Εκτύπωση άρθρου

 

Forma τεύχος 92

Οκτώβριος 2010

Θέμα: Πρώτη φορά μακριά σας;
Χειριστείτε το σωστά


Το παιδί σας  πάει  για πρώτη φορά σχολείο, αλλά εσείς τελικά έχετε  περισσότερο άγχος. Πως πρέπει να του φερθείτε για να μην του το μεταδώσετε; 
Της Δήμητρας Βγενοπούλου


Με τη συνεργασία της Αλεξάνδρας Καππάτου, Ψυχολόγος – Παιδοψυχολόγος- Συγγραφέας (www.akappatou.gr)


Το άγχος αποχωρισμού του παιδιού και οι δυσκολίες προσαρμογής του στο σχολείο συνδέονται άμεσα με το αντίστοιχο άγχος του γονέα. Ποιο απλά: αν εσείς έχετε έκδηλη αγωνία και άγχος για την πρώτη του μέρα στο σχολείο, το πιθανότερο είναι ότι θα έχει το παιδί σας. Γι’ αυτό προσέξτε.

Τι συμβαίνει, μαμά;

Το άγχος των γονέων επικεντρώνεται κυρίως στην εξής σκέψη : αν έπραξαν καλά που έβαλαν  το παιδί τους στα «βάσανα» από πολύ νωρίς (συνήθης ηλικία είναι τα  2 – 3 χρόνια). Και ναι μεν οι γονείς θέλουν ή πρέπει (λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων) να στείλουν το παιδί τους στον παιδικό σταθμό, αλλά νιώθουν τύψεις και ενοχές που το αφήνουν και αγωνία για το που το αφήνουν.  
Αγχώνονται  για το πώς θα είναι με τα άλλα παιδιά, αν το προσέχουν αρκετά κ.ά. 
Επιπλέον πάντως υπάρχουν και οι περιπτώσεις κατά τις οποίες  η μητέρα δεν εργάζεται και δεν μπορεί να αποχωριστεί το παιδί επειδή της κάνει  συντροφιά ή  επειδή είναι υπερπροστατευτική.

Γονείς, ψυχραιμία

Αν νιώθετε αγωνία, δυσπιστία για τους υπεύθυνους του σταθμού κ.λπ. όλο αυτό αποτυπώνεται στο ύφος μας, χωρίς να το αντιλαμβάνεστε, με αποτέλεσμα να  δημιουργείτε άθελά σας  αρνητικές  προϋποθέσεις για την προσαρμογή του παιδιού σας.

Τι  να κάνετε:

 Επεξεργαστείτε καλά στο μυαλό σας ότι θα αποχωριστείτε το παιδί σας. Για να το καταφέρετε, πρέπει να εμπεδώσετε τους λόγους για τους οποίους το παιδί πηγαίνει σχολείο(να κοινωνικοποιεί, να μάθει να συνεργάζεται, να πειθαρχεί, να μπει σε πρόγραμμα, να αποκτήσει γνώσεις κ.ά)
 Φροντίστε την πρώτη μέρα να είστε άνετοι κατά τον  αποχωρισμό,  ενθαρρυντικοί και καθησυχαστικοί και  αποφύγετε υπερβολές στη συμπεριφορά σας (π.χ. μην  αγκαλιάζετε ή φιλάτε το παιδί για πολλή ώρα).

Πότε να προσέξετε περισσότερο

Ιδιαίτερη φροντίδα χρειάζονται τα παιδιά που πηγαίνουν παιδικό σταθμό(2-3 ετών), μια και είναι πρώτη φορά που φεύγουν από το σπίτι, οπότε  απαιτείται χρόνος προσαρμογής . Γι’ αυτό την πρώτη μέρα μπορείτε να τα συνοδέψετε και να μείνετε μαζί τους 4-5 ώρες. Όταν το παιδί πάει νηπιαγωγείο (στα 5), η προσαρμογή και η κοινωνικοποίηση του έχει προχωρήσει, οπότε δεν είναι ανάγκη να μείνετε στην τάξη. Το ίδιο ισχύει και για τα παιδιά που πάνε πρώτη δημοτικού.

 

 

Copy link
Powered by Social Snap