gynaikew
Εκτύπωση άρθρου

Σε εστιατόρια και καφετέριες στρέφονται οι άνεργες Ελληνίδες για να βρουν δουλειά ως σερβιτόρες

Τάνια Μποζανίνου 

Ρεπορτάζ των «New York Times» για ανεργία και πενιχρά εισοδήματα στην Ελλάδα της κρίσης
Οι Ελληνίδες γίνονται οι «κουβαλητές» της οικογένειας λόγω της κρίσης. Το πλήγμα σε τομείς όπου κυριαρχούν οι άντρες, όπως ο κατασκευαστικός, στέλνει τις γυναίκες στην αγορά εργασίας για να καλύψουν την οικογενειακή απώλεια εισοδήματος, σύμφωνα με τους «New York Times».

Τα παραδείγματα που περιγράφει η αμερικανική εφημερίδα δείχνουν τη σκληρή πραγματικότητα των ελληνικών νοικοκυριών. Οπως η 36χρονη αρχιτέκτονας η οποία, όπως λέει, «δεν περίμενα ποτέ ότι θα έκανα αίτηση για να προσληφθώ ως ταμίας στο κοντινό μου σουπερμάρκετ. Ομως πέντε μήνες αφότου έχασα τη δουλειά μου στο Δημόσιο και 18 μήνες μετά την απόλυση του συζύγου μου, κάποιος έπρεπε να αναθρέψει τα δύο παιδιά μας». Εκοψαν τη μεγάλη κόρη τους από το ιδιωτικό σχολείο και την έγραψαν σε δημόσιο, ενώ οι γονείς του ζευγαριού ανέλαβαν να πληρώνουν τη δόση του στεγαστικού δανείου. Με τα έσοδα στο μηδέν, η ανάγκη να βρει οποιαδήποτε δουλειά η 36χρονη αρχιτέκτονας είναι παραπάνω από πιεστική.

Η ανεργία των Ελληνίδων αυξήθηκε κατά 4% το τελευταίο τρίμηνο του 2010, φθάνοντας το 17,9%, ενώ ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 9,7%. Για τις γυναίκες κάτω των 29 ετών, το ποσοστό εκτοξεύεται στο 33%. Για τους άντρες, το ποσοστό ανεργίας αυξήθηκε στο 11,5% ενώ στην ΕΕ των «27» κυμαίνεται στο 9,5%.

Δυσοίωνο μέλλον

Ομως το μέλλον προβλέπεται μαύρο για τις Ελληνίδες διότι δεν έχουν γίνει ακόμη μαζικές απολύσεις σε τομείς όπου κυριαρχούν αυτές, όπως το Δημόσιο (όπου προβλέπεται μια πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις) και οι υπηρεσίες. Γι’ αυτό ο κύριος λόγος της αύξησης της γυναικείας ανεργίας στην Ελλάδα είναι μέχρι στιγμής το γεγονός ότι αυξήθηκε ο αριθμός όσων αναζητούν δουλειά.

Με τα στοιχεία αυτά συμφωνεί και ο ΟΟΣΑ, που συγκρίνει παρόμοιες τάσεις στην Ισπανία και στην Ιρλανδία. Δεν λείπει και η σύγκριση με το πρώην ανατολικό μπλοκ όπου, μετά την πτώση του κομμουνισμού, πολλές γυναίκες ανέλαβαν να κερδίζουν το ψωμί της οικογένειας. Οσες δεν βρήκαν δουλειά στη χώρα τους έφυγαν για το εξωτερικό. Οπως η 50χρονη Οξάνα Οφσέενκο, από την Ουκρανία, η οποία εργάζεται ως καθαρίστρια στην Ελλάδα για να στέλνει χρήματα στον σύζυγο και στον γιο της.

«Ανάσα» από τον τουρισμό

Οι «New York Times» αναφέρουν ότι συρρικνώνεται τόσο ο δημόσιος όσο και ο ιδιωτικός τομέας και ότι ο μόνος που φαίνεται να ενισχύει την ελληνική οικονομία είναι ο τουρισμός. «Ο τουρισμός επλήγη από την κρίση αλλά υπάρχουν σημάδια ανάκαμψης διότι οι ταραχές στη Μέση Ανατολή στέλνουν τουρίστες από την Αίγυπτο, την Τυνησία και το Μαρόκο στην Ελλάδα».

Η αμερικανική εφημερίδα τονίζει ότι οι προοπτικές για τη γυναικεία επιχειρηματικότητα είναι δυσοίωνες καθώς κλείνει η μία στις τέσσερις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες αποτελούν το 96% του συνόλου.

Οι Ελληνίδες στρέφονται στην μερική απασχόληση και γίνονται σερβιτόρες σε καφέ και εστιατόρια χωρίς ασφάλιση. Η τάση αυτή είναι ιδιαίτερα εμφανής στη Θεσσαλονίκη όπου το ποσοστό ανεργίας των γυναικών ξεπερνά το 20%.

Μητέρες, μόνες…

Οι μητέρες που μεγαλώνουν μόνες τους τα παιδιά τους βρίσκονται στην πιο ευάλωτη θέση. Τα Χωριά SOS αναφέρουν αύξηση 45% στις αιτήσεις από ανύπαντρες μητέρες.

Μια άλλη παρενέργεια της γυναικείας ανεργίας την οποία εντοπίζουν οι «New York Times» προκύπτει από το λουκέτο σε πολλούς κρατικούς παιδικούς σταθμούς. Οι γυναίκες θα αναγκαστούν να προσλάβουν μπέιμπι-σίτερ, όμως λόγω των μειώσεων στα εισοδήματά τους θα τους είναι όλο και πιο δύσκολο να πληρώνουν τον μισθό της. Οσο πιο ασύμφορη θα γίνεται η σχέση «προσλαμβάνω νταντά για να μπορώ να εργαστώ», τόσο θα καταβαραθρώνεται η ήδη χαμηλή γεννησιμότητα που κυμαίνεται στο 1,3 παιδιά ανά γυναίκα.

Το Βήμα

Copy link
Powered by Social Snap