Εκτύπωση άρθρου

Λεχαινά: φροντίδα με βρισιές, χτυπήματα και υποχρεωτική συνεχή κατάκλιση

Του ΜΑΚΗ ΝΟΔΑΡΟΥ

Πέντε εθελοντές από ευρωπαϊκές χώρες, όλοι τους επιστήμονες με αντικείμενο την περίθαλψη ανθρώπων, σε έκθεση πενήντα σελίδων που κατέθεσαν στη διοίκηση του ΚΕΠΕΠ (Κέντρο Περίθαλψης Παίδων) Λεχαινών και στο υπουργείο Υγείας, καταγράφουν ως αυτόπτες μάρτυρες τις εικόνες φρίκης και αθλιότητας που βίωσαν οι ίδιοι στο συγκεκριμένο ίδρυμα προσφέροντας βοήθεια.
Ηπερίοδος εθελοντικής εργασίας τους ήταν από τον Φεβρουάριο μέχρι και τον Σεπτέμβριο του 2009 και έγινε στο πλαίσιο του προγράμματος «Νεολαία σε Δράση – Ευρωπαϊκή Εθελοντική Υπηρεσία». Οι εικόνες που περιγράφουν σοκάρουν:

Δεμένα στο κρεβάτι

* Πολλά παιδιά μένουν στο κρεβάτι 24 ώρες το 24ωρο, 7 μέρες την εβδομάδα.

**Κάποια από τα παιδιά μασούν τα ρούχα τους ή τα χέρια τους με αποτέλεσμα να τα κρατούν δεμένα στο κρεβάτι.

**Κάποιες φορές οι θεραπείες ακυρώνονται αδικαιολόγητα.

**Τα παιδιά παίζουν σπάνια. Με παιχνίδια σπασμένα ή χωρίς μπαταρίες…

* Το νοσηλευτικό προσωπικό, καθώς και ο θεραπευτής απλώς παρέχουν ιατρική φροντίδα και καθαριότητα χωρίς συμπόνια και αξιοπρέπεια. Μόλις τελειώσουν τις βασικές εργασίες, αποσύρονται στα δωμάτια του προσωπικού και βλέπουν τηλεόραση, ενώ τα παιδιά βρίσκονται στο κρεβάτι κοιτάζοντας τους βρώμικους τοίχους του ΚΕΠΕΠ.

* Κάποια παιδιά μένουν όλη μέρα με την ίδια πάνα.

* Οι νοσοκόμες φωνάζουν, χτυπούν και βάζουν απότομα τα παιδιά στα κρεβάτια ή στις αναπηρικές καρέκλες.

**Παρατηρήθηκε κάποιος να βρίζει ένα παιδί επειδή εκείνο δεν συνεργαζόταν.

Χωρίς νερό

**Υπάρχουν παιδιά που δεν μπορούν να ζητήσουν τα απαραίτητα, όπως νερό. Κανείς δεν θα ενδιαφερθεί να τους δώσει στα αναγκαία χρονικά διαστήματα.

* Το 1/3 των νοσηλευτριών είναι εξειδικευμένο ενώ το υπόλοιπο αποτελείται από ανειδίκευτους ντόπιους .

Η Εισαγγελία της Αμαλιάδας διέταξε χθες τη διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης για τα όσα καταγγέλλονται στο ΚΕΠΕΠ Λεχαινών αλλά και για τον ξυλοδαρμό του ΑΜΕΑ από το προσωπικό του ιδρύματος που αποκάλυψε η «Ε».

enet. gr

Copy link
Powered by Social Snap