτέκνων μετατέθηκε ξανά στο μέλλον. Το ερώτημα είναι τι μέλλον μπορεί να έχει μια κοινωνία που αντιλαμβάνεται τη μητρότητα ως θητεία και που δεν της αποδίδει την πρέπουσα κοινωνική αξία.
Μοναχοπαίδια
Θέμα πολιτικής.
Ένα παιδί, (1,2 στατιστικά)γεννούν κατά μέσο όρο οι Ελληνίδες, με την υπογεννητικότητα να κυριαρχεί. Επίπτωση σε αυτό έχει και η «εχθρική» πολιτική που διαχρονικά ακολουθείται.

Η ειδικός
Αλεξάνδρα Καππάτου Ψυχολόγος – Παιδοψυχολόγος.

«Από τη γέννησή του, το παιδί είναι απολύτως εξαρτημένο από τη μητέρα. Η ικανοποίηση των αναγκών του , ιδιαίτερα το πρώτο διάστημα, εξαρτώνται κατά κύριο λόγο  από εκείνη.  Είναι το πρώτο άτομο με το οποίο το βρέφος διατηρεί προνομιακή σχέση, λόγω της εγκυμοσύνης και του τοκετού και δημιουργείται μεταξύ τους συναισθηματικός δεσμός. Η παρουσία της μητέρας τουλάχιστον κατά τον πρώτο χρόνο είναι απαραίτητη. Όμως, η πρακτική της ζωής αναγκάζει πολλές μητέρες να αποχωριστούν τα μωρά τους νωρίτερα. Γεγονός που δημιουργεί ανασφάλεια και τις φορτώνει με ενοχή.

Η ερώτηση της εβδομάδας
Κατά πόσο  θεωρείται  ότι η Ελληνική πολιτεία προστατεύει τις νέες μητέρες και ενισχύει τη μητρότητα;

Μαργαρίτα Νάτση
48 ετών, μοδίστρα, Λάρισα
«Νομίζω ότι η ελληνική πολιτεία δεν βρίσκεται τόσο κοντά στη μητέρα όσο θα έπρεπε. Στο εξωτερικό τα πράγματα είναι διαφορετικά».

Ειρήνη Νταούρου
30 ετών, ιδ. Υπάλληλος, Καναδάς
«Σε λίγους μήνες θα γίνω μαμά και διαπιστώνω ότι το ελληνικό κράτος «απαιτεί» από τη νέα μητέρα να αφήσει σε σύντομο χρονικό διάστημα το παιδί της και να επιστρέψει στη δουλειά».

Μαργαρίτα Παπά
42 ετών, υπάλληλος καθαριότητας, Πρέβεζα
«Η ελληνική πολιτεία  δεν προστατεύει καθόλου τη μητρότητα. Ευτυχώς, ήμουν τυχερή και είχα τη βοήθεια του συζύγου μου και των γονιών μου όταν γεννήθηκαν τα παιδιά μου».

Φωτεινή Καρακαντά
42 ετών , ελεύθερη επαγγελματίας, Αθήνα
«Είναι εντυπωσιακές οι διαφορές μεταξύ ιδιωτικού και δημοσίου τομέα. Οι γυναίκες που εργάζονται στο δημόσιο μένουν πολύ καιρό μαζί με τα παιδιά τους».

Copy link
Powered by Social Snap