Εκτύπωση άρθρου

Η κυβερνοσχέση του 19χρονου χάκερ Ράιαν Κλίρι με τη συνομήλική του Εϊμι Τσάπμαν

Οταν συνελήφθη τον περασμένο μήνα με την κατηγορία ότι εισέβαλε στην ιστοσελίδα της Υπηρεσίας Οργανωμένου Εγκλήματος (το βρετανικό FBI), ο 19χρονος Ράιαν Κλίρι εμφανίστηκε ως το αρχέτυπο του χάκερ. Σπανίως έβγαινε έξω από το διαμέρισμα όπου διέμενε με τη μητέρα του και όπου είχε φτιάξει ένα δωμάτιο – παράδεισο του κομπιουτερά. Περνούσε εβδομάδες στο σκοτεινό δωμάτιό του, περιτριγυρισμένος από άδεια πακέτα τσιγάρων με μοναδικό φωτισμό τις οθόνες των δύο κομπιούτερ που χρησιμοποιούσε συνεχώς για να σερφάρει στο Ιντερνετ. Εβγαινε από το δωμάτιο μόνο για να χρησιμοποιήσει την τουαλέτα. Η μητέρα του άφηνε το φαγητό έξω από την πόρτα της κρεβατοκάμαράς του.

Ηταν απομονωμένος, ένα σπασικλάκι, ένα περίεργο παιδί, όπως τον χαρακτήριζαν γνωστοί. «Του χρειαζόταν να βρει μια φιλενάδα», είχε προτείνει ένας εξ αυτών. Στην πραγματικότητα, ο Ράιαν από το Ουίκφορντ του Εσεξ έχει φιλενάδα, τη συνομήλική του Εϊμι Τσάπμαν. Ομως η άποψη ότι μια σύντροφος θα τον παρότρυνε να ζει μια πιο συμβατική ζωή αποδείχθηκε πολύ λανθασμένη μιας και η σχέση τους αποδείχθηκε η πλέον ασυνήθιστη, όπως παρατηρεί η βρετανική εφημερίδα «Mail on Sunday». Η Εϊμι περνά τόσο χρόνο στο Διαδίκτυο όσο και ο Ράιαν – δηλαδή σχεδόν κάθε λεπτό της ζωής της, όταν δεν κοιμάται.
Πώς τα περνάει λοιπόν το ζευγάρι; Ζουν σε έναν κόσμο όπου δεν παίζει ρόλο εάν είναι μέρα ή νύχτα – μπορούν να φτιάχνουν τσιπς ή ντόνατς στις 3 το πρωί και να συζητούν μέσω των κομπιούτερ τους ακόμα και εάν κάθονται ο ένας δίπλα στον άλλο. Θεωρητικά έχουν μια «ανοιχτή» σχέση, θα μπορούσαν δηλαδή να βρίσκονται και με άλλους συντρόφους όμως είναι απολύτως πιστοί διότι όπως διευκρινίζει η Εϊμι: «Πραγματικά δεν γνωρίζουμε κανέναν άλλον». Η κοντούλα Εϊμι από το κοντινό χωριό Μπασίλντον έχει μαύρα μαλλιά, χλωμό δέρμα και τα σκούρα μάτια της είναι βαμμένα έντονα.

Στο σπίτι του Ράιαν οι κουρτίνες είναι πάντα κλειστές από άποψη: τις κρατάνε έτσι ώστε να εντείνεται η αίσθηση απομόνωσης από τον υπόλοιπο κόσμο, ενώ στο δωμάτιό του το μεγάλο παράθυρο είναι κλεισμένο με χαρτόνι για να μην τρυπώνει μέσα το φως. Προς το παρόν, κάθονται δίπλα δίπλα στον καναπέ και κάνουν πλάκα μόνο και μόνο επειδή οι όροι για την εγγύηση του Ράιαν δεν του επιτρέπουν να έχει στο σπίτι οποιαδήποτε συσκευή διαθέτει σύνδεση στο Ιντερνετ. Αλλιώς θα σερφάρανε ήδη στο Διαδίκτυο – και θα έκαναν chat, δίπλα δίπλα. Οι δύο νέοι βγαίνουν εδώ και δύο χρόνια – το βγαίνουν σημαίνει βέβαια ότι μένουν μέσα στο δωμάτιο του Ράιαν επί εβδομάδες. Ο Ράιαν δεν την έχει βγάλει ποτέ έξω, δεν της έχει αγοράσει δώρο για τα γενέθλιά της – παρά μόνο ένα σκληρό δίσκο 500 gigabyte που την ενθουσίασε. Εκείνη λέει ότι η σχέση τους βασίζεται στην κοινή τους αγάπη για το Ιντερνετ – και αυτή είναι η μοναδική «πραγματικότητα» που αναγνωρίζουν.

ΟΙ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ. Ο Ράιαν κατηγορείται ότι «μόλυνε» 100.000 υπολογιστές σε όλο τον κόσμο μέσω προγράμματος με ιό που διοχέτευε σε αυτά και το οποίο έστελνε στην ιστοσελίδα του βρετανικού FBI αιτήματα για πληροφορίες, μέχρι που κατέρρευσε διότι δεν μπορούσε να αντέξει τόση μεγάλη κυκλοφορία. Το δικαστήριο κατηγόρησε τον Ράιαν ότι έκανε το ίδιο με τις ιστοσελίδες της Βρετανικής Πορνογραφικής Βιομηχανίας και τη Διεθνή Ομοσπονδία Πορνογραφίας και θεωρείται ότι ανήκε στην ομάδα χάκερς LulzSec, που χτυπούσε συγκεκριμένες ιστοσελίδες «για πλάκα». Τον επόμενο μήνα θα εμφανιστεί και πάλι στο δικαστήριο και η Εϊμι δεν σταματά να διευκρινίζει ότι τον στηρίζει απεριόριστα. Τώρα που το ζευγάρι δεν έχει πρόσβαση στο Ιντερνετ, συνεχίζουν να μένουν κλεισμένοι στο δωμάτιο του Ράιαν αλλά βλέπουν συνέχεια ταινίες, γεγονός που «μας έχει φέρει πιο κοντά», όπως διευκρινίζει η Εϊμι που δίνει τις περισσότερες απαντήσεις επειδή ο Ράιαν για νομικούς λόγους προτιμά να σιωπά, προς το παρόν.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΑΤΑΣΑ ΜΠΑΣΤΕΑ

TA NEA

 

Copy link
Powered by Social Snap