Η προσήνεια βλάπτει σοβαρά το εισόδημα, σύμφωνα με έρευνα του Journal of Personality and Social Psychology
«Αν έφτασα ψηλά, αυτό δεν οφείλεται στο ότι ήμουν συμπαθητικός στους υφισταμένους μου…» Είναι μια φράση που εκατομμύρια καλοσυνάτοι άνθρωποι σε όλον τον κόσμο θα την έβρισκαν τόσο προφανή, ώστε να μην επιδέχεται αμφισβήτησης. Να όμως που τώρα, μια ομάδα ειδικών στη διοίκηση επιχειρήσεων, ισχυρίζεται ότι απέδειξε την απαισιόδοξη ιδέα ότι «οι συμπαθητικοί τερματίζουν τελευταίοι», τουλάχιστον ως προς τα έσοδα από τη δουλειά τους. Η «προσήνεια» ενός ανθρώπου έχει αρνητικές επιπτώσεις στα έσοδά του, σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Journal of Personality and Social Psychology».
«Το θέμα δεν είναι τόσο αν οι άνθρωποι είναι συμπαθείς ή αντιπαθείς, αλλά το κατά πόσο είναι πρόθυμοι να ορθώσουν το ανάστημά τους με πείσμα», εξηγεί ο Ρίτσαρντ Νιούτον, σύμβουλος επιχειρήσεων και συγγραφέας.
Ενώ χαρακτηριστικά όπως η συμμόρφωση, η ταπεινοφροσύνη και ο αλτρουισμός φαίνονται εκ πρώτης όψεως ότι δημιουργούν μια καλή ατμόσφαιρα στον εργασιακό χώρο, η έρευνα βρήκε ότι οι μάνατζερ τείνουν να προωθούν προς προαγωγή και αυξήσεις «άγριους» τύπους – εκείνους που συνήθως «ισχυρογνώμονες και υπερασπίζονται επιθετικά τα συμφέροντά τους».
Στην έρευνα, που διενεργήθηκε από ειδικούς τριών πανεπιστημίων, του Κορνέλ, του Νοτρ Νταμ και του Δυτικού Οντάριο, έλαβαν μέρος 9.000 άνθρωποι που μπήκαν στην αγορά εργασίας την τελευταία δεκαετία. Απάντησαν σε ερωτηματολόγια σχετικά με την καριέρα τους και υποβλήθηκαν σε τεστ προσωπικότητας. Τα αποτελέσματα συγκρίθηκαν στη συνέχεια με στοιχεία για το εισόδημά τους.
Τα ευρήματα συνιστούν κακά νέα για τους συμπαθητικούς άνδρες, αλλά ακόμη χειρότερα για τις γυναίκες – όλων των ταμπεραμέντων. Δείχνουν ότι, ανεξαρτήτως από το πόσο συμπαθητικές είναι, οι γυναίκες κερδίζουν σχεδόν 14% λιγότερα από τους άνδρες στις ΗΠΑ και τον Καναδά. Οι προσηνείς άνδρες κερδίζουν κατά μέσο όρο κάθε χρόνο 7.000 δολάρια (5.200 ευρώ) λιγότερα από τους πιο άγριους συναδέλφους τους.
«Βρήκαμε ισχυρά αποδεικτικά στοιχεία για το ότι οι άνδρες κερδίζουν σημαντικά περισσότερα χρήματα αν είναι αντιπαθείς, ενώ η ίδια συμπεριφορά έχει ελάχιστες επιπτώσεις στο εισόδημα μιας γυναίκας», καταλήγει η έρευνα.
Ανάμεσα στις εξηγήσεις που δίνονται είναι τα καλύτερα ποσοστά επιτυχίας που έχουν οι πιο άγριοι τύποι στις διαπραγματεύσεις για αύξηση μισθού, κάτι που δείχνει ότι και το πείσμα είναι ένα από τα κλειδιά της επιτυχίας.
Χαρακτηριστικά παραδείγματα τέτοιων ανθρώπων στις επιχειρήσεις είναι, μεταξύ άλλων, «ανελέητα αφεντικά» όπως ο μεγιστάνας του Τύπου Ρούπερτ Μέρντοκ. Πολλοί λένε ότι η επιτυχία του βασίστηκε στις συχνά βάναυσες επιχειρηματικές αποφάσεις του – όπως η μαζική απόλυση 5.000 εργαζομένων το 1986.
Για τον έξω κόσμο, ο μακαρίτης Στιβ Τζομπς ήταν ένας οραματιστής, αλλά στη Σίλικον Βάλεϊ, ο ιδρυτής της Apple ήταν διαβόητος για τον αντιπαθητικό χαρακτήρα του. Το 1981, ο Τζεφ Ράσκιν, ιδρυτής του προγράμματος Mactonish παραπονέθηκε στον πρόεδρο της Apple Μάικ Σκοτ για την συμπεριφορά του Τζομπς. Οταν το ανακάλυψε, ο Τζομπς απέλυσε τον Ράσκιν χωρίς δεύτερη κουβέντα. Δεν ήταν λίγες οι φορές που ο Τζομπς απέλυε εργαζόμενους επί τόπου, και για ασήμαντες αφορμές.
Το Βήμα