- Αλεξάνδρα Καππάτου Ψυχολόγος – Παιδοψυχολόγος - https://akappatou.gr -

Οι παχύσαρκοι ζουν περισσότερο!


Απενοχοποιούν τους παχύσαρκους οι επιστήμονες, αφού -όπως λένε τώρα- η απώλεια βάρους είναι στην περίπτωσή τους πιο επικίνδυνη για την υγεία τους από το λίπος. Μάλιστα, χαρακτηρίζουν «παραφουσκωμένη» την άποψη ότι το περιττό βάρος είναι βλαβερό αφού, όπως επισημαίνουν, οι άνθρωποι με περιττά κιλά τελικά ζουν περισσότερο.

Τη διαπίστωση περί επικινδυνότητας από την απώλεια βάρους τη βασίζουν στο γεγονός ότι οι παχύσαρκοι θέτουν την υγεία τους σε μεγαλύτερο κίνδυνο όταν μπαίνουν στη διαδικασία να προσπαθούν απεγνωσμένα να χάσουν κιλά. Στη νέα αυτή έρευνα, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Nutritional Journal», τα συμπεράσματα προέκυψαν από την ανάλυση δεδομένων 350.000 ανθρώπων από τις ΗΠΑ. Αποδείχθηκε, λοιπόν, ότι οι υπέρβαροι άνθρωποι ζουν περισσότερο από τους ανθρώπους με φυσιολογικό βάρος, ακόμα και όταν αυτοί είναι μεγάλης ηλικίας.

Επίσης, είναι πιο πιθανό να επιζήσουν από προβλήματα υγείας όπως ο διαβήτης τύπου 2, οι καρδιοπάθειες και η νεφρική ανεπάρκεια. Αν και είναι γνωστό ότι η παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας και άλλων ασθενειών, οι ερευνητές τώρα λένε ότι το πάχος δεν είναι η αιτία. Αντίθετα, κατηγορούν την κακή διατροφή και την έλλειψη άσκησης – παράγοντες που συνήθως πάνε πακέτο με την παχυσαρκία.

Γι’ αυτό προτείνουν στους παχύσαρκους, αντί να υποβάλλονται σε στερητικές δίαιτες, να αποδεχθούν το σώμα τους και να αρχίσουν να το φροντίζουν, με ισορροπημένη διατροφή, που θα έχει ποικιλία, και έναν ευχάριστο τρόπο εκγύμναση, όπως το περπάτημα. Προσθέτουν δε ότι οι άνθρωποι θα πρέπει να αρχίσουν να ακούνε τα μηνύματα του σώματός τους. Οταν το κάνουν αυτό, θα καταλαβαίνουν πιο εύκολα πότε πραγματικά πεινάνε και πότε έχουν χορτάσει.

«Οταν τα δεδομένα εκτιμώνται χωρίς την προκατάληψη ότι το λίπος κάνει κακό, είναι εντυπωσιακά προφανές ότι είναι υπερβολική η άποψη ότι το λίπος αποτελεί κίνδυνο ασθένειας ή μικρού προσδόκιμου ζωής» επισημαίνει η ερευνήτρια Λίντα Μπέικον του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας.

Κ. ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ
espresso