didimaw
Εκτύπωση άρθρου

ΛΑΛΙΝΑ ΦΑΦΟΥΤΗ 
Οι γυναίκες που αποκτούν δίδυμα εμφανίζονται να είναι πιο δυνατές και να ζουν περισσότερο.

Το να αποκτά μια γυναίκα δίδυμα είναι τελικά διπλή ταλαιπωρία ή δώρο της φύσης; Το ερώτημα βασάνιζε εδώ και καιρό τους ειδικούς. Το «λογικό» με βάση τους κανόνες της εξέλιξης είναι ότι το «βάρος» της κυοφορίας και της ανατροφής δυο παιδιών ταυτόχρονα απορροφά από τη μητέρα πολύτιμους πόρους και την αφήνει εξαντλημένη και πιο αδύναμη. 

Προσπαθώντας να επιβεβαιώσουν τη θεωρία, αμερικανοί ερευνητές διαπίστωσαν ωστόσο ακριβώς το αντίθετο. Σε μελέτη που διεξήγαγαν, οι μητέρες των διδύμων εμφανίστηκαν να είναι πιο «δυνατές», ζώντας περισσότερο και εμφανίζοντας μεγαλύτερο κύκλο γονιμότητας.

Η έρευνα, η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Proceedings of the Royal Society B» ανατρέπει ενδεχομένως τη μέχρι τώρα κρατούσα άποψη. Η απόκτηση διδύμων ίσως τελικά δεν αποτελεί αναπαραγωγικό «ατύχημα» αλλά μάλλον μια επιτυχημένη εξελικτική προσαρμογή με την οποία οι υγιείς μητέρες αποκτούν τη δυνατότητα να διαδώσουν εις διπλούν τα γονίδιά τους μονομιάς.

Φυσική γονιμότητα

Προκειμένου να ελέγξουν τα δεδομένα χωρίς επιρροές από τις σύγχρονες μεθόδους υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και αντισύλληψης, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν την εξαιρετικά λεπτομερή Βάση Δεδομένων του Πληθυσμού της Γιούτα, μελετώντας έναν πληθυσμό «φυσικής γονιμότητας» του 18ου αιώνα. Αυτό σημαίνει, όπως υπογραμμίζουν, ότι τα ευρήματά τους ενδέχεται να μην ισχύουν για τις όλο και περισσότερες μητέρες που αποκτούν δίδυμα με τις τεχνικές IVF.

Τα αποτελέσματα τους εξέπληξαν. «Περιμέναμε ακριβώς το αντίθετο» δήλωσε η επικεφαλής της έρευνας Σάνεν Ρόμπσον του Πανεπιστημίου της Γιούτα μιλώντας στον δικτυακό τόπο LiveScience. «Πιστεύαμε ότι, εφόσον οι περισσότεροι άνθρωποι αποκτούν ένα μωρό σε κάθε γέννα το να αποκτά κανείς δυο θα αποτελούσε πραγματικό βάρος. Τελικά όμως τα δίδυμα αναδεικνύονται σε σήμα κατατεθέν γυναικών που είναι ξεχωριστοί άνθρωποι με εξαιρετικές σωματικές ικανότητες».

Για να συγκεντρώσουν το δείγμα τους επέλεξαν από τη Βάση Δεδομένων του Πληθυσμού της Γιούτα τις γυναίκες που είχαν γεννηθεί από το 1807 ως το 1899 και είχαν ζήσει μετά τα 50 _ είχαν δηλαδή ολοκληρώσει τον αναπαραγωγικό τους κύκλο _ αποκλείοντας τις χήρες και τις συζύγους πολυγαμικών οικογενειών. Ετσι εξασφάλισαν ένα σύνολο 58.786 γυναικών, εκ των οποίων οι 4.803 είχαν αποκτήσει τουλάχιστον μια φορά δίδυμα.

Στη συνέχεια συνέκριναν τις μητέρες των διδύμων με τις γυναίκες που είχαν κυοφορήσει ένα παιδί κάθε φορά ως προς τον χρόνο ζωής, τον αριθμό των παιδιών που είχαν αποκτήσει συνολικά, το διάστημα που μεσολαβούσε ανάμεσα σε κάθε εγκυμοσύνη και τη διάρκεια της γόνιμης περιόδου τους.

Υπεροχή σε όλους τους τομείς

Οι μητέρες των διδύμων εμφανίστηκαν να υπερέχουν σε όλους τους «δείκτες» υγείας: έζησαν περισσότερο, είχαν μεγαλύτερη περίοδο γονιμότητας, χρειάζονταν λιγότερο χρόνο για να ανακτήσουν τις δυνάμεις τους ανάμεσα σε δυο εγκυμοσύνες και απέκτησαν συνολικά περισσότερα παιδιά. Τα αποτελέσματα δεν διέφεραν ανάμεσα στο πρώτο και στο δεύτερο μισό του 18ου αιώνα, παρά το γεγονός ότι οι συνθήκες διαβίωσης και ιατρικής περίθαλψης ήταν πολύ χειρότερες στη Γιούτα πριν από το 1870.

Αν δεν συμπεριληφθούν οι δίδυμες κυήσεις που προέρχονται αό τις μεθόδους υποβοηθούμενης αναπαραγωγής υπολογίζεται ότι σήμερα οι γεννήσεις διδύμων ανέρχονται σε 40 στις 1.000 στην Αφρική, 10 εως 20 στις 1.000 στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες και 6 στις 1.000 στην Ασία. Τα αποτελέσματα της αμερικανικής μελέτης συμφωνούν επίσης με μια έρευνα που έγινε το 2001 στην αγροτική Γκάμπια και έδειξε ότι οι μητέρες των διδύμων ήταν αναπαραγωγικά πιο υγιείς από τις μητέρες που είχαν αποκτήσει ένα μόνο παιδί σε κάθε γέννα.

Το Βήμα

Copy link
Powered by Social Snap