Σχιζοφρένεια προκαλεί ένα παράσιτο που μεταδίδεται από τις γάτες στον άνθρωπο, σύμφωνα με έναν τσέχο επιστήμονα, που θεωρεί ότι έχει μολυνθεί από το συγκεκριμένο μικρόβιο. Πρόκειται για το πρωτόζωο τοξόπλασμα gondii, το οποίο προκαλεί τοξοπλάσμωση. Το παράσιτο αποβάλλεται στα κόπρανα της γάτας, γι’ αυτό συνιστάται σε όσους έχουν γάτα να αδειάζουν την άμμο υγιεινής κάθε μέρα.
Επίσης, οι έγκυες, που είναι πιο ευάλωτες στο πρωτόζωο, πρέπει να αποφεύγουν να καθαρίζουν την άμμο της γάτας τους γιατί το τοξόπλασμα προκαλεί μεγάλες βλάβες στον εγκέφαλο του εμβρύου, ενώ μπορεί να επιφέρει ακομα και τον θάνατο. Στους ενηλίκους, η ασθένεια προκαλεί συμπτώματα παρόμοια με της γρίπης. Οι ανοσοκατασταλμένοι μπορεί να πάθουν σοβαρές επιπλοκές, ακόμα και εγκεφαλίτιδα.
Το παράσιτο μπορεί να αναπαραχθεί μόνο όταν βρεθεί μέσα στο έντερο της γάτας. Ο Γιάροσλαβ Φλέγκερ πιστεύει ότι το παράσιτο που παγιδεύεται μέσα στον άνθρωπο προκαλεί μικρές αλλαγές στον εγκέφαλο του ξενιστή, προσπαθώντας μάταια να πετύχει την αναπαραγωγή του.
Ο 63χρονος επιστήμονας τονίζει ότι τα τελευταία 20 χρόνια, η συμπεριφορά του αλλάζει, γίνεται περίεργη και συχνά αυτοκαταστροφική. Κρίνοντας από τη συμπεριφορά του σε επικίνδυνες καταστάσεις, ο Φλέγκερ πιστεύει ότι όσοι φέρουν το πρωτόζοο επιδεικνύουν ριψοκίνδυνη συμπεριφορά. Για παράδειγμα, είναι πιο επιρρεπείς σε ατυχήματα στον δρόμο, είτε σε όχημα είτε πεζή. Ερευνες έχουν δείξει ότι το τοξόπλασμα προκαλεί την έκκριση περίσσειας ντοπαμίνης από τον εγκέφαλο, της ορμόνης που σε μεγάλες ποσότητες παίζει ενεργό ρόλο στην εκδήλωση της σχιζοφρένειας.
Τα Νέα