antam smiu
Εκτύπωση άρθρου

Ενα νέο βιβλίο με τίτλο «Spousonomics» (τα… συζυγοοικονομικά) χρησιμοποιεί την επιστήμη της οικονομίας για να προτείνει λύσεις στα «προπατορικά» αμαρτήματα των προβληματικών γάμων

«Το Βήμα» μίλησε με τις δύο οικονομικές συντάκτριες της «Wall Street Journal» και των «Νew Υork Τimes» που βλέπουν διέξοδο στα αδιέξοδα «του έρωτα, του γάμου και των άπλυτων πιάτων»
ΕΙΡΗΝΗ ΨΥΧΑΡΗ

«ΟΣΟ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ του σεξ αυξάνεταιτόσο πέφτει η ζήτηση γι΄ αυτό. Μειώστε το κόστος του! Δηλαδή, βρείτε τρόπους να το κάνετε καθημερινά προσιτό και θα προκύπτει πιο συχνά». Αυτή είναι μια από τις δεκάδες «χρυσές» συμβουλές που δίνουν στα παντρεμένα ζευγάρια δύο γνωστές αμερικανίδες
δημοσιογράφοι, η Πόλα Σούτσμαν και η Τζένι Αντερσον,χρησιμοποιώντας έναν θεμελιώδη νόμο της αγοράς:τον νόμο της προσφοράς και της ζήτησης.Σήμερα που τα κυρίαρχα οικονομικά συστήματα αμφισβητούνται, οι δύο γυναίκες μιλούν στο «Βήμα» για την ιδέα τους να θέσουν τη σκέψη
του Ανταμ Σμιθ και των άλλων πατέρων της οικονομικής επιστήμης στην υπηρεσία των έγγαμων γυναικών και ανδρών. Το αποτέλεσμα; Ενα βιβλίο με τον πρωτότυπο τίτλο-νεολογισμό «Spousonomics» (συζυγοοικονομικά), το οποίο κυκλοφορεί την ερχόμενη Τρίτη στις ΗΠΑ και στη Βρετανία.
Η συζυγική ερωτική ζωή μπορεί να έχει λιγότερα προβλήματα αν αντιμετωπιστεί σαν «βαρύ» επιχειρηματικό συμβόλαιο με αμοιβαίους δεσμευτικούς όρους. «Ενα ζευγάρι από το οποίο πήραμε συνέντευξη για το βιβλίοείχε συμφωνήσει να κάνει σεξ πάντα πριν από το δείπνο,γιατί μετά ήταν και οι δυο πολύ κουρασμένοι. Κάποιοι άλλοι συμφώνησαν να “εκπέμπουν” συγκεκριμένα σήματα όταν είχαν διάθεση. Με αυτόν τον τρόπο δεν χρειαζόταν να ρωτούν συνέχεια ο ένας τον άλλο.Οταν εκείνηγια παράδειγμαήθελε να κάνει σεξ πήγαινε στο κρεβάτι με μια κούπα τσάι.Εκείνος,αν ήθελε,ακολουθούσε» μας λέει η Τζένι Αντερσον.

Το σεξ όμως δεν είναι ο μόνος τομέας στον οποίο ένα παντρεμένο ζευγάρι μπορεί να αντιμετωπίσει προβλήματα. Πόσες φορές άλλωστε οι δουλειές του σπιτιού, αυτή η πληκτική καθημερινή αναγκαιότητα, δεν έχουν αποτελέσει αιτία ομηρικών καβγάδων; Η λύση σε αυτό, σύμφωνα με τις δυο γυναίκες, έρχεται από τη θεωρία του συγκριτικού πλεονεκτήματος. «Εγώ και ο σύζυγός μου», μας λέει η Πόλα Σούτσμαν, «τσακωνόμασταν συνέχεια για τις δουλειές του σπιτιού γιατί τις κατανέμαμε ισομερώς.Τώρα ακολουθούμε τη θεωρία του συγκριτικού πλεονεκτήματος και ο καθένας μας κάνει τις δουλειές στις οποίες είναι καλύτερος ή του αρέσουν περισσότερο».

Η Τζένι από την άλλη μας λέει ότι χρησιμοποιεί κίνητρα για να επιτύχει τα επιθυμητά αποτελέσματα από τον σύζυγό της. «Δεν ανταποκρίνεται όταν γκρινιάζω. Ανταποκρίνεται στην εμπιστοσύνη. Η οικονομική επιστήμη μάς έχει δείξει ότι η εμπιστοσύνη είναι σημαντικό κίνητρο, ακόμη και μεταξύ ξένων. Βάλτε τη σε ένα γάμο και κάνει θαύματα.Οταν δείχνω εμπιστοσύνη ότι θα κάνει αυτό που θέλω να κάνει,είναι πολύ πιο αποτελεσματικό από το να γκρινιάξω ή να τον επιπλήξω» εξηγεί.

Πρέπει ωστόσο να αντιμετωπίζουμε τον γάμο ως μια στρατηγική κατάσταση, της οποίας η έκβαση μπορεί να προβλεφθεί με οικονομικά εργαλεία; «Ναι!» μας απαντά χωρίς ενδοιασμό η Τζένι. «Η στρατηγική στον γάμοσημαίνει ότι προβλέπεις την αντίδραση του συντρόφου σου και κινείσαι ανάλογα. Αφού ο σύζυγός μου γνωρίζει ότι εγώ θέλω να μοιράζουμε τον χρόνο των διακοπών μας και στις δυο οικογένειες, τότε θα ανοίξει ο ίδιος τη συζήτηση, ώστε να πιστέψω ότι δεν θα “ρίξουμε” τη δική μου οικογένεια. Και στρατηγική σκέψη,και πολύ ρομαντική κίνηση», καταλήγει.

Ποιος είπε ότι τα οικονομικά είναι ανιαρά;

ΠΡΩΤΑ ΖΟΥΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΓΡΑΦΟΥΝ…

Γνωρίζουν από πρώτο χέρι τη λειτουργία της αμερικανικής οικονομίας,είναι παντρεμένες με παιδιά, λατρεύουν το γράψιμο και τις ανθρώπινες σχέσεις.Οι Νεοϋορκέζες Πόλα Σούτσμαν (δεξιά στη φωτογραφία) και Τζένι Αντερσον κάνουν οικονομικό ρεπορτάζ σε δύο κορυφαίες εφημερίδες,τη «Wall Street Journal» και τους «Νew York Τimes»,αλλά ομολογούν ότι ήταν τα προσωπικά προβλήματα που αντιμετώπισαν μέσα στους γάμους τους η αφορμή για τη συγγραφή του «Spousonomics»· ενός βιβλίου που αναγνωρίζει ότι κάθε γάμος είναι μια μικρή οικονομία,μια επιχείρηση δύο εταίρων με περιορισμένο αριθμό οικονομικών και συναισθηματικών πόρων,οι οποίοι πρέπει να κατανεμηθούν ικανοποιητικά.Κυκλοφορεί στις 8 Φεβρουαρίου από τον εκδοτικό οίκο Random Ηouse.

«Οι σύζυγοι δεν πρέπει να φοβούνται τη “δημιουργική καταστροφή”»
Οταν τα ζευγάρια φθάνουν στο χείλος του διαζυγίου, αντίστοιχα στην «ύφεση» του οικονομικού κύκλου, πρέπει να ανατρέπουν τα πάντα στον συζυγικό βίο, εκτιμά η Τζένι Αντερσον.

Το εξώφυλλο του βιβλίου – Ποιο είναι το δυσκολότερο ζήτημα στον γάμο και ποια λύση προτείνετε;

«Το δυσκολότερο ζήτημα είναι το “για πάντα”. Εμπνέει φόβο και δέος, ειδικά σε δύσκολες περιόδους ή “εκρήξεις”. Οι οικονομίες διανύουν περιόδους ανάπτυξης και ύφεσης, γνωστές ως “οικονομικοί κύκλοι”. Ακριβώς το ίδιο συμβαίνει και με τους γάμους. Μια λύση έρχεται από τη “δημιουργική καταστροφή”, έναν όρο που επινοήθηκε από τον Γιόζεφ Σουμπέτερ, έναν αυστριακό οικονομολόγοο οποίος υποστήριζε ότι αντί να κρύβονται από την αλλαγήοι επιχειρήσεις πρέπει να προχωρούν με καινοτομίες. Το ίδιο πρέπει να γίνεται και στον γάμο:όταν υποχωρεί το πάτωμα, ξαναφτιάξτε το και κάντε το καλύτερο.

Συναντήσαμε ζευγάρια που βρέθηκαν στο χείλος του διαζυγίου, αλλά εν τέλει τα κατάφεραν ανατρέποντας συνήθειες και καταστάσεις. Μπορεί να ακούγεται τρομακτικό, αλλά η αλλαγή τονώνει τις οικονομίες και τους γάμους».

Το Βήμα

Copy link
Powered by Social Snap