Εκτύπωση άρθρου

Νέες μονάδες χορήγησης μεθαδόνης, δημιουργούνται σε τέσσερα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης.

Πρόκειται για τα νοσηλευτικά ιδρύματα ‘Άγιος Παύλος’, ‘Ιπποκράτειο’, ‘Ειδικών Παθήσεων’ και ‘Παπαγεωργίου’, τα οποία ξεκινούν από την 1η Σεπτεμβρίου τη χορήγηση υποκαταστάτων.

Σχετικές ανακοινώσεις έκανε την Τρίτη ο υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Λοβέρδος, κατά τη διάρκεια σύσκεψης που είχε στη Θεσσαλονίκη με τις διοικήσεις νοσοκομείων της βόρειας Ελλάδας και εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Ο διοικητής της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας κ. Χρήστος Ζηλίδης τόνισε ότι στα τρία πρώτα νοσοκομεία θα διαμορφωθούν μονάδες σε υπάρχοντες χώρους, ενώ στο ‘Παπαγεωργίου’ θα δημιουργηθεί προκάτ κατασκευή στον αύλειο χώρο. Εξετάζεται η τοποθέτηση προκάτ κατασκευής και στο ‘Άγιος Δημήτριος’.

Ο κ. Λοβέρδος ανέφερε χαρακτηριστικά:

‘Είχαμε πει ότι την 1η Σεπτεμβρίου θα αρχίσει να μειώνεται η λίστα αναμονής στον ΟΚΑΝΑ, καθώς η θεραπεία θα γίνει από όλα τα νοσοκομεία της χώρας. Στην Αθήνα προχωράει πολύ καλά το συγκεκριμένο σχέδιο, στη Θεσσαλονίκη φαίνεται ότι προχωράει γρηγορότερα.

Η ημερομηνία θα τηρηθεί. Η λίστα της ντροπής θα εξαλειφθεί μέσα στο φθινόπωρο’.

Ο υπουργός Υγείας ανέφερε ότι η χορήγηση μεθαδόνης από τα νοσοκομεία θα αρχίσει στη Θεσσαλονίκη την 1η Σεπτεμβρίου και στην Αθήνα από τις 16 Σεπτεμβρίου.

Το μέτρο – είπε – θα εφαρμοστεί σύντομα σε ολόκληρη τη βόρεια Ελλάδα.

Στόχος του υπουργείου Υγείας είναι η χορήγηση της μεθαδόνης να γίνεται από όλα τα νοσοκομεία της χώρας, ακόμα και τα στρατιωτικά (όχι από τα παιδιατρικά), ακόμα και από πιστοποιημένα φαρμακεία.

Στους νομούς

Η πρόεδρος του Οργανισμού Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ) κ. Μένη Μαλλιώρη είπε ότι στόχος είναι να δημιουργηθεί μία μονάδα χορήγησης υποκατάστατων σε κάθε νομό.
Οι μονάδες θα λειτουργούν τουλάχιστον ως το τέλος του 2011 με το υπάρχον προσωπικό των νοσοκομείων.

Για το 2012, υπάρχει δέσμευση της κυβέρνησης για πρόσληψη προσωπικού, που ο ΟΚΑΝΑ έχει ζητήσει να ανέρχεται σε 117 άτομα πανελλαδικά.

iatronet

Copy link
Powered by Social Snap