Εκτύπωση άρθρου

Παιδιά στη θάλασσα; Προσοχή!

Πηγή: zougla.gr – Τετάρτη, 16 Ιουνίου 2010

Αν έχετε πισίνα στο σπίτι ή βρίσκεστε κοντά σε παραλία αυτό το καλοκαίρι, δώστε μεγάλη προσοχή. Το νερό είναι ένας μεγάλος κίνδυνος για τα μικρά παιδιά. Σε μια δεκαετία (1994-2004) πνίγηκαν στη χώρα μας συνολικά 107 παιδιά, σύμφωνα με στοιχεία που μας έδωσε το Κέντρο Έρευνας και Πρόληψης Ατυχημάτων.

Ο πνιγμός είναι γρήγορος και συνήθως αθόρυβος. Τα παιδιά σπάνια κάνουν μεγάλα πλατσουρίσματα ή φωνάζουν για βοήθεια, όταν πέφτουν στο νερό, όπως βλέπετε στην τηλεόραση. Συνήθως, πέφτουν μέσα με το κεφάλι και βυθίζονται. Ένα παιδί που βρίσκεται κάτω από το νερό θα χάσει τις αισθήσεις του μετά από 2 λεπτά και θα υποστεί ανεπανόρθωτη βλάβη στον εγκέφαλο μέσα σε 4-6 λεπτά.

Δυστυχώς, η ελλιπής επίβλεψη είναι η αιτία για τους περισσότερους πνιγμούς. Εννιά στα δέκα παιδιά που έχασαν τη ζωή τους από πνιγμό είχαν «χαθεί από το βλέμμα» του ενηλίκου που τα συνόδευε. Όλοι μας πιστεύουμε ότι δεν θα συμβεί σε μας, γιατί προσέχουμε τα παιδιά μας. Όμως, τα μικρά παιδιά κινούνται γρήγορα και μπορούν να πέσουν στο νερό μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, ενώ σηκώνετε το κινητό σας ή πιάνετε την πετσέτα σας.

Copy link
Powered by Social Snap