Καμιά επίδραση στα αγόρια
Αμερικανική μελέτη δείχνει ότι τα κορίτσια που έχουν εκτεθεί σε υψηλά επίπεδα της χημικής ουσίας BPA (bisphenol A) κατά την εγκυμοσύνη, έχουν περισσότερα συμπεριφορικά προβλήματα και είναι πιο αγχώδη και υπερδραστήρια, συγκριτικά με τα παιδιά που έχουν εκτεθεί σε μικρότερες ποσότητες της ουσίας.
Η μελέτη, που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Pediatrics, δεν αποδεικνύει ότι οι μητέρες που έχουν έρθει σε επαφή με την BPA (χρησιμοποιείται στην παραγωγή πλαστικών ειδών και σε συσκευασίες τροφίμων και κονσερβών. Η ουσία μιμείται ή παρεμβαίνει στις ορμόνες του ανθρώπινου οργανισμού. Ευρωπαϊκή Ένωση και Καναδάς έχουν απαγορεύσει την χρήση του στην παρασκευή μπιμπερό) εκθέτουν σε κίνδυνο τις κόρες τους.
Εξάλλου δεν καταγράφηκε σχέση μεταξύ της ποσότητας BPA που ανιχνεύθηκε στα ούρα των γυναικών και των συμπεριφορικών προβλημάτων που εκδήλωσαν μετέπειτα τ’ αγόρια ή μεταξύ των επιπέδων της χημικής ουσίας που ανιχνεύθηκε στα ίδια τα παιδιά και στην συμπεριφορά τους.
Αν και όλα τα παιδιά που εξετάστηκαν είχαν ίχνη BPA στα ούρα τους «η μεγάλη πλειοψηφία των παιδιών αναπτύσσονταν κανονικά και δεν πληρούσαν τα κλινικά κριτήρια των συμπεριφορικών προβλημάτων», εξηγεί ο Δρ Τζόε Μπράουν από την Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ, στην Βοστόνη.
Ο ερευνητής και οι συνεργάτες εξέτασαν δείγματα ούρων δυο φορές κατά την διάρκεια της κύησης 244 γυναικών που ζούσαν κοντά στο Σινσινάτι, και όταν γέννησαν, εστιάζοντας κυρίως στις συγκεντρώσεις της BPA.
Επίσης μετρήσεις έγιναν και στα παιδιά κάθε χρόνο μέχρι την συμπλήρωση του τρίτου έτους ζωής. Οι γονείς συμπλήρωσαν ερωτηματολόγιο σχετικά με το άγχος, την κατάθλιψη, την επιθετικότητα και την υπερδραστηριότητα, καθώς και τα συμπεριφορικά προβλήματα ή τις δυσκολίες ελέγχου των συναισθημάτων των παιδιών.
Σχεδόν όλες οι γυναίκες είχαν BPA στα ούρα τους, κατά μέσο όρο συγκεντρώσεις 2 μικρογραμμαρίων ανά λίτρο. Για κάθε 10πλάσια αύξηση κατά τη διάρκεια της κύησης κοριτσιού, αλλά όχι αγοριού, αυξάνονταν σημαντικά οι δείκτες στα τεστ για τον άγχος και την κατάθλιψη, ενώ τα παιδιά είχαν χειρότερο συμπεριφορικό και συναισθηματικό έλεγχο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά την ερμηνεία των αποτελεσμάτων εκτιμήθηκαν και παράγοντες όπως η μητρική κατάθλιψη κατά την κύηση, καθώς επίσης και η φυλή, το εισόδημα, η μόρφωση και η οικογενειακή κατάσταση.
Όπως εξηγεί ο Δρ Μπράουν «η μελέτη δεν αποδεικνύει ότι η ενδομήτρια έκθεση στην BPA προκαλεί συμπεριφορικά προβλήματα. Ενδεχομένως οι γυναίκες να κατανάλωναν πολλές επεξεργασμένες και κονσερβαρισμένες τροφές, άρα λιγότερα θρεπτικά συστατικά, που είναι σημαντικά για την ορθή εγκεφαλική ανάπτυξη του εμβρύου. Πάντως όλο και περισσότερα επιστημονικά στοιχεία δείχνουν ότι η έκθεση σε διαφόρους παράγοντες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να έχει επιρροή στην μετέπειτα ζωή του ατόμου. Ο εγκέφαλος αναπτύσσεται ήδη από τα πολύ πρώιμα στάδια της κύησης. Η διατάραξη της ανάπτυξης μπορεί να έχει μακροπρόθεσμες επιπτώσεις κατά την παιδική και ενήλικη ζωή.»
Ερμηνεύοντας την φυλετική διαφοροποίηση, ο Δρ Μπράουν εξηγεί ότι η επίδραση της BPA στα κορίτσια οφείλεται στο γεγονός ότι η ουσία παρεμβαίνει σε συγκεκριμένες ορμόνες, ενώ κορίτσια και αγόρια εκτίθενται σε διαφορετικά επίπεδα ορμονών καθώς αναπτύσσονται εντός της μήτρας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόσφατη μελέτη συσχέτισε τις υψηλές συγκεντρώσεις BPA στα ούρα των ενηλίκων με υψηλότερο κίνδυνο εκδήλωσης διαβήτη, αν και δεν έχει αποσαφηνιστεί αν η σχέση αιτίου-αποτελέσματος αφορά όλους τους ανθρώπους.
health.in.gr