asiates
Εκτύπωση άρθρου


Αριστα η Σαγκάη, στη βάση οι Ευρωπαίοι

Ως ανερχόµενη παγκόσµια δύναµη και στην εκπαίδευση επιβεβαιώνεται η Κίνα, σύµφωνα µε την έκθεση PISA του ΟΟΣΑ για τις επιδόσεις των µαθητών σε Ανάγνωση, Μαθηµατικά και Φυσικές Επιστήµες. Οι άλλοτε πρωταθλητές Φινλανδοί χάνουν θέσεις και ανησυχούν, ενώ οι έλληνες συµµαθητές τους παρουσιάζουν βελτίωση στις δύο από τις τρεις κατηγορίες.
Η έρευνα του ΟΟΣΑ αποκαλύπτει ότι οι έλληνες µαθητές βελτιώνουν τις επιδόσεις τους στην Ανάγνωση/κατανόηση κειµένου και τα Μαθηµατικά, αλλά παραµένουν κάτω από τον µέσο όρο. Στην έρευνα που πραγµατοποιείταικάθε τρία χρόνια συµµετείχαν περίπου 470.000 δεκαπεντάχρονοι µαθητές από 65 χώρες. Στα Μαθηµατικά οι 15χρονοι Ελληνες συγκεντρώνουν 466 βαθµούς από 459 το 2006 και στην Ανάγνωση/ κατανόηση κειµένου 483από 460 πριν από τρία χρόνια. Στις Φυσικές Επιστήµες δείχνουν να κινούνται στα ίδια επίπεδα, καθώς πήραν 470 βαθµούς το 2009 έναντι 473 βαθµών το 2006. Από την έρευνα προκύπτει επίσης ότι η Ελλάδα βρίσκεται ως προς την ποιότητα εκπαίδευσης στον µέσο όρο των χωρών του Οργανισµού Ανάπτυξης και Οικονοµικής Συνεργασίας.

Η πρωτιά και στις τρεις κατηγορίες ανήκει στους κινέζους µαθητές των σχολείων της Σαγκάης, οι οποίοι αξίζει να σηµειωθεί ότι συµµετείχαν για πρώτη φορά σε έρευνα του ΟΟΣΑ. Εξίσου καλές επιδόσεις παρουσιάζουν οι µαθητές του Χονγκ Κονγκ, ενώ αρκετές θέσεις πιο κάτω βρίσκονται οι συµµαθητές τους από την Ταϊβάν. Είναι χαρακτηριστικό, πάντως, ότι πέντε από τις πρώτες δέκα θέσεις στην κατηγορία Ανάγνωση/κατανόηση κειµένου καταλαµβάνουν χώρες από την Ασία.

Η Ευρώπη εκπροσωπείται µόνο από τη Φινλανδία και την Ολλανδία στην πρώτη δεκάδα. Οι φινλανδοί µαθητές, πάντως, δεν έχασαν τα πρωτεία µόνο από τους κινέζους συµµαθητές τους, αλλά και τη δεύτερη θέση από τους Νοτιοκορεάτες. Η υπουργός Παιδείας της χώρας χαρακτήρισε αυτήν την πτώση στις επιδόσεις «ανησυχητική». «Οι δεξιότητες των φινλανδών µαθητών έχουν κατά κάποιον τρόπο µειωθεί στην Ανάγνωση σε σχέση µε το 2000», αναγνώρισε η Χένα Βίρκουνεν, αποδίδοντας το φαινόµενο στην ολοένα και µεγαλύτερη αδιαφορία των παιδιών για το διάβασµα. «Πριν από δέκα χρόνια, ένα στα πέντε παιδιά δήλωνε ότι δεν του αρέσει να διαβάζει.

Σήµερα είναι ένα στα τρία και το 50% στα αγόρια», τόνισε.

Στον αντίποδα, θεαµατικές βελτιώσεις στις επιδόσεις τους παρουσιάζουν οι µαθητές από τη Χιλή, το Ισραήλ, την Πολωνία, την Πορτογαλία, την Ουγγαρία και τη Γερµανία. Μέτρια – και χειρότερα από το 2000 – είναι τα αποτελέσµατα για τις Ηνωµένες Πολιτείες και τη Βρετανία.

Η ΦΙΝΛΑΝ∆ΙΑ
έχασε την πρωτιά, γεγονός που χαρακτηρίστηκε «ανησυχητικό» από την υπουργό Παιδείας

Τα νέα βιβλία βοήθησαν τους έλληνες µαθητές

ΣΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ των σχολικών βιβλίων Μαθηµατικών του γυµνασίου και στη βελτίωση της µεθοδολογίας της έρευνας αποδίδει την άνοδο των ελλήνων µαθητών ο γενικός γραµµατέας της Ελληνικής Μαθηµατικής Εταιρείας (ΕΜΕ) κ. Γιάννης Τυρλής.

Ο κ. Τυρλής σηµειώνει κατ’ αρχάς ότι τέτοιου είδους έρευνες οφείλουµε να τις λαµβάνουµε υπ’ όψιν µε αρκετές επιφυλάξεις, είτε απεικονίζουν άνοδο, είτε πτώση του επιπέδου των µαθητών µας, καθώς δέχονται σοβαρές κριτικές ως προς τη µεθοδολογία που ακολουθούν. Για παράδειγµα, αναφέρει ότι στις διάφορες µαθηµατικές Ολυµπιάδες, οι έλληνες µαθητές τα πάνε πολύ καλύτερα από τους µαθητές αρκετών χωρών οι οποίες βρίσκονται υψηλότερα από τη χώρα µας στην έρευνα της PISA.

«∆εδοµένου ότι σε επίπεδο διδασκαλίας δεν έχει αλλάξει ακόµα κάτι τα τελευταία χρόνια, η πιο πιθανή εξήγηση για την άνοδο στα Μαθηµατικά είναι ότι οι µαθητές µας επηρεάστηκαν θετικά από την αλλαγή των εγχειριδίων του γυµνασίου που έγινε πριν από λίγα χρόνια. Τα νέα βιβλία των Μαθηµατικών γυµνασίου είναι κατά γενική οµολογία καλύτερα από εκείνα που αντικατέστησαν. Ειδικά το βιβλίο της Γ’ Γυµνασίου (που είναι και η ηλικία αναφοράς της PISA) θεωρείται πολύ καλό. Επίσης θεωρώ πιθανό ότι οι ερευνητές κάνουν πλέον πιο προσεκτικά την έρευνά τους, µετά τις πολλές κριτικές που δέχθηκαν στο παρελθόν για το κατά πόσον τα αποτελέσµατα που έβγαζαν απηχούν την πραγµατικότητα, άρα η κατάσταση απεικονίζεται πλέον καλύτερα».

Τα Νέα

Copy link
Powered by Social Snap