- Αλεξάνδρα Καππάτου Ψυχολόγος – Παιδοψυχολόγος - https://akappatou.gr -

Οι αριστερόχειρες είναι πιο φοβιτσιάρηδες από τους δεξιόχειρες

Οι αριστερόχειρες επηρεάζονται πολύ περισσότερο σε σχέση με τους δεξιόχειρες από καταστάσεις που προκαλούν φόβο, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Καρολάϊν Τσούντερι του Πανεπιστημίου «Κουίν Μάργκαρετ» του Εδιμβούργου στη Σκωτία, θα παρουσιάσουν τα ευρήματά τους στο ετήσιο συνέδριο της Βρετανικής Ψυχολογικής Εταιρείας αυτή την εβδομάδα. Σύμφωνα με την «Telegraf», τα πειράματα έγιναν σε εθελοντές που κλήθηκαν να παρακολουθήσουν ένα video διάρκειας οκτώ λεπτών από τη γνωστή εκφοβιστική κινηματογραφική ταινία «Η σιωπή των αμνών».

Η έρευνα έδειξε ότι οι αριστερόχειρες υπέφεραν πιο πολύ και εμφάνισαν περισσότερα συμπτώματα μετατραυματικού στρες μετά την παρακολούθηση του video. Όταν κλήθηκαν να ανακαλέσουν διάφορες σκηνές στη μνήμη τους, οι αριστερόχειρες είχαν σαφώς περισσότερες δυσκολίες σε σχέση με τους δεξιόχειρες και η αφήγησή τους ήταν πιο αποσπασματική και με περισσότερο άγχος.

Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι θα μπορέσουν να ρίξουν περισσότερο φως στον τρόπο με τον οποίο ο ανθρώπινος εγκέφαλος αντιμετωπίζει τον φόβο και, κατ’ επέκταση, στον τρόπο που οι άνθρωποι αναπτύσσουν τη διαταραχή του μετατραυματικού στρες, έπειτα από μια οδυνηρή προσωπική εμπειρία τους. Γενικότερα, οι περιπτώσεις μετατραυματικού στρες είναι αναλογικά σχεδόν διπλάσιες στους αριστερόχειρες σε σύγκριση με τους δεξιόχειρες.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, φαίνεται πως τα δύο ημισφαίρια του εγκεφάλου έχουν διαφορετικούς ρόλους στο μετατραυματικό στρες και το δεξί ημισφαίριο, που είναι κυρίαρχο στους αριστερόχειρες, εμπλέκεται περισσότερο στο φόβο. «Πρέπει να κάνουμε περισσότερα πειράματα, για να καταλάβουμε τι ακριβώς συμβαίνει εδώ» δήλωσε η υπεύθυνη της έρευνας.

zougla. gr