Εκτύπωση άρθρου

Οι δύσκολοι τοκετοί γεννούν αντικοινωνικά παιδιά

4.11.2010

Στον δύσκολο τοκετό οφείλεται η αντικοινωνική συμπεριφορά που εμφανίζουν κάποια παιδιά μεγαλώνοντας. Κινέζοι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι οι φυσιολογικοί τοκετοί που παρουσιάζουν επιπλοκές κατά τις οποίες απαιτείται να γίνει ακόμα και εμβρυουλκία προκειμένου να έρθει το παιδί στον κόσμο υγιές, μπορεί να κάνουν το παιδί να γίνει πιο εχθρικό στο μέλλον.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτό συμβαίνει πιθανόν γιατί τα επίπεδα της κορτιζόλης, της ορμόνης του άγχους δηλαδή, αυξάνονται στα έμβρυα που περνούν από τον κόλπο κατά τη διάρκεια του τοκετού. Στη διάρκεια του τοκετού, λένε οι ερευνητές, το στρες των εμβρύων αρχίζει να χτυπάει κόκκινο.

Ενώ λοιπόν το παιδί δίνει τη δική του «μάχη» για να βρεθεί στην αγκαλιά της μητέρας του, τα επίπεδα της κορτιζόλης τόσο στο παιδί όσο και στη μητέρα ανεβαίνουν.

Ωστόσο, όπως αναφέρουν τα μέλη της επιστημονικής ομάδας τα υψηλά επίπεδα της ορμόνης μπορούν να προκαλέσουν αλλαγές στον εγκέφαλο του εμβρύου, οι οποίες θα επηρεάσουν και τη μετέπειτα ανάπτυξή του βρέφους. Ετσι, τα παιδιά που προέρχονται από δύσκολες γέννες έχουν περισσότερες πιθανότητες η ένταση εκείνης της στιγμής να τα συνοδεύει και στη μετέπειτα συμπεριφορά τους. Η εν λόγω έρευνα έγινε μελετώντας τη συμπεριφορά 4.000 νηπίων σε συνδυασμό με τον τρόπο γέννησής τους.

Σπυριδούλα Σκούρα
espresso

Copy link
Powered by Social Snap